FOTOGALERIE Preparate culinare româneşti, pregătite şi prezentate în Italia de elevele din Runcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevele au pregătit fasole bătută cu sos de roşii, ceapă şi ciuperci, tocăniţă de miel cu mămăliguţă şi plăcintă cu urdă şi stafide
Elevele au pregătit fasole bătută cu sos de roşii, ceapă şi ciuperci, tocăniţă de miel cu mămăliguţă şi plăcintă cu urdă şi stafide

Şase liceene de la Liceul Tehnologic „General Constantin Şandru”,din comuna Runcu, sat Bîlta, împreună de trei cadre didactice, au participat la o acţiune desfăşurată în provincia Cuneo, din Italia, care a constat în prepararea şi prezentarea de diferite preparate culinare specifice bucătăriei româneşti.

Acţiunea s-a desfăşurat în perioada 13-17 ianuarie, şi a fost prima din cadrul Proiectul Multilateral Comenius “L`Europe est servie“, finanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din Romania, cu suma de 15.000 de euro. Alături de elevii români au mai participat elevii ţării gazdă, Italia, precum şi elevi din Franţa, Grecia şi Polonia. Obiectivul proiectului constă în prepararea unui meniu comun care are la baza tradiţiile  şi obiceiurile gastronomice ale ţărilor participante, pentru realizarea unui prânz de gală care va fi servit în luna mai 2015 la Parlamentul European de la Strasburg. 

Fiecare ţară a prezentat un meniu specific, folosind produse locale tradiţionale. Elevele liceului din Bîlta au pregătit un meniu tradiţional românesc constând în fasole bătută cu sos de roşii, ceapă şi ciuperci, tocăniţă de miel cu mămăliguţă şi plăcintă cu urdă şi stafide. Activităţile proiectului s-au derulat cu sprijinul autorităţilor şi colaboratorilor locali din Dronero şi Cuneo, cu participarea consilierei provinciale  d-na Licia Viscusi, a d-lui inspector şcolar Giuseppe Borgonaro precum şi oficialităţilor locale“, a spus Ionela Sulea, profesor participant la acest proiect.

150 de persoane au participat la cina festivă

Directorul Liceului „Virginio-Donadio“ din Dronero, Claudio Dutto, a evidenţiat faptul că proiectul nu aparţine numai şcolii, ci întregii comunităţi locale, pe de o parte, şi europene, pe de altă, parte, prin implicarea şcolilor din România, Franţa, Polonia şi Grecia. Pe lângă activităţile concrete desfăşurate de către elevii şcolilor participante, programul a vizat şi vizitarea celor mai importante obiective turistice din Cuneo şi Torino, activitatea încheindu-se cu o cină festivă la care au participat 150 de persoane. 

Următoarea acţiune se va desfăşura în Polonia în perioada 1-4 aprilie 2014. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite