Sâmbătă, 23 martie, bulgarii din Târgovişte sărbătoresc “Paştele Cailor”
0Sâmbătă, 23 martie, bulgarii din cartierul Matei Voievod vor fi în sărbătoare. Ei celebrează “paştele Cailor”, o tradiţie păstrată de zeci de ani, care semnifică începerea lucrărilor de primăvară. Sărbătoarea pică în fiecare an, la 40 de zile de la Înălţarea Domnului, de ziua Sf. Teodor. Sârbii şi-au gatit deja caii şi vor defila pe străzi în aplauzele turiştilor.
La ora 10.30 va avea loc primirea invitaţilor la Centrul Cultural Matei Voievod, la ora 11.00 se va pleca în coloană, cu atelaje şi cai la Biserica Sf. Nifon şi se va defila în coloană până la Poarta Bucureştiului, iar la 11.30 va avea loc slijba religioasă şi sfinţirea cailor la Biserica Sârbilor. De la 12.30 vor avea loc concursuri hipice, paradă, dresaj, frumuseţe şi îndemânare lucrări agricole, iar la ora 15.00, în cadrul Centrului Cultural Matei Voievod va avea loc momentul artistic şi festivitatea de premiere a concursurilor.
„Este vorba despre Tudoriţa sau Paştele Cailor, aşa cum este acest eveniment cunoscut. De la debutul primului meu mandat am instituit această sărbătoare pentru toţi bulgarii, pentru toţi cei ce trăiesc şi slujesc alături de noi, pentru binele Târgoviştei. Va fi, ca de obicei, un eveniment popular, un eveniment de sărbătoare, în care, în atenţia generală, vor fi caii, atelajele, oamenii care au muncit, muncesc, cu sârg, pământul, pentru a oferi târgoviştenilor şi nu numai, şi dâmboviţenilor, cele necesare traiului”, a declarat primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga. Edilul a gustat şi din plăcinta sârbească, o bunătate, pe care câţiva tineri bulgari au adus-o la primărie.

Ce înseamnă Paştele Cailor?
Obiceiul tradiţional vechi de sute de ani, originar din Bulgaria, spune că, în mod obligatoriu, grădinarul trebuie să sfinţească la biserica din comunitate această legătură indestructibilă dintre om şi cal. Tradiţia a fost întreruptă în perioada comunismului când, din cauza colectivizării, sărbii, cum sunt denumiţi ei în zonă, deşi sunt bulgari, au rămas fără caii confiscaţi de către comunişti, dar imediat după 1990, manifestarea a fost reluată cu mult entuziasm şi cu mare success “Paştele Cailor” este sărbătorit în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, sâmbăta Sfântului Toader, drept pentru care sărbătoarea se numeşte şi Tudoriţa.
Desfăşurată după un ritual vechi de sute de ani, Tudoriţa celebrează deopotrivă oamenii şi animalele lor. An de an, gospodarii îşi duc animalele la biserică unde, după slujba religioasă, preotul sfinţeşte caii. Un ritual aparte este acela al koncetei, figurine din aluat în formă de cal (şi acestea sfinţite de preot) pe care proprietarii le împart cu animalele lor, în mod egal.
Bătrânii din comunitatea bulgară spun că au pomenit acest obicei din copilărie, fiind întrerupt doar în perioada comunistă, când nu doar manifestările cu tentă religioasă fuseseră interzise, dar gospodarilor le fuseseră confiscaţi caii.
Ca în fiecare an, momentul cel mai aşteptat este cel al demonstraţiilor de îndemânare, susţinute de proprietarii de cai şi atelaje. Anul acesta au participat, la cele doua probe, 20 echipaje, câştigătorii primind din partea organizatorilor şei, hamuri din piele şi biciuri.
În rândurile asistenţei, parcă mai numeroasă decât oricând, s-a aflat şi ambasadorul Bulgariei, un bun prieten al municipiului Târgovişte. De asemenea, au fost prezente delegaţii din Pakistan şi Bulgaria.
La ceremonialul din cartierul Matei Voievod a participat şi primarul Gabriel Boriga, care a urat viaţă lungă şi prosperitate comunitîţii de bulgari din municipiul Târgovişte, apreciind reluarea acestei tradiţii ca fiind extrem de importantă pentru comunitatea bulgară.
”Tudorita" sau Konski Veligden-Paştele Cailor s-a încheiat cu un spectacol de dansuri şi cântece bulgăreşti, oferit de ansamblurile comunităţii bulgăreşti din cartierul Matei Voievod