Istoricii vor să afle unde se află trupul lui Mihai Viteazul şi cer un test ADN: „Trebuie stins acest litigiu istoric“
0Un istoric din Târgovişte a făcut o propunere inedită autorităţilor din România. Acesta cere, în mod oficial, efectuarea unui test ADN care să confirme dacă presupusele rămăşiţe umane ale lui Mihai Viteazul sunt sau nu originale.
Propunerea a fost făcută de prim-vicepreşedintele Filialei „Mihai Viteazul” Dâmboviţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, prof.honor.univ.dr. George Coandă. Cererea a fost transmisă Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopiei Târgoviştei şi Guvernului României ca, „în anul Centenarului Marii Unirii sau în perspectiva celebrării recunoaşterii internaţionale a României Mari prin Tratatul de Pace de la Paris (Trianon), dar şi a reîntoarcerii capului lui Mihai Viteazul, în august 1920, la Mănăstirea Dealu, după Primul Război Mondial, să fie aduse de la Mănăstirea Plăviceni rămăşiţele pământeşti ale voievodului întregitor martir”, a precizat George Coandă.
Istoricul este de părere că dacă testul va dovedi că oasele din Teleorman aparţin lui Mihai Viteazul să fie aduse la Mănăstirea Dealu, cea mai mare necropolă domnească din ţară, din în fosta capitală a Ţării Româneşti, de unde de fapt a pornit şi ideea de unire şi a început marea ofensivă eliberatoare şi unificatoare Mihai Viteazul la 1509 - 1600.
„Cei de la Plăviceni spun că acolo este trupul lui Mihai Viteazul. În ultimii ani se organizează momente comemorative in memoriam Mihai Viteazul. Este pentru mine curios ca istoric, nu numai ca ziarist, de ce nimeni nu vrea să lămurească acest lucru. Am fost la un congres internaţional în străinătate şi mi s-a spus că de nu putem să ne unim şi să desluşim acest mister al trupului unui mare erou naţional”, mărturiseşte istoricul.
Capul lui Mihai Viteazul se află la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, alături de mormintele multor domni şi voievozi.
„Am lansat această propunere la Arhiepiscopia Târgovişte, ea fiind în drept pentru că ţeasta lui Mihai Viteazu este la Mănăstirea Dealu. Trebuie să avem aprobarea Patriarhiei şi a Guvernului pentru desfacerea pietrei funerare ca să se preleve o bucăţică de os pentru efectuarea analizei ADN şi a rămoşiţelor osteotice de la Plăviceni, să se fadă care este adevărul. Această prelevare de ADN trebuie să se facă cu sprijinul Academiei Române. Dacă se dovedeşte că este vorba de scheletul lui Mihai Viteazul, firesc este să se reunească capul cu scheletul, care să fie adus la Mănăstirea Dealu, în fosta capitală a Ţării Româneşti, de unde de fapt a pornit şi ideea de unire şi a început marea ofensivă eliberatoare şi unificatoare Mihai Viteazul la 1509 – 1600”, mai spune George Coandă.
Oseminte misterioase descoperite în curtea bisericii
Legendele spun că după moartea Domnitorului, decapitat de turci în 1601, la Mănăstirea Plăviceni a fost adus în mare taină trupul fără cap, fiind înmormântat în curtea lăcaşului de cult.
În curtea bisericii a fost descoperit în 2010 un mormânt misterios. Câţiva muncitori care lucrau la lăcaş au dat foc unor surcele în curte. Când au încercat să stingă flăcările bătând cu lopeţile peste foc, pământul s-a surpat. În acel loc a fost găsit un schelet uman fără cap.Călugării şi stareţul mănăstirii cred că trupul apaţine voievodului Mihai Viteazul, îngropat aici de doamna Stanca, aşa cum spune legenda.
Se spune că din osemintele găsite aici lipsesc capul, claviculele şi coastele . Cum istoricii susţin că asasinii lui Mihai Viteazul au luat părţi din corp drept trofee, indiciul legat de lipsa unor oase vine să susţină teoria conform căreia trupul ar aparţine Domnitorului. Criminaliştii chemaţi să cerceteze descoperirea au confirmat că este vorba despre oseminte umane vechi de sute de ani, dar în lipsa altor probe sau analize de specialitate autenticitatea osemintelor nu poate fi demonstrată
Unirea oficială şi recunoaşterea României ca stat a fost făcută în 1920
”Vreau să scăpăm de această imagine nefastă cum că românii nici pe marele lor voievod unificator nu şi-l pot unifica în eternitate. De ce am propus acum. Dacă nu este timp să se facă până la 1 decembrie, şi nu mai e, noi trebuie să mergem în perspectiva anului 2020, pentru că noi acum aniversăm nişte uniri, care, în 1918 nu au fost recunoscute de către nimeni din Europa. Recunoaştere oficială universală cum este în limbajul diplomaţiei, s-a făcut în iunie 1920, prin tratatul de pace de la Paris de la Trianon. Atunci a fost recunoscută România ca stat. În 1920 a fost readus de la Iaşi la Târgovişte cu ceremonial capul lui Mihai Viteazul, cu ceremonial la care au participat regele, regina şi Guvernul etc. Dacă la centenarul de recunoaştere oficială a României se fac toate aceste demersuri de identificare a osemintelor trebuie să fie făcute de toate autorităţile. S-ar fi făcut o prelevare de ADN din osemintele mamei lui Mihai Viteazul, care este înrmomântată la Cozia, dar nu ştim lucrul acest oficial. Trebuie stins acest litigiu istoric. Nu poţi să stai cu ţeasta lui la Mănăstirea Dealu şi cu osemintele la Plăviceni”, adaugă istoricul.
Anunţul a fost făcut în cadrul unui eveniment organizat de Garnizoana Târgovişte a Armatei României. Un sobor de preoţi a oficiat o slujba de pomenire a eroilor dâmboviţeni căzuţi pe Câmpul de Onoare al Războiului de Reîntregire Naţională, în biserica „Sfântul Nicolae” , un adevărat Pantheon/Necropola Naţională Voevodală.
„Cu binecuvântarea IPS Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei, marţi, 28 august 2018, la Mănăstirea Dealu, a avut loc un emoţionant act de recunoştinţă, desfăşurat sub egida Garnizoanei Târgovişte, iniţiat de bibliotecar şef Carmen Calimanescu în colaborare cu Filiala „Mihai Viteazu” Dâmboviţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, au transmis organizatorii pe contul Facebook. Apoi, în sufrageria de protocol a Mănăstirii Dealu, a avut loc un simpozion omagial.
Primul domnitor al României Mari
Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, în localitatea Floci, din Ţara Românească. A decedat pe 9/19 august 1601, la Câmpia Turzii, Principatul Transilvaniei, ucis mişeleşte la ordinul conducătorului armatei Imperiului Habsburgic, generalul Giorgio Basta. Capul său a fost luat de Turturea paharnicul, unul dintre căpitanii voievodului, adus în Ţara Românească şi înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele părintelui său, Pătraşcu-Vodă. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu este scris: „Aici zace cinstitul şi răposatul capu al creştinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei”.
CITEŞTE ŞI:
Legenda Mănăstirii Plăviceni, lăcaş ridicat de soţia lui Mihai Viteazul
FOTO Enigmă după patru secole: Trupul lui Mihai Viteazul şi-a găsit odihna în Cetatea Bălgradului?