Poliţistul Mihai Stănescu, de la Fieni, trimis în judecată de DNA, după ce a plecat acasă cu 21.000 de lei, bani din amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii remişi ofiţerului au fost obţinuţi de denunţătoare de la părinţi care au făcut, în perioada respectivă, două împrumuturi la C.A.R.
Banii remişi ofiţerului au fost obţinuţi de denunţătoare de la părinţi care au făcut, în perioada respectivă, două împrumuturi la C.A.R.

Un poliţist judiciar de la IPJ Dâmboviţa a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Este vorba despre ofiţerul Mihai Stănescu, de la Investigarea Fraudelor.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2012-2014, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Dâmboviţa - Poliţia oraşului Fieni - Compartimentul Investigarea Fraudelor, cu gradul profesional de comisar de poliţie, inculpatul Stănescu Mihai în exercitarea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, în mod repetat, a efectuat controale economice la diferite persoane juridice şi fizice autorizate, întocmind procese verbale cuprinse în mai multe carnete (dintre care două folosite fără drept), nu a înregistrat documentele menţionate, după completare, la secretariatul unităţii de poliţie, iar sumele de bani înscrise în cuprinsul documentelor ca fiind confiscate şi ridicate de la contravenienţi, în cuantum total de 21.907,43 lei, şi le-a însuşit.

Activitatea infracţională desfăşurată de inculpat a avut ca rezultat prejudicierea bugetului statului cu lei, sumă de 21.907,43 lei care constituie, totodată, şi un folos necuvenit obţinut de către ofiţerul de poliţie.

În perioada aprilie-mai 2008, inculpatul Stănescu Mihai a pretins şi primit de la o persoană, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Buciumeni, judeţul Dâmboviţa, suma de 3.000 lei pentru ca, prin exercitarea influenţei pe care o avea la factorii de decizie din conducerea I.P.J. Dâmboviţa, să obţină transferul acesteia la Poliţia Oraşului Fieni – Compartimentul de Investigare a Fraudelor, unde inculpatul îşi desfăşura activitatea în calitate de ofiţer.

În vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat, dar şi pentru asigurarea executării măsurii confiscării speciale ( în ceea ce priveşte suma de 3.000 lei obiect al infracţiunii de trafic de influenţă), s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor inculpatului Stănescu Mihai, până la concurenţa sumei de 27.327,43 lei.

Concret, situaţia de fapt detaliată este următoarea:

La data de 26.03.2012, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, comisarul de poliţie Stănescu Mihai - ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Dâmboviţa - Poliţia oraşului Fieni - Compartimentul Investigarea Fraudelor, în urma efectuării unei percheziţii domiciliare la sediul unei societăţi comerciale, a ridicat o suma de 4.810 lei, precum şi alte documente de evidenţă contabilă primară de la contabila societăţii, ocazie cu care a întocmit proces-verbal în trei exemplare, dintre care unul l-a lăsat societăţii percheziţionate.

Ulterior, inculpatul l-a contactat pe administratorul societăţii căreia îi aparţinea suma de bani şi i-a solicitat să se deplaseze la sediul unităţii de poliţie, unde, la data de 28.03.2012 ( la două zile după efectuarea percheziţiei ), i-a prezentat, pentru a semna, o dovadă în conţinutul căreia era consemnat că banii ridicaţi i-au fost restituiţi, fără însă ca acest lucru să se întâmple în realitate. Totodată, Stănescu Mihai i-a cerut administratorului să semneze şi un proces-verbal tipizat de confiscare a sumei de 4.810 lei.

De asemenea, în perioada 2013-2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, ofiţerul de poliţie Stănescu Mihai a întocmit mai multe procese verbale cuprinse în două carnete pe care nu le avea în primire.

Inculpatul a folosit, fără drept, cele două carnete cu procese verbale, declarând că le-a găsit, la începutul anului 2013, în torpedoul unei autospeciale aparţinând Poliţiei Oraşului Fieni. În evidenţa Poliţiei Oraşului Fieni acestea apar ca fiind sustrase.

Procesele verbale nu au fost înregistrate de către comisarul Stănescu Mihai, iar sumele de bani ridicate în vederea confiscării au fost însuşite de către acesta.

Cercetările au mai relevat faptul că ofiţerul de poliţie a completat şi alte procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei (din carnete pe care le primise de la secretariatul unităţii pentru utilizare), fără a înregistra documentele ulterior completării şi fără a preda sumele de bani confiscate de la contravenienţi.

Inculpatul Stănescu Mihai, în perioada aprilie-mai 2008, a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Buciumeni, judeţul Dâmboviţa, suma de 3.000 lei, pentru ca, prin exercitarea influenţei pe care o avea la factorii de decizie din conducerea I.P.J. Dâmboviţa, să obţină transferul acesteia la Poliţia Oraşului Fieni – Compartimentul de Investigare a Fraudelor, unde inculpatul îşi desfăşura activitatea în calitate de ofiţer.

La solicitarea inculpatului Stănescu Mihai, comandantul Poliţiei Oraşului Fieni la acea vreme, a acceptat ca agenta să lucreze, o perioadă de timp, la Compartimentul de Investigare a Fraudelor al acestei unităţi de poliţie, lucru ce s-a întâmplat în cursul lunilor aprilie – mai 2008. Astfel, denunţătoarei i-a fost creată convingerea că inculpatul chiar a intervenit în sensul celor promise.

După aproximativ două săptămâni de la mutarea agentei, nemulţumit de modul în care aceasta îşi desfăşura activitatea, comandantul Poliţiei Oraşului Fieni a dispus revenirea acesteia la postul de poliţie unde era încadrată.

Banii remişi ofiţerului au fost obţinuţi de denunţătoare de la părinţi care au făcut, în perioada respectivă, două împrumuturi la C.A.R.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor DGA şi DGIPI.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite