Bruno şi Recco, câinii care salvează turişti pe munte în Gorj. „Au fost dresaţi prin joacă, nu prin hrană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi câini de salvare montană îi ajută pe salvamontiştii gorjeni FOTO: Salvamont Gorj
Doi câini de salvare montană îi ajută pe salvamontiştii gorjeni FOTO: Salvamont Gorj

Bruno este al doilea câine de salvare montană din Gorj, care-i ajută pe salvamontişti la găsirea persoanelor dispărute în zona montană. El a fost pregătit pentru a-i lua locul lui Recco, care va ieşi la o pensie binemeritată în doi-trei ani.

Este din rasa Border Collie şi, după ce a fost pregătit o perioadă de câţiva ani, calităţile sale au fost recunoscute. Alături de conductorul său, unitatea canină a obţinut în acest an brevetul de căutare şi salvare din zona montană. În România sunt 16 unităţi canine atestate pentru acest gen de intervenţie. 

Primul câine de salvare din zona montană din judeţul Gorj este Recco, care are vârsta de şase ani. „Se pregăteşte să-l înlocuiască pe Recco. Va lucra o perioadă de doi-trei ani cu Recco, până când va ieşi la pensie“, a precizat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. 

A participat la primele acţiuni de salvare 

Bruno provine din părinţi cu pedigree, cu rezultate foarte bune la concursurile de specialitate. A participat deja la primele acţiuni de căutare. Ultima a avut loc chiar în urmă cu câteva zile şi s-a încheiat prin găsirea unui tânăr care fusese dat dispărut în Munţii Vâlcan. 

bruno caine salvare montana

Sursa arhiva personală 

„S-ar juca mereu de nu i-ar mai trebui nici mâncare“

În fiecare an, Bruno trebuie să obţină certificarea calităţilor pe care le are, în urma unui examen. „Se pregăteşte mai multe zile, după care va susţine o probă şi trebuie să găsească două victime într-un timp foarte scurt, de câteva minute. Dacă le găseşte într-un timp maxim, atunci trece examenul“, a explicat Sabin Cornoiu.

Dresajul lui Bruno este făcut prin joacă. Este o nouă metodă folosită pentru câinii de salvare montană din această rasă. „Dacă i-am învăţa prin stimuli de hrană, ar însemnaă să mergem la avalanşă cu salamul în buzunar. Bucuria acestor câini este de a te juca, de asta se pretează, deoarece sunt foarte jucăuşi, faţă de alţi câini care sunt mai sobri. Interesul acestor câini este de a se juca. Sunt precum nişte copii. S-ar juca mereu de nu i-ar mai trebui nici mâncare. Este, de asemenea, printre cele mai inteligente trei rase de câini“, a mai precizat Sabin Cornoiu. 

Vă mai recomandăm să citiţi

Târgujianul Ioan Giovani Popescu a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică

Una dintre cele mai frumoase peşteri din România ar putea fi deschisă spre vizitare. „Este mai frumoasă decât Peştera Urşilor“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite