Cine este martorul „convocat“ de Ghiţă în dosarul „Kovesi“. Lista firmelor de stat falimentate de senatorul Costoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihnea Costoiu, un afacerist specializat în falimentele
Mihnea Costoiu, un afacerist specializat în falimentele

Senatorul PSD de Gorj, Mihnea Costoiu, fostul ministru delegat pentru învăţământul superior, a fost audiat miercuri, 5 octombrie, de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Costoiu a ajuns martor în dosarul deschis ca urmare a autodenunţului formulat de deputatul Sebastian Ghiţă cu privire la presupusa falsificare a unui raport referitor la lucrarea de doctorat a şefei DNA, Laurei Codruţa Kovesi. Nu este pentru prima dată când Mihnea Costoiu se prezintă în faţa unui procuror. Înainte de a intra politică, Mihnea Costoiu a avut un trecut încărcat în afaceri suspecte cu statul român.

Devalizarea TAMSA Mătăsari

Mihnea Costoiu a cumpărat în 1999, la un preţ de nimic, societatea TAMSA Jilţ, specializată în servicii de transport, desprinsă din marea companie de stat existentă în perioada comunistă în zona minieră Mătăsari. Noul patron şi-a asumat obligaţia, în contractul de privatizare semnat cu statul român, că va achita datoriile unităţii şi o va rentabiliza. Costoiu l-a numit în funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie pe apropiatul său, Ion Negricioiu. Acesta, împreună cu soţia de atunci a lui Mihnea Costoiu, au înfiinţat o altă firmă, ITIA Mătăsari.

Ulterior, au început vânzarea la preţuri de nimic, chiar sub cele la care se comercializa fierul vechi, a celor mai bune bune active ale societăţii TAMSA, trecute în patrimoniul „curat“ al noii firme. Este vorba de tractoare, basculante sau buldozere. TAMSA a fost lăsată să moară şi a intrat în faliment. Statul n-a mai putut să recupereze din datorii, pentru că nu a mai avut ce să vândă. ITIA, mai târziu, a avut aceeaşi soartă, a falimentului.

Costoiu

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a deschis un dosar penal cu privire la tranzacţiile dubioase. Prejudiciul stabilit de procurul Nicolae Budiană la TAMSA a fost de aproape 700.000 de lei, o sumă enormă pentru perioada respectivă. Până la urmă, cu toate că procurorul menţionează în rechizitoriu participarea lui Costoiu la desfăşurarea tranzacţiilor, doar Ion Negricioiu a fost trimis în judecată, arestat preventiv şi condamnat la închisoare cu executare.

2.000 de oameni lăsaţi pe drumuri la CITEX

CITEX, cea mai mare firmă de construcţii din judeţul Gorj, a fost privatizată tot în 1999. Cel care a cumpărat jumătate dintre acţiuni a fost Ion Negricioiu, în timp ce asociaţia salariaţilor deţinea cealaltă jumătate. Peste doar câteva luni în scenă intră şi Costoiu, care a cumpărat acţiunile de la Negricioiu şi încă 2% din partea salariaţilor, ajungând astfel acţionar majoritar. În perioada respectivă, societatea era cotată la bursă şi avea un  patrimoniu vast. După aproximativ doi ani, perioadă în care s-a aflat sub conducerea lui Costoiu, CITEX a ajuns în faliment. În primăvara anului 2002, Mihnea Costoiu a fost înlocuit de Adunarea Generală a Acţionarilor din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de administrator. Prin aceeaşi decizie, a fost desemnat ca administrator Doru Codruţ Costoiu, fratele lui Mihnea Costoiu. Societatea a acumulat datorii uriaşe şi în anul 2004 a intrat în insolvenţă, peste 2.000 de oameni pierzându-şi locurile de muncă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite