Casa Cornea Brăiloiu a început să se degradeze după ce statul a investit 20 de miliarde lei vechi în restaurarea ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Cornea Brăiloiu, cea mai veche construcţie civilă din Târgu Jiu, un monument istoric de prim rang, a început să se degradeze la puţin timp după ce a fost restaurat.

Degradările se pot observa cu ochiul liber. Tencuiala s-a desprins la baza casei şi zone întinse sunt pline de muşchi. Am fost acolo şi se observă o degradare, ca urmare a unor infiltrări. Este o problemă şi va fi analizată cu atenţie. Voi avea o întâlnire, săptămâna viitoare, cu Înalt Prea Sfântul Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi voi ridica problema acestui monument. Trebuie să găsim o soluţie pentru a avea o utilitate“, a spus Pompiliu Ciolacu junior, directorul Direţiei pentru Cultură Gorj. 

Se află în proprietatea Mitropoliei Olteniei

Monumentul istoric, reprezentativ pentru municipiul Târgu Jiu, a fost preluat, în urmă cu mai mulţi ani, din patrimonul Primăriei Târgu Jiu de către Mitropolia Oltenia, cu scopul de deschide aici, după finalizarea restaurării, un centru de restaurare şi de iconografie. Rebilitarea casei s-a încheiat în urmă cu mai mulţi ani, dar clădirea nu este utilizată în niciun fel. 

Mitropolia Olteniei a dat un răspuns sec cu privire la utilizarea casei monument, care a fost preluată cu titlu gratuit de la Primăria Târgu Jiu. „Clădirea «Cornea Brăiloiu» va fi întrebuinţată în scopul valorificării şi promovării patrimoniului bisericesc din Oltenia“, a spus  Ioniţă Apostolache, purtător de Cuvânt Arhiepiscopia Craiovei

Nu este racordată la utilităţi 

Iulian Cămui, autorul proiectului de restaurare, a explicat că apa care cade de pe acoperiş stropeşte baza monumentului şi, în acest fel, zona respectivă s-a degradat: „Cade apa de sus şi stropii ajung la baza casei. Lucrările exterioare nu s-au finalizat, pentru că în proiect se prevedea realizarea unei rigole“.

image

Acesta a precizat că o parte a casei Cornea Brăiloiu va fi ocupată de Protoeria Târgu Jiu nord: „Casa nu este folosită pentru că nu s-au realizat utilităţile. Acum se lucrează la racordarea la canalizare şi la restul utilităţilor“.

Trebuia să fie un palat asemănător celui de la Mogoşoaia  

Amenajarea exterioară nu s-a mai realizat pentru că fondurile au fost sistate în urmă, cu doi ani. „Era şi un proiect de amenajare a parcului din jurul casei, iluminatul exterior, amenajarea anexelor, împrejumuirea. Trebuia să fie un palat asemănător celui de la Mogoşoaia. Suma necesară probabil că ar mai fi însemnat încă două milioane de lei“, a mai precizat Iuilian Cămui. 

Casa a fost construită de Marele Ban al Craiovei între 1699-1710. În perioada comunistă. casa a fost folosită ca orfelinat, sediu al Muzeului Judeţean, apoi casă de oaspeţi a PCR.

Casa era într-o stare avansată de degradare, pentru că din ea mai rămăseseră doar zidurile, pentru că din restul se furase. 

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite