Lucrarea "Atelier din Târgovişte", a lui Gheorghe Petraşcu, adjudecată pentru 62.914 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Atelier din Târgovişte", Gheorghe Petraşcu
"Atelier din Târgovişte", Gheorghe Petraşcu

Cunoscutul artist Gheorghe Petraşcu a lăsat în urma sa lucrări exponenţiale. Multe dintre ele au fost inspirate de frumuseţile Târgoviştei de la 1922, care astăzi se vând pe sume frumuşele.

Piaţa românească de artă a înregistrat în 2012 o creştere de ansamblu de aproximativ 22%, cu o sumă totală obţinută din vânzări de 14,6 milioane de euro, gusturile consumatorilor de artă fiind şi ele dintre cele mai diverse.

În acelaşi trend ascendent se situează şi Gheorghe Petraşcu care a cunoscut în 2012 o creştere de 5,25%, cu majoritatea lucrărilor adjudecate la câteva mii de euro, dar şi vârfuri de peste 50.000 de euro. "Atelier din Târgovişte" a fost adjudecat la 62.914 euro la casa de licitaţii Alis în iulie 2012. 

Prezentare

Casa-atelier "Gheorghe Petrascu", inaugurata ca expozitie permanenta la 12 aprilie 1970, aminteste vizitatorului de clipele petrecute de cel care s-a legat prin panzele sale de Targoviste, de orasul care l-a primit in 1922 cand si-a construit aici o locuinta, orasul pasnic, patriarhal, care il atragea atat prin istoria sa lasata pe ruinele Curtii Domnesti, dar si prin liniste si calm. Influentat de N. Grigorescu, Gheorghe Petrascu se desprinde de acesta si isi creeaza un stil original, realizat in modalitatea de a expune pe panza o pasta consistenta plina de stralucire.

Muzeul expune si obiecte cu caracter memorial, fotografii, scrisori, peneluri, sevaletul, obiecte personale etc., care vin sa faca legatura dintre sufletul vizitatorului si framantarile artistice ale pictorului.

Pictorul GHEORGHE PETRASCU (1872 - 1949) - nume rezonant in plastica romaneasca viziteaza prima oara Targovistea in anul 1920 eveniment ce va conferi orasului nostru o stralucita notorietate artistica. Artistul sa hotarat sa-si construiasca aici o resedinta pentru perioade de reculegere, de elaborare tihnita, cautand cu nostalgie un mediu proprice care sa compenseze distrugerea casei sale de creatie de la Nicoresti, in timpul razboiului, in 1917.

Din 1922 - pana in 1942 GHEORGHE PETRASCU va picta masiv la Targoviste atras de aspectul patriarhal, incitat prin structura sa afectiva de existenta multor vestigii istorice sfidand eroic vremelnicia, ingemandu-se armonios pe arterele orasului. Astfel se explica suita compozitiilor inspirate de Curtea Domneasca din Targoviste, dar si peisajele cu case vechi din localitate, imaginile din miezul naturii lucrate in "plan-air", de regula din imprejurimile Targovistei, sau generoase naturi statice cu flori.

O alta resursa de creatie isi gaseste artistul in propria lui casa, locuinta simpla cu doua incaperi la parter - dintre care cea mai mare cu destinatie de atelier - si doua camarute ale copiilor la etaj; de aici releva el, altruist, bucuria existentei prin creatie, inconjurat de familie - sotie si copii.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite