Cum devenim învingători? Specialiştii spun că totul porneşte de la educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO acalltoaction.net
FOTO acalltoaction.net

Adultul victorios a fost, cu siguranţă, un copil bine educat, care a fost ajutat să înţeleagă de ce este bine sau nu să facă un anumit lucru. Specialiştii spun că educaţia din copilărie trebuie să se bazeze pe dezvoltarea calităţilor celor mici. Dacă acest aspect elementar este respectat, adultul are toate premisele să devină un om de succes în ceea ce face.

“Pentru a fi învingător în viaţă, avem nevoie de foarte multe calităţi pe care le devoltăm de-a lungul timpului. Este adevărat că foarte mulţi dintre noi avem nişte predispoziţii native care sunt evidenţiate destul de bine în perioada copilăriei mici, dar mai ales în perioada copilăriei şcolare, şi atunci părinţii trebuie să observe lucrurile care pot ajuta copilul în viaţă şi să formeze aceste trăsături. De exemplu, copilului curios este bine să i se stimuleze curiozitatea de cunoaştere pentru că acest aspect ne ajută pe oricare dintre noi în viaţă. Ne ajută să ne selectăm sursele de informare, să selectăm informaţia, să dăm crezare unor aspecte sau să nu dăm crezare altora”, spune Tamara Iscru, psiholog.

Un copil care are o predispoziţie spre altruism este mai comunicativ, împarte ce are, trebuie ajutat.

“Copilul trebuie să înţeleagă de ce face un lucru şi de ce nu face altceva, pentru a lua decizia de unul singur. Dacă noi ajutăm copilul să îneţeleagă, atunci el are un parcurs după care operează şi mai târziu. Înţelege lumea interioară şi exterioară lui. Se calibrează mai uşor în funcţie de nevoile de dominare pe care le are în momentele de lui de viaţă”, adaugă Tamara Iscru. 

invingator

FOTO commonstupidman.com

Ce înseamnă a fi învingător

“A fi învingător însemnă a trece prin experienţe chiar şi atunci când ele nu sunt aparent victorioase, pentru că sunt aspectele care îl formeză. Omul înţelege că a fi învingător este, de fapt, un parcurs pe care îl ai în raport cu tine însuţi. Victoria pe care o ai asupra ta este mult mai importantă decât victoria asupra altora. Asta e important să înţeleagă fiecare om pentru a-şi găsi locul şi pentru a-şi găsi rosturile în viaţa socială, prin ceea ce are el specific, unic şi prin ceea ce poate să ofere şi să primească. Trebuie să fie o formă de echilibru în care oferi şi primeşti tot atât, să nu existe defazări”, mai spune psihologul.

Toate acestea ne ajută, cu singuranţă, să ne găsim scopul în viaţă şi, mai ales, să facem ceea ce ne place. Specialiiştii mai spun că dacă nu ajungem să lucrăm într-un domeniu care ne place, măcar să avem un hobby, care să umple acel gol de nemulţumire.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite