Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Dumitru Barbu, despre una dintre cele mai urâte clădiri din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se construieşte haotic în Târgovişte şi fără să se ţină cont de vreun plan urbanistic general, pentru că nu există unul. Nu o spunem noi ci preşedintele „Ordinului Arhitecţilor – Filiala teritorială Muntenia Vest”, arhitect Dumitru Barbu.

„După părerea mea, fără stil şi fără să îmfrumuseţeţe zona, una dintre clădirile urâte din Târgovişte este clădirea Tribunalului Dâmboviţa. Nu este ce trebuie pentru oraş. Este şi nefuncţională şi urâtă şi prost amplasată. Şi ca stil şi ca finisaje şi ca volumetrie. Este o construcţie care, din punctul meu de vedere, este urâtă”, ne-a spus preşedintele „Ordinului Arhitecţilor – Filiala teritorială Muntenia Vest”, arhitect Dumitru Barbu.

image

Istoric

Tribunalul Dâmboviţa a luat fiinţă în anul 1968, în baza Legii nr. 58/1968 pentru organizarea judecătorească. Sediul Tribunalului Dâmboviţa a fost stabilit în clădirea situată în municipiul Târgovişte, str. Nicolae Bălcescu (actualmente Calea   Domnească ), Nr. 189, clădire construită special pentru această destinaţie în anul 1902. În anul 1986 clădirea în care a funcţionat Tribunalul Dâmboviţa a fost afectată altui scop, respectiv pentru organizarea Muzeului Judeţean al fostului P.C.R. 

image

Tribunalul Dâmboviţa a fost mutat în această locaţie, în care anterior funcţionase un hotel pentru cazarea specialiştilor din agricultură, care urmau cursuri de perfecţionare. 

image

Din anul 1997 a început construcţia unui nou sediu pentru Tribunalul Dâmboviţa. Lucrările au fost finalizate în anul 2007. Începând cu data de 6 octombrie 2008, instanţa îşi desfăşoară activitatea în noul edificiu, care poartă pe frontispiciu numele: Palatul Justiţiei.

Târgovişte, fără P.U.G

„Târgovişte nu se dezvoltă din punct de vedere arhitectural şi urbanistic corect pentru că nu există un plan aprobat şi se lucrează pe unul din 1996 care este nul de drept. Nu există control al autorităţii locale pe domeniul construcţiilor şi, de asemenea, 80% din clădirile care se proiectează în Târgovişte sunt făcute de persoane care nu au legătură cu o şcoală de arhitectură. Aşa se va întâmplă de ani de zile şi vom avea un oraş şi mai urât”, a mai spus Barbu, fost viceprimar al Târgoviştei.

El a mai spus că pe strada Bălcescu, o stradă protejată de monumente, se construieşte haotic.
 

„Trebuie urgent aprobat planul urbanistic general şi să nu se accepte ncio lucrare care să nu fie făcută de un arhitect. Este un întrecre între cine face cea mai urât casă, nu cea mai frumoasă casă de-a lungul unei străzi. Aleea Mănăstirii Dealu concurează aici. De asemenea, strada Bălcescu, unde tradiţia nu este păstrată absolut deloc. Bălcescu este o stradă monument şi o zonă protejată de monumente. Se fac clădiri cu turnuleţe care nu există în arhitectura populară românească, care prevede construcţia cu acoperişuri în patru ape. Pentru cele mici sunt zeci, sute de locuinţe care nu au stil, sunt amplasate prost faţă de căile rutiere”, adaugă preşedintele „Ordinului Arhitecţilor – Filiala teritorială Muntenia Vest”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite