Ce acuzaţii îi aduc procurorii lui Călinoiu. Cum a încercat şeful judeţului să ascundă starea de incompatibilitatea

Ce acuzaţii îi aduc procurorii lui Călinoiu. Cum a încercat şeful judeţului să ascundă starea de incompatibilitatea

Călinoiu va fi judecat pentru fals în declaraţii                                                                   FOTO Alin Ion

Ion Călinoiu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pentru fals în declaraţii în formă continuată. Preşedintele executiv al PSD Gorj este acuzat că nu a menţionat veniturile obţinute în declaraţia de avere pentru a ascunde starea de incompatibilitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Ancheta penală a pornit de raportul ANI care a fost înaintat spre soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu la data de 22 iunie 2015, pentru fals în declaraţii. Potrivit reprezentanţilor ANI, Călinoiu a întocmit declaraţiile de avere din anii 2013 şi 2014 fără să menţioneze veniturile realizare în calitate de expert în două programe derulate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.
Călinoiu a încheiat un contract în calitate de prestator. Contractul a avut o durată de 3,5 luni şi veniturile obţinute au reprezentat venit de natură profesională. Din fişa de pontaj reiese că Ion Călinoiu a lucrat în perioada 5-7 noiembrie şi 12-19 noiembrie 49 de ore, ceea ce înseamnă 4,5 ore pe zi. Pentru munca prestată, Călinoiu a primit suma de 687 de lei, onorariu pe lunile septembrie-decembrie. 
În luna mai 2013, Călinoiu a mai încheiat un contract de prestări servicii într-un alt proiect. Astfel, pentru zece ore de activitate, acesta urma să primească 1200 de lei, sumă pe care nu a încasat-o integral. 
 

 „A încălcat regimul juridic al incompatbilităţilor“ 

 
Procurorii au stabilit că Ion Călinoiu a încercat să ascundă starea de incompatibilitate în care s-a aflat prin neevidenţierea veniturilor în declaraţia de avere. „Se constatată că inculpatul Ion Călinoiu a încălcat regimul juridic al incompatbilităţilor prin nerespectarea disp. art.87 alin.1, lit.k, din Legea nr.161/2003, întrucât a exercitat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj concomitent cu funcţia de expert pe termen scurt (...) în perioada 01.09.2012 - 15.12-2012 (...) şi funcţia de expert pe termen scurt în perioada 1.06.2013-31.07.2013. Conştientizând acest fapt, inculpatul, pentru a ascunde starea de incompatibilitate şi aflându-se în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, nu a declarat veniturile realizate în anul 2012 (...) în cuantum de 687 lei în declaraţia de avere completată la data de 11.06.2013 (...) venitul realizat în anul 2013 (...) în cuantum de 876 lei în dclarfaţia de avere completată la data de 12.06.2014“,
se arată în rechizitoriu. 
 

Călinoiu a cheltuit banii în interes personal

 
Oamenii legii au arătat că Ion Călinoiu a încercat în mod vădit să ascundă starea de incompatibilitatea: „Declararea necorespunzătoare a adevărului într-un mod ritmic, repetat, în anii 2013-2014, conturează intenţia directă cu care a acţionat inculpatul Călinoiu Ion, calificată prin scopul urmărit, acela de a ascunde starea de incompatibilitate în care s-a aflat în perioada 2012-2013“. 
 

A menţionat în declaraţia de avere sume mai mici 

 
Audiat, Călinoiu a recunoscut că a primit banii pe contul în care are şi cardul de salariu şi a cheltuit banii. Acesta a motivat că a uitat să le treacă în declaraţia de vare pentru că au fost primit ocazional şi au fost într-un cuantum mic. Anchetatorii au constatat că ion Călinoiu nu a uitat să treacă în declaraţia de avere o alte sume, de 254 de lei şi de 1244 lei, în urma participării în delegaţii. 
citeste totul despre: