Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi la Putna, Cacica şi Hagigadar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Suceava este un important punct de pelerinaj cu ocazia sărbătoari Adormirii Maicii Domnului. Credincioşii ortodocşi participă la hramul Mănăstirii Putna, cei romano-catolici se strâng la slujba de la Sanctuarul din Cacica iar armenii se adună la "Biserica Dorinţelor" Hagigadar.

Ca în fiecare an, în data de 15 august zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi să participe la praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Putna şi la basilica catolică din Cacica.

Mii de credincioşi se strâng anual în curtea Mănăstirii Putna, la hramul lăcaşului de cult, pentru a asculta slujba oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Pioşenie, rugăciuni necurmate şi oameni îngenunchiaţi, ascultând din învăţăturile preoţilor, aceasta este atmosfera din curtea mănăstirii supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc”.

În fiecare an în zilele de 14 şi 15 august, are loc la Cacica un pelerinaj impresionant, la care iau parte aproximativ 20.000 de pelerini, care se roagă, ascultă şi mediteaza la cuvântul lui Dumnezeu, se spovedesc şi participă la Sfânta Liturghie la Basilica Minor din Cacica.

Pelerinii ajunşi la Cacica dorm în corturi sau sub cerul liber în jurul sanctuarului. În ajunul sărbătorii are loc o procesiune cu lumânări iar pe 15 august toţi pelerinii participă la slujba oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi PS Joan Piris Frigola, episcop de Lleida (Spania).

Armeni din toată lumea se întâlnesc la Biserica Dorinţelor

Mănăstirea Hagigadar, cunoscută şi ca „Biserica Dorinţelor”, este locul unde în fiecare an se întâlnesc sute de armeni din ţară şi străinătate. Credincioşii vin la mănăstirea construită în urmă cu cinci secole convinşi că le vor fi ascultate rugăciunile şi problemele lor se vor rezolva.

Tradiţia spune că pentru a le fi îndeplinite dorinţele, peerinii trebuie să urce în genunchi dealul până la mănăstire şi tot în genunchi să înconjoare biserica de trei ori, oprindu-se pentru rugăciune la fiecare colţ al clădirii.

După slujbă, toţi pelerinii sunt invitaţi la „hurban”, o agapă creştinescă, unde sunt serviţi cu „aganciabur”, cunoscută ca „supa de urechiuşe”. Urechiuşele sunt pregătite cu o seară înainte.

Tradiţia spune că oricărui credincios care în ajunul hramului face cel puţin 40 de urechiuşe i se va îndeplini o dorinţă.

Citeşte şi:

FOTO Locomotivă din tezaurul naţional, furată pe bucăţi de hoţii de fier vechi

Poliţistul imobiliar, trimis în judecată. DNA îl acuză pe şeful IPJ Suceava de un prejudiciu de şase milioane de lei

Sorin Filip şi Călin Brăteanu, demişi din funcţiile de conducere la Ansamblul "Ciprian Porumbescu" şi Centrul de Conservare al Tradiţiilor Populare

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite