Primarul din Produleşti, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită şi fals în înscrisuri
0Primarul comunei Produleşti, din judeţul Dâmboviţa, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar secretarul primăriei, Petre Mihai, a primit o condamnare de trei ani şi patru luni de detenţie, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri oficiale.
Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa l-au condamnat la cinci ani de închisoare pe primarul comunei Produleşti, Marin Grigore, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi fals în înscrisuri oficiale.
Potrivit sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată, pe lângă pedeapsa privativă de libertate, magistraţii au aplicat, în cazul primarului, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în funcţii de autoritate publică sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani.
În acelaşi dosar, secretarul comunei, Mihai Petre, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare, cu interdicţia de a candida şi de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de un an şi jumătate.
Cei doi au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi de luare de mită şi că au falsificat o hotărâre care ar fi trebuit adoptată de Consiliul Local. Prin sentinţa pronunţată, magistraţii desfiinţează înscrisul reprezentat de hotărârea de consiliu falsificată şi îi obligă pe cei doi inculpaţi, în solidar, la plata sumei de 900.000 de lei, sumă plătită din fondurile primăriei către o firmă pentru lucrări care în realitate nu au fost efectuate.
Sentinţa pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa privind condamnarea celor doi nu este definitivă.
În iulie 2012, la o lună după ce a fost reales în funcţie din partea PSD, primarul comunei Produleşti a fost trimis în judecată alături de secretarul primăriei pentru luare de mită şi fals în înscrisuri oficiale, după ce au încheiat un contract cu o firmă pentru modernizarea iluminatului public în comună, falsificând o hotărâre ce trebuia dată de CL.
Conform rechizitoriului, în luna septembrie 2009, primarul Marin Grigore, a pretins de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 140.000 de lei, pentru a încheia cu firma denunţătorului un contract de asociere în participaţiune privind extinderea şi modernizarea iluminatului public.
În 21 septembrie 2009, fără să aibă mandat legal din partea Consiliului Local al comunei Produleşti, primarul Marin Grigore a încheiat contractul de asociere în participaţiune cu firma denunţătorului pe baza unei hotărâri falsificate.
"În cursul anilor 2010 şi 2012, inculpatul Grigore Marin a primit, atât direct de la denunţător, cât şi prin intermediul inculpatului Alexandru Olteanu, suma totală de 55.000 de lei, reprezentând două tranşe din banii pretinşi. Pentru a crea aparenţa de legalitate a încheierii contractului de asociere în participaţiune, cât şi pentru a evita punerea în discuţie şi supunerea la vot a acestui contract, în cursul lunii septembrie 2009, inculpaţii Grigore Marin şi Petre Mihai, secretarul Primăriei Produleşti, au falsificat o hotărâre a Consiliului Local Produleşti pe care au inserat-o în documentaţia aferentă încheierii contractului", se arată în comunicatul DNA.
În perioada 2010-2011, primăria a achitat către firma denunţătorului suma totală de 900.000 de lei, fără ca lucrările de iluminat public să fie executate. Primarul comunei Produleşti, Marin Grigore, a fost acuzat de luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, uz de fals în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită şi abuz în serviciu împotriva intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.
De asemenea, secretarul primăriei Petre Mihai este acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la infracţiunea de uz de fals şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.
Comuna Produleşti s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaţilor Petre Mihai şi Marin Grigore cu suma de 900.000 de lei, bani reprezentând prejudiciul creat prin încheierea şi executarea în mod ilegal a contractului respectiv, iar în vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor Marin Grigore şi Petre Mihai.