Autorităţile din Mehedinţi, în gardă! Viitura de pe Dunăre ajunge la Mehedinţi pe 15 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Mehedinţi, există risc de inundaţii doar în localităţile riverane Dunării situate în aval de Barajul de la Porţile de Fier II. Este vorba de Gruia, Pristol, Gîrla Mare, Vrata şi Salcia, unde de fiecare dată când apele Dunării depăşesc cota de inundaţie acoperă sute de hectare de terenuri agricole şi chiar locuinţele celor care trăiesc aproape de malul Dunării.

La Cozia, sat aparţinător comunei Pristol, oamenii sunt de-a dreptul speriaţi pentru că le este teamă ca istoria să nu se repete. La inundaţiile devastatoare din 2006, şi-au pierdut toată agoniseala de-o viaţă, atunci când Dunărea umflată a măturat totul în cale. Nici atunci, dar nici acum nu a existat un dig de protecţie. Imediat după inundaţiile din 2006, autorităţile le-au promis acestor oameni, a căror singură vină dacă se poate spune aşa este acea că locuiesc aproape de Dunăre, că vor amenaja un dig de protecţie. Anii au trecut, dar promisiunea nu s-a mai concretizat.

Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea a declarat că Dunărea este monitorizată în permanenţă, aşteptându-se o viitură  pe fluviu în dreptul judeţului Mehedinţi, în  data de 15 iunie.

„În partea centrală a Europei există inundaţii destul de mari şi se aşteaptă ca în maximum cinci zile acea viitură să ajungă şi în judeţul Mehedinţi. Monitorizăm respectarea obligaţiilor pe care le avem prin tratatele internaţionale pentru a deversa apa şi debitul de apă care intră la Baziaş în Hidrocentrala Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II. Nu credem că sunt probleme în acest moment. Digurile pe Dunăre au fost controlate şi luna trecută, când s-au înregistrat debite de aproape 12 000 mc/s, ceea ce nu cred că se va mai întâmpla în această vară. De asemenea în zona Gruia, unde se deversează apa de la Porţile de Fier II şi există pericolul inundării unor zone, în aval de localitatea Gruia, dar şi la Pristol în satul Cozia”, a declarat prefectul de Mehedinţi.

Centrul Operaţional Judeţean împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă monitorizează evoluţia fenomenului. Primăriile vizate spun că s-au luat măsuri de atenuare a efectelor inundaţiilor în cazul în care apele Dunării se vor revărsa către gospodăriile oamenilor.

Citiţi şi:

Valea oraşului şi zona industrială a Galaţiului vor fi protejate de viitură cu acelaşi dig din 2010! Atunci, a fost la un pas să se rupă!

FOTO Viitura Dunării ne prinde iarăşi fără diguri

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite