Apă infestată la Pucioasa. DSP Dâmboviţa: se constată o îmbunătăţire a calităţii apei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa arată că „se constată o îmbunătăţire a calităţii apei prin micşorarea numărului de colonii de Clostridium perfingens la punctul – ieşire staţie tratare Pucioasa şi absenţa acestora la rezervoarele de înmagazinare Brăneşti şi Vulcana Băi“. Au fost prelevate mai multe probe atât de către DSP, cât şi de Compania de Apă Târgovişte- Dâmboviţa.

"Direcţia de Sănătate Publică a prelevat zilnic probe pe care le-a analizat în laboratorul propriu şi a monitorizat efectuarea măsurilor tehnice şi organizatorice de către Compania de Apă la Staţia de tratare Pucioasa. Direcţia de Sănătate Publică a comunicat cu toate autorităţile responsabile şi a recomandat luarea tuturor măsurilor de identificare şi neutralizare a surselor de poluare în amonte de lacul de acumulare Pucioasa. Până în acest moment nu au existat prezentări la camerele de garda ale unităţilor sanitare din zona, respectiv Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte şi Spitalului Orăşenesc Pucioasa care să acuze simptomatologie digestivă legată de consumul de apă provenită din Staţia Pucioasa. 

De asemenea, DSP anunţă că Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa nu a fost solicitat pentru urgenţe digestive din zona afectată. 

Patru comune şi un oraş din judeţul Damboviţa nu au apă potabilă încă de sâmbătă. Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa (CATD) a decis sistarea furnizării apei potabile către populaţie după ce analizele de la staţia de pompare de la barajul care alimentează cele cinci localităţi au arătat prezenţa unor încărcări microbiologice cu bacteria “Clostridium perfringens”.

"Bacteria aceasta este prezentă în toate apele de suprafaţă, ca urmare a deversării în apă a unor materii fecale", a declarat Alexandru Oprea, directorul CATD.

Dosar penal. Abatoarele din zonă, vizate de otrăvirea apei

apacufecale Pucioasa

Barajul de la Pucioasa, care alimentează comunele Doiceşti, Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Brăneşti, dar şi oraşul Pucioasa, este alimentat, la rândul său, din Râul Ialomiţa. Apa de pe Ialomiţa se pare că a fost otrăvită intenţionat, iar IPJ Dâmboviţa anunţă că a deschis deja un dosar penal în această cauză, pentru a afla ce s-a întâmplat exact.

"Aseară am avut un comitet de urgenţă pe această temă şi ca primă măsură, IPJ a deschis un dosar penal în care să vedem cine a produs această poluare. Nu putem să facem presupuneri. Eu zic să aşteptăm, pentru că este în derulare această cercetare. Toate deversările, inclusiv cele făcute de abatoarele din zona Pietroşiţa ajung în barajul de la Pucioasa.  Sunt câteva suspiciuni, dar nu vă pot spune mai mult. O măsură suplimentară a fost aceea de a suna doi secretari de stat de la Ministerul Apelor, care vor trimite un laborator mobil pentru a lua probe", a declarat prefectul Ioan Marinescu.

Între timp, oraşul-staţiune Pucioasa primeşte apă cu cisterna de la ISU şi Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa. Inclusiv spitalul din Pucioasa are nevoie de apă, în lipsa unei surse alternative în caz de poluare a conductei principale.

apacufecale Pucioasa
apacufecale Pucioasa

"În continuare aşteptăm probele de laborator, pentru a vedea dacă se va relua alimentarea pe sistemul public. Deocamdată nu avem posibilitatea să dăm drumul la apă, aşa că alimentăm populaţia cu cisternele. Prima cisternă a fost dirijată la spitalul orăşenesc Pucioasa. Aşteptăm o cisternă de 5 tone de la ISU, dar şi alte patru cisterne de la CADT, cu care vom merge prin cartiere. Nu a apărut, până acum, niciun caz medical. Populaţia a fost anunţată prin mass-media, iar poliţia locală a anunţat prin portavoce populaţia din oraş", a declarat primarul oraşului Pucioasa, Dănuţ Bădău.

apacufecale Pucioasa

Direcţia de Sănătate poblică a emis un comunicat prin care avertizează populaţia să nu consume apă iar în cazul apariţiei celor mai mici simptome digestive, să se prezinte la medic. Totodată, Prefectura Dâmboviţa a anunţat că va trimite în zona opt cisterne nu apă potabilă. În tot acest timp, locuitorii spun că s-au trezit fără apă la robinete şi nimeni nu i-a anunţat de măsura sistării apei sau de riscul vreunei îmbolnăviri. 

