Un porc mistreţ radioactiv a fost vânat în nordul ţării. Animalul ar proveni din pădurile din apropiere de Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un porc mistreţ radioactiv a fost vânat în nordul ţării. FOTO www.zenivers.ro
Un porc mistreţ radioactiv a fost vânat în nordul ţării. FOTO www.zenivers.ro

Un mistreţ, venit probabil dinspre Ucraina pe teritoriul patriei noastre, a fost împuşcat într-o pădure din Suceava. Cadavrul animalului a fost investigat cu aparatura Direcţiei Sanitar Veterinare, aflându-se că nivelul radiaţiilor conţinute este mult peste valoarea admisă de normele acceptate în spaţiul european.

Un mistreţ vânat în data de 23 noiembrie 2017 pe un fond de vânătoare aparţinând Direcţiei Silvice Suceava de pe raza Ocolului Silvic Breaza, în prejma Hergeliei de la Lucina, avea un nivel de radioactivitate în carne cu mult peste normele admise în România.

Cel mai probabil, mistreţul vânat ar fi ajuns în România dinspre Cernobîl – Ucraina, locul unde în luna mai a anului 1986 s-a produs cel mai mare accident la o centrală nucleară din secolul trecut. Specialiştii  în domeniu spun că, dacă nu este supravieţuitor, ceea ce este puţin probabil, ar putea fi urmaş al unor supravieţuitori din pădurile Cernobîlului, care au păstrat cantităţi mari de cesiu în organism.

De reţinunt că elementul radioactiv cesiu, folosit la Centrala Nucleară de la Cernobîl, a fost identificat şi în plante şi ciuperci care au înmagazinat elementul radioactiv pe parcursul a peste trei decenii.   

„Din ceea ce mi-a comunicat Direcţia Silvică Suceava, porcul mistreţ a fost vânat pe un fond de vânătoare aparţinând Direcţiei Silvice Suceava, pe raza ocolului silvic Breaza. Probele prelevate din acest animal au fost trimise către Direcţia Sanitar Veterinară şi în urma analizării acestora s-a constatat un nivel de radioactivitate foarte mare faţă de cel acceptat. Mistreţul vânat a fost predat Direcţiei Silvice Suceava, care a trimis spre incinerare cadavrul animalului vânat” a declarat comisarul şef al Comisariatului Regional pentru Regim Silvic şi Vânătoare, Mihai Găşparel.

Doctorul veterinar Ioan Corduneanu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava a arătat că „pe data de 27.11.2017 s-a recoltat de către centrul de colectare Sadova, o probă dintr-un mistreţ împuşcat. Pe 28 noiembrie s-a emis un buletin de analiză. Tot atunci a fost notificată Autoritatea Naţională Sanitar – Veterinară iar probele au fost puse sub sechestru, conform regulamentului Comisiei Europene 733/2008 care se referă la produsele animale, după accidentul de la Cernobîl. Conform acestui regulament, dacă se descoperă că este depăşit indicatorul 700 BQ privind cantitatea de cesiu – element radioactiv care a fost folosit în centrala de la Cernobîl, în produsele alimentare, acestea trebuie restrase din comerţ şi distruse prin incinerare”.

Potrivit doctorului Ioan Corduneanu, în proba recolatată s-a constatat că indicele de contaminare cu cesiu este de 666 BQ, faţă de cifra aprobată de 600.

„Pe linie de radioactivitate facem verificări şi la furajele ce se administrează animalelor sălbatice, la fructe de pădure şi la ciuperci dar şi la produse obţinute de la animale, lapte sau brânză dar niciodată nu s-au înregistrat depăşiri. Este singurul caz de acest gen de la intrarea în Uniunea Europeană şi dinainte, de când monitorizăm această situaţie”, a declarat doctorul Ioan Corduneanu, directorul DSVSA Suceava.

El a explicat că este un caz izolat dar se poate aştepta ca şi în pădurile din judeţul Suceava să se fi acumulat în rădăcinile plantelor sau în ciuperci, cantităţi mari de substanţe radioactive.

Inginerul Mihai Melinte, şeful Serviciului de vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Suceava a explicat că în data de 23 noiembrie 2017 a fost vânat un mistreţ pe fondul 17 Botuş, în zona Lucina, pe fondul gestionat de Ocolul Silvic Breaza, DS Suceava.

„S-au prelevat probe pentru nivelul de radiaţii şi în urma rezultatelor analizei s-a constatat că nivelul de radiaţii este mult mai mare decât cel normal. S-a dispus confiscarea carcasei care a fost trimisă către o firmă care a procedat la incinerarea acesteia”, a explicat inginerul Mihai Melinte.

Alte ştiri pe această temă:

Trichineloză la porci mistreţi vânaţi în zona colinară a Buzăului

Patru mistreţi au ieşit la plimbare pe străzile din Săcele

UPDATE Bărbatul atacat de un mistreţ a murit. Animalul i-a secţionat artera femurală

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite