Statuia domnitorului Ştefan cel Mare a fost salvată. Cum arată acum monumentul care va fi reinaugurat de Ziua Bucovinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia domnitorului Ştefan cel Mare a fost timp de mai bine de 15 ani un pericol pentru cei care au venit să o vadă. De pe soclul înalt de opt metri se desprindeau plăcile de travertin care puteau să facă oricând victime. Primăria s-a decis să salveze monumentul la 100 de ani de la Marea Unire. Lucrarea a fost executată cu materiale româneşti şi cu muncitori din Ucraina.

Rănile celui mai reprezentativ monument al Sucevei au fost pansate una câte una. Vechile plăci de travertin au fost îndepărtate de pe soclul înalt de opt metri. „Noi am preluat statuia într-un stadiu foarte rău. Plăcile de travertin se desprindeau. Aveam urme de apă şi de oxizi. Noi am decopertat tot travertinul. Am vrut să sortăm plăcile pentru că speram să putem recupera ceva. Am mers pe soluţia înlocuirii totale. Am decopertat betonul de umplutură folosit la prinderea travertinului. Am făcut şi o cămăşuială”, ne-a declarat inginerul Gheorghe Hogea, de la firma Mateo Construct. Societatea din Ipoteşti a câştigat licitaţia pentru restaurarea statuii, care se află în parcul Şipote.

Inginerul Hogea a spus că timpul nu şi-a pus amprenta şi pe structura de rezistenţă a monumentului. „Nu am reuşit să găsim proiectul iniţial. Supriza noastră, toată lumea credea că soculul este din beton masiv, dar el este din pereţi de beton. Structura de rezistenţă nu a avut de suferit. În foarte puţine locuri am găsit mici probleme pe care le-am rezolvat”, a declarat constructorul.

El a mai spus că a reuşit să găsească cu mare greutate materialele pentru restaurare. A luat luat legătura cu zeci de firme din ţară şi din străinătate ca să găsească travertinul pentru soclu. Până la urmă a reuşit să bată palma cu un producător autohton. „Materialul este sută la sută românesc. Am montat travertinul în stil clasic”, a completat Gheorghea Hogea.

Constructorul nu a întâmpinat şi alte dificultăţi. La începutul toamnei, a rămas fără forţă de muncă. Aşa că a adus muncitori din Ucraina ca să termine lucrarea.

Monumentul amplasat în 1977 va fi reinaugurat pe 28 noiembrie, chiar de Ziua Bucovinei. Momentul festiv a fost pregătit în detaliu. Statuia este înconjurată de cocarde tricolore.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite