REPORTAJ Vot într-o comună cu etnici romi: „Să puie bani la alocăţii, la ajutoare. Să se mărească pensiile“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Pătrăuţi, din judeţul Suceava, 54% dintre locuitori sunt de etnie romă. Cei mai mulţi au mers la urne după ce au ieşit de la biserică, iar unii s-au minunat când au văzut că primarul a modernizat grădiniţa unde au votat. Motivat de visul că fiul său s-ar putea întoarce acasă, un bărbat infirm a venit cu cadrul metalic la secţia de vot.

Duminică la prânz, în ziua în care românii se duc la urne ca să-şi exprime votul pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe uliţele comunei Pătrăuţi, din judeţul Suceava erau puţini oameni. Rar trecea câte o maşină, iar la secţia de votare de la primărie ajunseseră să-şi exercite dreptul fundamental mai puţin de 100 de alegători. Un procent destul de mic, având în vedere că localitatea are peste 5.700 de locuitori, iar pe listele permanente de vot sunt aproape 4.000 de oameni. Oficial, în Pătrăuţi locuiesc 600 de persoane de etnie română. Neoficial, romii sunt majoritari, 54%. Cei mai mulţi s-au declarat români la recensământul din 2011. Reprezentanţii etniei sunt împărţiţi în trei mari familii: Buduja, Răscol şi Hariga.

Pentru alegerile prezidenţiale, în comună au fost amenajate două secţii de vot. Romii au votat în mare parte la grădiniţa „Constantin Morariu”, care a fost recent modernizată. Nici aici nu a fost o prezenţă foarte mare la orele dimineţii, însă nimeni nu s-a mirat. „Trebuie să iasă ai noştri, ortodocşii, de la biserică şi pe urmă şi pocăiţii”, a spus cu voce tare unul dintre membrii comisiei de votare. Şi aşa a fost, după ceremoniile religioase, localnicii au venit în centrul comunei, în grupuri mai mici sau mai mari, pe jos, cu maşinile sau cu bicicleta.

Imagine indisponibilă

Trei alegătoare, întreptându-se spre secţia de votare. FOTO: Oana Şlemco

Între ei, Radu Burduja, un bărbat de 50 de ani, care nu a mai avut un loc de muncă din 1996. De atunci, trăieşte doar din ajutorul social pe care-l primeşte de la primărie şi din alocaţiile celor şase copii ai săi. El ne-a spus că a venit la vot „ca să fie bine”. Când l-am întrebat cum arată binele său, fără să ezite, ne-a spus că şi-ar dori să crească alocaţiile copiilor, pensiile şi ajutoarele sociale.

„Votez să fie bine în România, să fie de toate. Să puie bani la alocăţii, la ajutoare. Să se mărească pensiile. Să nu taie pensiile. Eu iau ajutor social. Nu mai lucrez din 1996”, a declarat bărbatul. La plecare, ne-a rugat să-i facem o fotografie ca să-i vadă „toată lumea” bicicleta veche cu care se mândreşte.

Alegătoarea care a vrut să se descalţe la intrarea în secţia de vot

Cei care au venit la vot nu pomeneau numele prezidenţiabililor. S-a auzit însă de câteva ori numele primarului comunei. Alesul local a fost îndelung lăudat de două doamne, fiică şi mamă, care s-au minunat când au văzut grădiniţa renovată. Georgeta Burduja, de 45 de ani, a fost atât de uimită încât a vrut să se descalţe la intrarea în secţia de vot. „Îl felicit pe domnul primar, pentru că a făcut aşa o grădiniţă şi pentru copiii noştri. Ar trebui să ne descălţăm la intrare. Să nu facem mizerie. Tu nu ştii, dar până acum, copiii noştri care mergeau la grădiniţă făceau la găleată. Doamnele, săracele, nu mai dovedeau să facă curăţenie. Ştim că nu candidează primarul, ştim de la televizor, dar noi lui îi mulţumim”, a spus femeia.

A venit la vot ca să i se întoarcă băiatul din străinătate

La un moment dat, în faţa secţiei de vot a ajuns o maşină din care a coborât un bărbat care a scos din portbagaj un cadru metalic din portbagaj pe care i l-a dat lui Ion Burduja. Bărbatul nu are un picior şi a făcut un efort să vină la vot. Spune că a fost motivat de fiul său, Samoil, care tocmai s-a întors de la muncă din străinătate şi a ţinut să voteze pentru că-şi doreşte un loc de muncă în ţara lui.

Imagine indisponibilă

Ioan Burduja. FOTO: Oana Şlemco

„Să muncească băiatul acasă. Asta-mi doresc”, a explicat cu timiditate Ioan. Fiul său l-a completat spunând că s-a săturat să muncească printre străini. „Ne-am săturat, doamnă, să lucrăm pentru străini. Vreau să lucrez acasă, pentru neamul meu”, a spus tânărul cu o voce hotărâtă.

Imagine indisponibilă

Una dintre uliţele neasfaltate. FOTO: Oana Şlemco

Jocuri de noroc pe bani, în cartierul romilor

Romii au cartierul lor la Pătrăuţi. Unele uliţe au fost asfaltate, dar altele sunt tot de pământ. Primăria vrea să bage canalizare, iar acolo unde s-au făcut săpături este atâta noroi încât o maşină mică riscă să rămână împotmolită. Dar chiar şi aşa, mulţi sunt mulţumiţi pentru că „s-a făcut ceva”.

În ziua votului, în faţa crâşmei din cartier era mare zarvă. Tinerii s-au adunat, şi-au parcat maşinile, au dat muzica tare, au cumpărat bere şi s-au aşezat la taifas. Nici vorbă de dezbatere despre candidaţii la prezidenţiale. Altele erau subiectele. Unii dintre ei stăteau în faţa crâşmei şi jucau ceva pe bani, în timp ce Narcis Ferariu, în vârstă de 27 de ani, le povestea cum munceşte în străinătate. 

Imagine indisponibilă

Tinerii care jucau un joc pe bani. FOTO: Oana Şlemco

Nu ajunsese încă la vot, dar spune că va merge pentru că ar vrea ca noul preşedinte al României să-i aducă înapoi acasă pe românii plecaţi la muncă peste hotare. Ne-a povestit că munceşte în agricultură. ”Majoritatea timpului îl petrec în străinătate. La noi, nivelul de trai e foarte jos. Eu am doi copii. Dacă ar fi să lucrez numai în ţară ar fi foarte greu. Asta mă motivează să merg la vot”, a arătat tânărul.

Imagine indisponibilă

Narcis Feraru, tânărul care munceşte în agricultură. FOTO: Oana Şlemco

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite