Cum ajung tinerii să se dezbrace pe Facebook în faţa unor necunoscuţi şi cum ne ferim copiii de obsedaţii sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Anglia sau SUA, fenomenul este întâlnit sub numele de „Sextortion“. De regulă, infractorii folosesc conturi false şi iau legătura cu persoane vulnerabile, pe care le atrag prin intermediul prietenilor virtuali.

După ce le câştigă încrederea şi pun mâna pe materiale compromiţătoare, precum imagini nud sau clipuri video explicite cu victimele, infractorii le cer bani pentru a nu face materialele publice sau pentru a nu le trimite familiei şi prietenilor.

Explicaţiile psihologului

image

“Hărţuitorii utilizează nişte poze false, de regulă trucate, cât mai aproape de vârsta persoanei pe care o abordează. Sunt imagini plăcute cu fete, cu adolescenţi, depinde de tipul de hărţuitor. Acesta este persuasiv, urmăreşte întotdeauna postările eventualei victime şi îi oferă aprecieri, like-uri, commenturi pozitive, astfel încât să existe un contact între agresor şi potenţiala victimă”, explică psihologul Eugen Florea, din Târgovişte. 

După ce s-a stabilit această relaţie, persoana care le-a primit capătă oarecum încredere în interlocutor, astfel încât acel limbaj folosit între ei, la început mai rigid, devine mai deschis. 

“De regulă, agresorul se împrieteneşte şi cu prietenii victimei, astfel încât să îi dezvolte încrederea victimei. Persoana vulnerabilă apreciază prietenul virtual ca fiind o persoană cu aceleaşi gusturi, orientări şi preocupări. Odată construită relaţia de încredere se schimbă dialogul, apar discuţiile cu tentă sexuală şi de aici până a-i trimite sau posta o fotografie indecentă nu mai este drum lung. Toată această <tergiversare> durează o săptămână, o lună, poate mai bine, în funcţie de interlocutori”, adaugă specialistul.

Astfel de cazuri sunt mult mai întâlnite în America, decât în România, iar cei mai vulnerabili sunt, în primul rând, tinerii.

image

FOTO belfasttelegraph.co.uk

“Ar trebui instruiţi. Ar trebui să se limiteze, în comunicarea pe Facebook cu intelocutori abia cunoscuţi, la a nu dezvălui detalii strict personale, intime. În nicun caz să nu posteze poe cu conotaţie sexuală şi neapărat, trebuie încurajată comunicarea reală, nu cea virtuală. Ne dăm întâlnire într-un mediu care permite comunicarea, pentru că una este să îl vezi ochi în ochi, alta este să îl vezi prin intermediul unui monitor, pentru că nu ştii cu cine vorbeşti”, mai spune Eugen Florea.

Site special pentru avertizarea victimelor

Internetul este plin de informaţii despre astfel de escrocherii sentimentale. Site-ul romancescam.com este specializat exact pe acest tip de înşelăciuni şi explică poate cel mai bine cum acţionează aceşti impostori.

Detectivii din Marea Britanie şi SUA spun că numărul acestor cazuri este din ce în ce mai mare în ultima vreme. Poliţia le cere victimelor să nu negocieze, să nu plătească răsplata cerută şi să alerteze imediat autorităţile. Asta deoarece au fost cazuri în care victimele au plătit, iar apoi li s-au cerut din nou bani. După ce nu au mai plătit imaginile compromiţătoare au apărut pe internet, scrie Mediafax.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite