FOTO Ultima mănăstire din Gorj este şi cea mai frumoasă. Lăcaşul de cult se află deasupra lumii, iar măicuţele îndură o viaţă aspră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea cu hramul Sfântul Ilie, din comuna Runcu, este ultima înfiinţată în judeţul Gorj din cele zece câte există. Este cea mai spectaculoasă, pentru că se află pe un platou stâncos, situat la o înălţime de 800 de metri, de unde se poate admira de sus aproape tot judeţul.

Opt măicuţe alături de stareţa Emanuela Vancea trăiesc în acest loc din muntele Măgura Susenilor. Lăcaşul de cult se află chiar lână Spitalul de pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“, unde sunt internaţi aproximativ 150 de bolnavi.

Viaţa este destul de aspră în acest loc. Un drum îngust care acum este modernizat face legătura dintre mănăstire şi restul lumii.  „Ne-am adaptat foarte bine, spre slava lui Dumnezeu. Facem rânduielile slujbei zilnice, împletim ascultarea cu rugăciunea şi suntem în folosul creştinilor şi al bolnavilor aflaţi în spitalul care funcţionează în apropiere“, spune maica stareţă Emanuela Vancea,. care a venit în acest loc de la mănăstirea din localitatea Strâmba Jiu. 

Iarna, măicuţele nu mai pot pleca de la mănăstire

Iarna este cel mai dificil pentru măicuţele de la Mănăstirea Sfântul Ilie, deorece nu mai pot pleca din acest loc din cauza zăpezii care cade din abundenţă în această zonă.

„Este mai greu de urcat iarna. Pe timpul rece rămânem la mănăstire şi nu mai plecăm“,

spune maica stareţă. Emanuela Vancea.

Pentru a-şi amenaja o seră, măicuţele au adus chiar şi pământ, pentru că solul este plin de pietre.

Un loc minunat

Ultima mănăstire din Gorj este ridicată pe unul dintre cele mai frumoase locuri, un platou situat la o înălţime de aproape 800 de metri, de unde se poate admira o privelişte superbă. 

Credincioşii au început să cunoască această mănăstire aşezată în cel mai frumos loc din Gorj. „Credincioşii vin în special de la Târgu Jiu şi de la spitalul de lângă noi“, ne explică stareţa Emanuela Vancea.

Mănăstire din anul 2015

Biserica este construită din lemn, în stil maramureşean.

Maica stareţă ne prezintă şi o scurtă istorie a acestui loc: „În anul 2005 s-a pus piatra de temelie de către Înalt Preasfinţitul Teofan cu hramurile Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Mină, sub ctitoria părintelui Irinei Silivilaşu, protosingherul mănăstirii. În anul 2010  a fost sfinţită cu hramul Sfântul Prooroc Ilie, de către Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Irineu. În anul 2015 a fost ridicată la statutul de mănăstire“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite