Joi, 6 februarie 2014, expoziţii şi proiecţii video de „Ziua Roşiei Montane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Roşiei Montane este organizată în nenumărate oraşe din ţară şi străinătate cu implicarea voluntară a zeci de oameni
Ziua Roşiei Montane este organizată în nenumărate oraşe din ţară şi străinătate cu implicarea voluntară a zeci de oameni

Cu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, târgoviştenii sunt invitaţi la proiecţii de filme documentare, expoziţii de fotografie, dezbateri şi prezentări, încheiate cu o sesiune de observaţii prin telescop a craterelor şi munţilor de pe Lună.

Programul Ziua Roşiei Montane la Târgovişte, 6 februarie, sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene I.H. Rădulescu, Târgovişte:

- ora 15:00 - vizitarea expoziţiei, proiecţii video

- ora 15:45 - întâlnire cu presa

- ora 16:00 - prezentări, dezbateri, proiecţii video, prezentarea cărţii „Afacerea Roşia Montană”

- ora 18:00 - observarea prin telescop a peisajului lunar (imagini spectaculoase dar lipsite de viaţă, asemeni impactului distructiv pe care îl are o eventuală exploatare minieră propusă la Roşia Montană)

Invitat: ing. geolog Andrei Costin

Intrarea este liberă

www.ziuarosieimontane.ro

www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco

Ziua Roşiei Montane este un eveniment care promovează patrimoniul cultural şi natural al Roşiei Montane şi care îşi propune să accentueze importanţa şi necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestui patrimoniu de o valoare excepţională. Totodată, evenimentul aduce în dezbatere riscurile la care este supusă zona Roşiei Montane, prin propunerea de proiect minier aurifer în carieră deschisă a companiei Roşia Montană Gold Corporation.

La cea de-a patra ediţie, programul Zilei Roşiei Montane cuprinde proiecţii de filme documentare despre Roşia Montană şi alte regiuni din lume unde au loc proiecte miniere, expoziţii de fotografie reflectând patrimoniul Roşiei Montane, dezbateri şi prezentări sau concerte ale artiştilor care o susţin.

Ziua Roşiei Montane este organizată în nenumărate oraşe din ţară şi străinătate cu implicarea voluntară a zeci de oameni.

Ziua Roşiei Montane este un eveniment apolitic, în cadrul căruia nu dorim afişarea de simboluri politice de orice fel, prezenţa personalităţilor politice, partizanatul ideologic sau politic.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1883 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român.

Peisajul cultural de la Roşia Montană este compus dintr‐o concentrare extraordinară de vestigii care atestă evoluţia exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană.

Situl Alburnus Maior – Verespatak – Roşia de Munte – Roşia Montană este reprezentat, în lumina cercetărilor din ultimii ani, de un sistem de exploatare roman excepţional care conservă mai mult de 7 km de galerii, la care se adaugă peste 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială şi un peisaj presărat de multe urme ale activităţii miniere dintre care excepţionale sunt lucrările hidrotehnice datând din prima jumătate a secolului al XVIII‐lea.

Patrimoniul cultural de la Roşia Montană este recunoscut la nivel naţional, monumentele sale fiind desemnate ca monumente istorice de valoare naţională excepţională – 7 dintre ele desemnate ca având valoare naţională şi universală.

Mai multe info: www.rosiamontana.org

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite