Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a finalizat cel mai mare proiect de cercetare – dezvoltare din istoria instituţiei
0Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost dotată cu 11 laboratoare de cercetare noi, dotate cu aproximativ 137 de echipamente de cercetare – dezvoltare. Proiectul, cofinanţat prin FEDR, în valoare de 31.460.699 de lei, are drept obiectiv creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare şi inovare multi – disciplinară şi inter – disciplinară şi atragerea de tineri cercetători şi specialişti de înaltă calificare.
Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava a făcut un pas înainte în ceea ce priveşte domeniul de cercetare, stadiul actual de implementare a proiectului “Centrului integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru Materialele Avansate, Nanotehnologii şi Sisteme Distribuite de fabricaţie şi control” fiind adus în atenţia publicului, după 8 luni de la implementarea acestuia.
Acest proiect a avut drept scop crearea a 11 laboratoare de cercetare, dotate în prezent cu minim 137 de echipamente de cercetare – dezvoltare, din care 21 de echipamente au valori de peste 1000.000 euro.
Conform prorectorului Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, Mihai Dimian, cele 11 laboratoare sunt amplasate în corpul N al universităţii, fiecare dintre ele având câte un coordonator. Unul dintre aceste laboratoare este coordonat chiar de Mihai Dimian, care este profesor universitar doctor la universitatea suceava şi proaspăt câştigător al Trofeului “Oamenii Timpului”, la secţiunea Educaţie şi Cercetare.
Proiectul, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a debutat la data de 9 aprilie 2015, şi are o valoare de 31.460.699 de lei, având o durată de nouă luni de implementare. Acest proiect a avut drept obiectiv general creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare şi inovare multi – disciplinară şi inter –disciplinară prin dezvoltarea infrastructurii specifice şi atragerea de tineri cercetători şi specialişti de înaltă calificare, atât pentru Universitate cât şi pentru firmele care au departamente de cercetare şi dezvoltare în zona de Nord – Est a României.
Cele 11 laboratoare create în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, abordează următoarele direcţii de cercetare:
L1 – Laborator de materiale avansate multifuncţionale;
L2 - Laborator pentru nanotehnologii de stocare şi procesare a informaţiei;
L3 - Laborator pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice;
L4 - Laborator pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi a materialelor ceramice şi compozite;
L5 - Laborator pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboţi şi sisteme flexibile;
L6 - Laborator de cercetări privind tehnologiile performante de fabricaţie şi management integrat;
L7 - Laboratorul de maşini inteligente şi vizualizarea informaţiei;
L8 - Laborator de dezvoltare a aplicaţiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industrial;
L9 - Laborator de cercetări privind sistemele de simulare, integrare şi testare “hardware-in-the-loop”-HIL pentru controlul prototipuri rapide;
L10 - Laboratorul de inventică şi transfer tehnologic;
L11 - Laborator de incubare a afacerilor.