Andre Rieu va fi acompaniat în concertele din România şi din Olanda de naiştii de la „Muguri Zamfirieni“. Dirijorul a venit, ieri, în România ca să repete cu ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andre Rieu şi tinerii naişti gorjeni
Andre Rieu şi tinerii naişti gorjeni

Celebrul dirijor Andre Rieu, unul dintre cei mai mari din Europa, a venit, ieri, în România. Acesta a repetat peste trei ore cu elevii gorjeni care formează grupul „Muguri Zamfirieni“, dar şi cu profesorul care a înfiinţat şi conduce această formaţie, Dumitru Pasăre.

Andre Rieu a repetat, ieri, la Opera Comică din Giuleşti cu tinerii naişti, elevi la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ din Târgu Jiu, după care a hotărât să susţină împreună cu aceştia şi profesorul Dumitru Pasăre 16 concerte, şase în România şi zece în Olanda.

„A pus mâna pe o banană şi ne-a spus să-i dăm drumul“

Grupul „Muguri Zamfirieni“ a cântat în luna decembrie a anului trecut în concertul aniversar al lui Gheorghe Zamfir. Prestaţia tinerilor naişti a fost înregistrată şi postată pe internet, iar celebrul dirijor a văzut recitalul şi a vrut să-i cunoască.

S-a întâlnit în Franţa cu maestrul Gheorghe Zamfir şi l-a întrebat de noi, pentru că i-a plăcut cum cântăm. M-a sunat maestrul Gheorghe Zamfir şi mi-a spus să venim la Bucureşti pentru a ne întâlni cu Andre Rieu. Am plecat cu 14 copii. Am fost în costume populare vechi de peste o sută de ani. Andre Rieu este un om foarte deschis şi sociabil. A pus mâna pe o banană şi ne-a spus să-i dăm drumul. Am repetat peste trei ore. E vorba de o serie de colaje, printre care şi Ciuleandra. Nu visam să ajung vreodată să cânt alături de unul dintre cei mai mari dirijori din lume. Au venit şi dansatorii şi Baia Mare. Ne-a propus să susţinem şase concerte în România şi zece în Olanda“, ne-a povestit Mitel Pasăre, profesor la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgu Jiu. Acesta este un apropiat al maestrului Gheorghe Zamfir. 

Andre Rieu

30 de elevi care fac parte din acest grup vor urca pe scenă alături de Andre Rieu. Printre aceştia se află câştigătorii olimpiadelor de interpretare instrumentală: Cristina Lăcătuşu şi Alina Gorun. 

Dumitru Pasăre a fost măturător în Cişmigiu şi a dormit pe o bancă 

Dumitru Pasăre s-a născut pe data de 24 ianuarie 1965 în comuna Prigoria, din judeţul Gorj. A avut de mic o înclinaţie către muzică. Se urca prin copaci după frunze la care să cânte. Provine dintr-o familie săracă, astfel că nu a avut susţinerea necesară pentru a-şi urma vocaţia. A cântat cu acordeonul prin autobuze, la nunţi sau la botezuri pentru a-şi câştiga existenţa şi studia muzica. În clasa a IX-a a participat la cursurile la catedra de nai şi acordeon a Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. După ce a urmat armata, care era obligatorie în perioada respectivă, a mers la cabinetul lui Nicolae Ceauşescu, pentru a i se da de lucru. A fost angajat ca măturător în Cişmigiu şi a dormit pe o bancă, sub cerul liber.  

Am terminat armata şi nu ştiam încotro să o apuc. Singura dorinţă a mea era să cânt. M-am dus la cabinetul lui Nicolae Ceauşescu să-mi dea de lucru. Am fost angajat ca măturător în Parcul Cişmigiu. Dormeam tot acolo, pe bănci, din cauză că nu aveam unde să stau“, ne povesteşte Mitel Pasăre. O scenă petrecută atunci nu o va uita toată viaţă. „Nu aveam bani, pentru că nu luase salariu şi îmi era foame. Cineva a trecut a muşcat dintr-un măr şi l-a aruncat. Am luat mărul, l-am spălat şi l-am mâncat".  Dumitru Pasăre este doctor în muzică, profesor la liceul din Târgu Jiu şi la Universitatea din Craiova. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite