Au trecut alegerile, vin şi interdicţiile. Masurile cerute de Prefectura Dâmboviţa în marile magazine
0Apropierea Sărbătorilor de iarnă îngrijorează pe Prefectura Dâmboviţa care, într-un comunicat de presă, precizază că „în mod constant creează un flux mărit de cumpărători în spaţiile comerciale de mare suprafaţă”.
Astfel, prefectul judeţului Dâmboviţa, Aurelian Popa, cere eliminarea coşurilor de mână din magazin, limitarea accesului clienţilor şi evitarea promovării de oferte.
Comunicatul integral al Prefecturii Dâmboviţa
Dată fiind situaţia ratei de incidenţă cumulată la 14 zile a gradului de infectare cu SARS-CoV-2 la nivelul judeţului Dâmboviţa de 2,95‰ şi cel de 4,47‰ la nivelul Municipiului Târgovişte, Prefectul judeţului Dâmboviţa, dr. ing. Aurelian Popa, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a solicitat o atenţie deosebită organizării activităţii în aceste centre comerciale de mare suprafaţă, astfel încât măsurile sanitare prevăzute atât de Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne nr. 874/81/2020, cât şi de H.G. nr. 967/2020 – art. 10 pct. 3 să fie respectate cu stricteţe, iar în cadrul unor măsuri proprii, proactive, operatorii economici să dispună următoarele tipuri de acţiuni:
- eliminarea coşurilor de mână şi folosirea exclusivă a cărucioarelor în timpul vizitei în incintele magazinelor (această măsură fiind una care poate scădea numărul contactelor fizice si poate duce la respectarea păstrării distanţei fizice)
- monitorizarea atentă a numărului de cumpărători care se pot afla simultan în incinta magazinului, mergând până la limitarea accesului în magazin peste un anumit număr prestabilit pentru fiecare incintă şi care poate asigura respectarea distanţării fizice
- evitarea promovării unor promoţii, vânzări accelerate ale unor produse care ar putea genera un flux mare de cumpărători
- sporirea numărului de personal astfel încât să fie deschise un număr cât mai mare de case de marcat pentru a nu se mai crea aglomeraţie, precum şi existenţa în interiorul spaţiului de vânzare a personalului dedicat care să se asigure că nu sunt create aglomerări ad-hoc şi care să-i îndrume pe cumpărători la casele de marcat pentru a se crea o încărcătură echilibrată a acestora
- stabilirea oricăror măsuri specifice care, pe lângă respectarea celor de natură legală, să aducă un plus de siguranţă şi securitate sanitară atât a cumpărătorilor, cât şi a propriilor angajaţi.
De asemenea, operatorii economici în cauză au fost înştiinţaţi că, în perioada următoare, vor fi intensificate acţiunile de control pentru verificarea respectării măsurilor de siguranţă sanitară, iar dacă vor fi constatate abateri, deficienţe sau un management defectuos al acestora, după aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege, se va lua în calcul adoptarea în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a unor măsuri restrictive ce pot merge până la limitarea programului de funcţionare între anumite intervale orare sau zile ale săptămânii.
Avem convingerea că respectarea regulilor de protecţie sanitară atât de către comercianţi cât şi de către cetăţeni şi creşterea gradului de conformare voluntară sunt singurii paşi siguri ce ne pot ajuta să trecem prin această pandemie până la momentul începerii vaccinării populaţiei.