"Au oprit apa, dar nu ştim din ce cauză. Nu ştim să fie vorba de vreo contaminare, pentru că nu ne-a spus nimeni. E prima dată când se întâmplă", ne-a spus un bărbat din Pucioasa.

apa infestata pucioasa

"Am înţeles că ar fi o bacterie în reţea. Nu ştim exact. Nu s-a anunţat nimic. Eu mi-am dus să iau apă de băut de la magazin. Nu am sesizat niciun miros sau vreo culoare. Am înţeles că o să fie oprită până luni", spune un alt locatar.

Oraşul Pucioasa, unde se află şi barajul care alimentează cu apă cele cinci localităţi, a rămas fără apă potabilă de ieri de la ora 18. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în comunele Brăneşti, Vulcana Pandele, Vulcana Băi şi Dociesti. 

Medicii avertizează populaţia să se prezinte la spital în cazul oricăror simptome digestive. Măsura sistării furnizării apei potabile către populaţie, spun reprezentanţii DSP, vine că urmare a apariţiei în apa de la sursa de alimentare a unei bacterii numite “Clostridium perfringens”. 

"Astăzi s-a descoperit această contaminare. Este foarte periculoasă. Oamenii riscă îmbolnăvirea. S-a dispus oprirea apei în toată zona. Se prelevează probe din amonte", Iliescu Gheorghe şef Formaţie Reţele Apă Compania de Apă târgovişte-Dâmboviţa.

Totodată, începând din această dimineaţă, opt cistene aparţinând Companeiie de Apă, Inspectoratului de jandarmi şi ISU Dâmboviţa vor transporta apă potabilă în cele cinci localităţi afectate. Mai mult, medicii îi sfătuiesc pe locuitori că la apariţia oricărui simptom digestiv să se prezinte de urgenţă la medic. 

Probleme gave la Compania de Apă

În luna martie a lui 2014, Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa a livrat apă cu fecale, după ce a fost înregistrată o problema în conducta principală de apă care alimentează comuna dâmboviţeanăAninoasa. Aproape 250 de persoane, printre care şi copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au băut apa din reţeaua Companiei de Apa Dâmboviţa. 

image

În urma scandalului, directorul Dorin Staicu şi-a dat demisia, dar a rămas în continuare angajat al companiei.

Inspectorii de sănătate publică au solicitat distribuitorului de apă programul de derulare a lucrărilor pentru ca apa să fie potabilă, cu termene şi responsabilităţi.

De asemenea, în 2015, CATD a distribuit în reţeaua publică apă detergenţi şi clor, la Găeşti.

catd

"Am aflat cu foarte mare întârziere că a avut loc luni o fisură unde au făcut o lucrare cei de la Compania de Apă. După ce au pornit instalaţia s-a produs incidentul respectiv. În oraş nu se cunoaşte situaţia. Azi e joi. E vorba de patru zile. Efectiv a fost pusă în pericol sănătatea populaţiei. Am primit un fax despre această problemă. Pe mine, personal, nu m-a sunat nimeni despre asta. Ştiu cazul de la Aninoasa. Ne jucăm efectiv cu sănătatea oamenilor. De-a lungul timpului am tot avut probleme aici la Găeşti. Apa venea neagră, precum cafeaua la robinet", a declarat la acea vreme primarul interimar al oraşului Găeşti, Gheorghe Grigore.

PE ACEEAŞI TEMĂ:


Staicu şi-a dat demisia de la Compania de Apă


Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat”
 

CATD a interzis utilizarea apei din reţea, la Aninoasa, după ce zeci de oameni au ajuns la spital

Patru şefi de servicii din Compania de Apă, suspendaţi pe durata cercetărilor, în cazul apei infestate de la Aninoasa

Dosar penal, după ce 100 de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei de la robinet

Prefectul judeţului Dâmboviţa a cerut demisia directorului Companiei de Apă

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat”

Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au consumat apă infestată. Compania de Apă Târgovişte a remediat problema

Dosarul “apei infestate” de la Aninoasa, verificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa

Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au consumat apă infestată. Compania de Apă Târgovişte a remediat problema

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat” 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite