Sute de şcoli şi grădiniţe, la mila hoţilor. Multe dintre ele nici gard n-au. „Îmi este teamă şi când merg cei mici la toaletă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de şcoli şi grădiniţe din judeţul Dâmboviţa sunt obstacole uşoare în faţa hoţilor pentru că nu au niciun sistem de pază, umană sau tehnologică. Pe lângă asta, mulţi elevi şi preşcolari sunt în pericol de fiecare dată când se duc la şcoală sau la grădiniţă pentru că unităţile lor nu sunt îngrădite cu un gard de protecţie.

O grădiniţă din Vârfuri, de exemplu, funcţionează la marginea unui drum judeţean intens circulat şi nu are nici măcar gard. La mijloc este vorba de un litigiu pe teren, litigiu de pe urma căruia au de suferit copiii, care nici măcar nu pot folosi aparatul de joacă de lângă grădiniţă.

image

"Ne-am dori o curte mare în care să ne jucăm, normal. Ne descurcăm greu. Nu îi scoatem afară. Ne jucăm în grădiniţă cât se poate. Avem un tobogan afară, dar nu putem să ieşim, pentru că nici nu este terenul nostru. Îmi este teamă şi când merg cei mici la toaletă, pentru că pot ieşi oricând afară în curte. Este bine totuşi că avem toalete în interior", spune educatoarea Mihaela Cârlan.

image

Şcoală devastată cu o zi înainte de începerea noului an

Pentru că nu a fost păzită în niciun fel, Şcoala Nr. 1 Găeşti arată ca după război. Fix când se pregăteau de festivitatea de deschidere a noului an şcolar, directorul unităţii a observat că şcoala i-a fost spartă. Autorii sunt patru tineri minori care au făcut ravagii şi au furat şi un calculator. Derbedeii s-au jucat cu stingătoarele şi au folosit inclusiv calculatoarele din laboratorul de informatică. 

image

"Duminică oamenii noştri ne-au avertizat că a fost vandalizată şcoala şi au avut loc câteva distrugeri la corpul de clădire de aici de la pasarelă. Au fost vandalizate două clase jos, o sală de grădiniţă de la Scoala nr 3 Găeşti şi laboratorul de informatică. S-au distrat cu stingătoarele şi au furat şi un laptop", ne-a spus Nicolae Păduţă, director şcolii. 

Clădirea Şcolii nr. 1 aparţine, încă de anul trecut, de Colegiul Naţional „Vladimir Streinu”.

Problemele cele mai grave, la sate 

Potrivit Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, în judeţ există un procent îngrijorător de şcoli nepăzite. La nivelul judeţului Dâmboviţa, există 272 de unităţi şcolare dintr-un total de 533 care nu beneficiază de niciun fel de sistem de pază, uman sau tehnologic. Cele mai multe probleme se întâlnesc însă, în mediul rural. Există chiar şi unităţi neîmprejmuite.

“Acolo unde nu există susţinere financiară din partea administraţiei locale, paza se face aşa cum s-a făcut întotdeauna, adică prin profesorul de serviciu. Sperăm să nu mai avem  probleme ca cea de la Găeşti în continuare. În acest moment, instlarea unui sistem de supraveghere nu mai reprezintă o cletuială majoră şi ar trebui luată în calcul de fiecare dată de autoritatea lcoală”, a precizat prof. Sorin Ion, inspectorul general al ISJ Dâmboviţa.

În Dâmboviţa sunt şi unităţi şcolare care funcţionează în curte comună cu alte instituţii, ceea ce face ca intrările în spaţiul şcolar să fie dificil de gestionat.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite