Un sat din România, printre cele mai colorate destinaţii europene de vizitat. A fost inclus într-un top făcut de Lonely Planet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localitatea Ciocăneşti a fost inclusă în top 10 al celor mai colorate destinaţii europene. FOTO Adevărul
Localitatea Ciocăneşti a fost inclusă în top 10 al celor mai colorate destinaţii europene. FOTO Adevărul

Lonely Planet, cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume, a întocmit un top 10 al celor mai colorate destinaţii europene de vizitat. În acest top a fost inclus şi satul Ciocăneşti, din judeţul Suceava.

„Munţii Carpaţi. Numele evocă vampiri, vârcolaci şi păduri fermecate. Totuşi, în regiunea istorică Bucovina, Ciocăneşti distruge clişeele înfricoşătoare: până la urmă, ce ar putea fi mai puţin înspăimântător decât un sat întreg pictat asemenea ouălor de Paşte? Ornarea ouălelor este o tradiţie de secole, iar din anii 1950, locuitorii au început să picteze aceleaşi desene şi modele elaborate pe casele lor. Decorurile s-au dovedit atât de populare printre localnici şi vizitatori încât, în 2004, autorităţile locale au hotărât ca exteriorul fiecărei case nou – construite sau renovate să fie decorat cu motive populare”, arată cei de la Lonely Planet.

De asemenea, titrata editură de ghiduri de călătorie mai spun că cei ce vizitează satul Ciocăneşti nu ar trebui să rateze mănăstirile din Bucovina, dând exemplul Mănăstirii Voroneţ cunoscută pentru celebrul pigment „Albastru de Voroneţ”.

Comuna-muzeu Ciocăneşti, din judeţul Suceava, a ocupat primul loc în competiţia pentru desemnarea titlului de sat cultural al României pentru 2014. Această localitate este unică în ţara noastră, aproape fiecare casă de aici asemănându-se cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti.

La doar 20 de kilometri de Vatra Dornei se află comuna-muzeu Ciocăneşti, unică în ţara noastră. Aproape fiecare casă de aici se aseamănă cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti. Până şi biserica din comună are zidurile „încondeiate“.

Ciocăneşti alături de Burano, Juzcar şi Kinsale

În topul realizat de Lonely Planet şi-au mai făcut loc Burano (Italia), Zalipie (Polonia), Costa Nova (Portugalia), Cicmany (Slovacia), Juzcar (Spania), Longyearbyen (Norvegia), Oberammergau (Germania), Kinsale (Irlanda) şi Stein am Rhein (Elveţia).

Insula Burano se află în apropiere de eleganta Veneţie. Burano, practic, iese din lagună cu o colecţie de clădiri colorate, cărora le-au fost acordate nuanţe deosebite printr-un decret guvernamental strict. Locuitorii insulei au început să-şi picteze casele în colori vii pentru ca pescarii să le poată vedea pe timp de ceaţă. În prezent, luminozitatea caselor atrage fotografi şi artişti de pe tot globul.

Burano - Veneţia - Italia. FOTO www.lonelyplanet.com

                                  Burano - Veneţia - Italia. FOTO www.lonelyplanet.com

Zalipie este unul dintre cele mai interesante sate din Europa. Casele, hambarele, podurile, până şi coşurile de gunoi au fost pictate cu motive florale,  obicei ce datează de mai bine de un secol. Legenda spune că totul a început în momentul în care o femeie a început să picteze flori pe pereţii casei pentru a acoperi urmele de funingine.

Zalipie - Polonia. FOTO www.lonelyplanet.com

                                        Zalipie - Polonia. FOTO www.lonelyplanet.com

Casele de pe plaja Costa Nova sunt extrem de deosebite. Construite în secolul al XIX –lea pentru a adăposti pescarii din zonă, casele au ajuns să fie folosite pentru sărarea sardinei şi pentru depozitarea echipamentelor de pescuit. Aceste căsuţe au fost decorate cu scânduri strălucitoare de culoarea roşie sau albastru. Pe măsură ce numărul turiştilor a crescut, depozitele pescarilor au fost transformate în locuinţe.

image

                                Costa Nova - Portugalia. FOTO www.lonelyplanet.com

Cicmany este un sat din Slovacia devenit prima rezervaţie de arhitectură populară din lume. Casele de cherestea neagră din Cicmany au fost decorate cu tot felul de modele. În urmă cu 200 de ani, femeile din Cicmany foloseau var alb pentru a-şi împodobi casele cu modele simple în încercarea de a proteja lemnul de razele soarelui. După un incendiu puternic ce a avut loc în anul 1921, localnicii şi-au acoperit locuinţele cu desemene complicate provenite majoritatea din costumul naţional al Slovaciei.

Cicmany - Slovacia. FOTO www.lonelyplanet.com

                                     Cicmany - Slovacia. FOTO www.lonelyplanet.com

Localitatea Juzcar este complet albastră. În anul 2011, în Juzcar au fost folosiţi nu mai puţin de 4.000 de litri de vopsea albastră strălucitoarea pentru a promova lansarea globală a filmului Smurfs 3D. Compania din spatele strategiei de marketing s-a oferit să repare satul după premieră, însă localnicii au refuzat. Până atunci, Juzcar avea în jur de 300 de turişti pe an, iar în prezent numărul lor depăşeşte 80.000.

image

                                        Juczar - Spania. FOTO www.lonelyplanet.com

Situată pe singura insulă locuită permanent din arhipeleagul Svalbard, Longbearbyen, cea mai nordică aşezare a lumii este în întuneric timp de patru luni pe an. Totuşi, localitatea este plină de viaţă datorită caselor multicolore. Legile oraşului sunt la fel de colorate ca şi clădirile sale: oricine părăseşte limitele localităţii trebuie să poarte un pistol (există peste 3.000 de urşi polari în regiune), înainte de a intra în clădirile publice trebuie să vă scoateţi încălţămintea (pentru a evita urmărirea gheţii negre în interior), iar moartea a fost interzisă din 1950 (este prea rece pentru cadavre să se descompună).

Longyearbyen - Norvegia. FOTO www.lonelyplanet.com

                                   Longyearbyen - Norvegia. FOTO www.lonelyplanet.com

Casele pictate, ferestrele pline de flori şi pădurile din fundal, fac ca satele din Bavaria să pară a fi desprinse din basme. Poate cea mai încântătoare aşezare din zonă este Oberammergau, un cătun antic al artiştilor, în care fiecare casă prezintă practic o poveste.  Frescele fanteziste ale satului prezintă scene din Hansel şi Gretel, Scufiţa Roşia şi Cenuşăreasa.

image

                                    Oberammergau - Germania. FOTO www.lonelyplanet.com

Irlanda poate fi insula de smarald, însă Kinsale străluceşte cu un curcubeu, datorită caselor vii colorate. De-a lungul timpului, Kinsale a fost un port de pescuit medieval, un centru comercial şi militar. După ce localnicii au trecut printr-o criză financiară, aceştia s-au gândit să ofere oraşului un colorit deosebit pentru a atrage mii de vizitatori pe an. Pe lângă casele extrem de colorate şi multitudinea de restaurante îi atrag pe turişti în zonă.

Kinsale - Irlanda. FOTO www.lonelyplanet.com

                                          Kinsale - Irlanda. FOTO www.lonelyplanet.com

Stein am Rhein este un sat din nordul Elveţiei unde se găsesc zeci de clădiri vechi, tencuite în picturi murale, care prezintă teme de la vin la război. Proprietarul fiecărei clădiri trebuie să se angajeze să păstreze lucrările de faţadă foarte curat.

Stein am Rhein - Elveţia. FOTO www.lonelyplanet.com

                                   Stein am Rhein - Elveţia. FOTO www.lonelyplanet.com

Alte ştiri pe această temă:

Comuna Ciocăneşti este precum un muzeu în aer liber

FOTO Comuna - muzeu Ciocăneşti, una dintre cele mai frumoase localităţi din România

Comuna-muzeu Ciocăneşti a fost desemnată Satul Cultural al României în 2014

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite