Sfaturi utile pentru cei care circulă cu autoturismul în această perioadă
0Înainte de a pleca la drum, poliţiştii vă recomandă să verificaţi starea tehnică a autoturismului şi să vă asiguraţi că sistemul de iluminare, semnalizare şi de încălzire-dezaburire funcţionează eficient.
„Informaţi-vă temeinic despre fenomenele meteo prognozate pentru traseele pe care urmează să le parcurgeţi. Dacă se anunţă ninsori abundente, amânaţi călătoria! Există riscul să rămâneţi înzăpeziţi. Nu porniţi la drum înainte de a îndepărta în întregime zăpada de pe autoturism. La frânare, zăpada lăsată necurăţată pe plafon poate aluneca pe parbriz şi vă poate bloca vizibilitatea.
Adaptaţi în permanenţă viteza la condiţiile de drum. Echipaţi-vă autovehiculul cu anvelope de iarnă şi dispozitive antideranpante! Manifestaţi atenţie sporită în zona trecerilor pentru pietoni, reduceţi viteza şi acordaţi prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea părţii carosabile”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.
Pe porţiunile de drum acoperite cu zăpadă sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp. De asemenea, evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor. Cea mai bună variantă este frâna de motor.
„Dacă în această perioadă alegeţi să călătoriţi cu trenul, vă recomandăm să vă asiguraţi corespunzător banii, bagajele sau alte valori atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete ori în alte puncte aglomerate din gară, pentru a preveni furturile de bagaje şi din buzunare. Priviţi întotdeauna în jurul dumneavoastră când scoateţi banii! Nu expuneţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră şi observaţi reacţia persoanelor din jur când manipulaţi valori. Nu lăsaţi servieta sau bagajele nesupravegheate, pe scaun, în compartiment, pe culoarul vagonului ori în sălile de aşteptare ale gărilor! Evitaţi să aţipiţi în tren ori în sălile de aşteptare, dacă nu sunteţi în compania altor persoane cunoscute”, se mai arată în comunicat.