FOTO De Sf. Petru s-a "măsurat laptele" în Munţii Bucegi. Cum se înţeleg ciobanii şi proprietarii de animale, în vârf de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacii adună toate animalele şi le închid în staule, iar când toţi proprietarii sunt de faţă, ciobanii încep să le mulgă
Bacii adună toate animalele şi le închid în staule, iar când toţi proprietarii sunt de faţă, ciobanii încep să le mulgă

Zeci de proprietari de animale s-au strâns în weekendul trecut în Munţii Bucegi, pentru un obicei vechi de sute de ani. “Măsuratul laptelui” este metoda prin care, proprietarii de animale se înţeleg cu ciobanii la schimbul de produse.

Bacii adună toate animalele şi le închid în staule, iar când toţi proprietarii sunt de faţă, ciobanii încep să le mulgă. Un baci notează  pentru fiecare proprietar,  cât lapte au dat animalele, iar în funcţie de cantitatea de lapte, la toamnă, stăpânii animalelor vor primii brânza de burduf şi telemeaua.

“Tradiţia asta e veche. Dăm vara vitele la munte şi luăm brânză de burduf pentru că este mai bună şi aşa ne-am obişnuit. Se măsoară laptele de Sf. Petru şi dimineaţa şi seara. În funcţie de cât lapte are, atâta brânză iei. Cred că de 20 de ani particip la această tradiţie”, ne-a spus Ion Pavel.

Măsuratul laptelui

Mulsul se face de două ori, seara şi dimineaţa, iar obicieul este strâns legat de sărbătoarea Sf. Petru şi Pavel.

“Caşul se face din brânza de burduf. Secretul constă în primul rând în curăţenie. După ce lăsăm caşul la scurs, îl dăm cu sare.”

Obiceiul este păstrat cu sfinţenie şi are loc în fiecare an în preajma sărbătorii de Sfântul  Petru. La Vali Căţelu, baci cunoscut în Bucegii dâmboviţeni, zeci de proprietari au venit să asiste la măsuratul laptelui şi cum altfel pot fi primiţi oamenii decât cu o ţuica şi un caş proaspăt făcut.

Măsuratul laptelui
“Eu am trei vaci. Ele dau lapte în funcţie de cât mănâncă, de vreme, de mai multe aspecte. De când mă ştiu vin aici la măsurat”

După ce toate animalele au fost aduse în ţarc , ciobanii încep să le  mulgă , iar stăpânii se uită şi apoi cantraresc laptele.  Cantitatea de lapte, spun ciobanii , diferă de la o zi la altă şi depinde de condiţiile meteo dar şi cât de multă iarbă găsesc să pască viţele. Anul acesta iarba este frumoasă,  semn că animalele  vor avea ce să mănânce.

Măsuratul laptelui

 “La Sf. Petru vin toţi proprietarii să măsurăm laptele. Fiecare va primi la toamnă brânza în funcţie de lapte. La un kilogram de lapte noi le dăm 6 kilograme de brânză şi un kilogram de urdă. Noi avem aici 150 de oi şi peste 1500 de oi. Creşteerea animalelor nu prea mai rentează pentru că sunt din ce în ce mai puţini proprietari. Cu vitele vin din ce în ce mai puţini. Meseria nu e grea dar şi asta e pe cale de dispariţie”, ne-a spus Valentin Nica, stăpân stâna”, spun ciobanii.

Sărbătorile legate de transhumanţă sunt organizate peste tot în spaţiul locuit de români. Însă data plecării turmelor către munte ori diferitele obiceiuri particulare variază în funcţie de zona geografică şi de climă.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite