Poliţistul care cântă muzică populară: „E oarecum ciudat să te apuci să dai amenzi, mai ales când lumea te cunoaşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Zgâianu, poliţistul ce promovează tradiţiile din Bucovina prin muzica sa. FOTO Arhivă personală
Marius Zgâianu, poliţistul ce promovează tradiţiile din Bucovina prin muzica sa. FOTO Arhivă personală

Marius Zgâianu este un interpret de muzică populară foarte apreciat în zona Bucovinei. Nu foarte multă lume ştie însă că el este de profesie poliţist.

Încă de mic copil, Marius Zgâianu a vizitat satele din inima Bucovinei, rămânând impresionat de simplitatea oamenilor din zonă şi de graiul bucovinean de care pur şi simplu s-a îndrăgostit. Născut la data de 15 iunie 1978, în municipiul Rădăuţi, din judeţul Suceava, Marius Zgâianu a devenit unul dintre cei mai iubiţi solişti de muzică populară din zonă, fiind apreciat pentru că promovează Bucovina prin cântecele sale.

În perioada 1985 – 1993, a urmat cursurile Şcolii Generale din comuna suceveană Adâncata, continuându-şi studiile la Liceul Sanitar din Suceava. După terminarea liceului, el a urmat cursurile Şcolii Postliceale Sanitare Suceava, specializându-se ca „asistent generalist”.

La sfârşitul anilor ’90, Marius Zgâianu s-a înscris la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” din Suceava, activând în paralel şi în cadrul Ansamblului Folcloric „Bucovina” al aceleiaşi şcoli.

„La Ansamblul Folcloric al Şcolii de Arte din Suceava am activat ca dansator. Când mergeam pe la spectacole, coregraful mă mai auzea cântând prin autocar şi o dată mi-a spus de ce nu mă apuc de cântat, însă eu am luat-o ca pe o glumă”, şi-a început povestea Marius Zgâianu.

La vârsta de 23 de ani, el s-a înscris la Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, unde, pe lângă activităţile specifice muncii de poliţie, a început să-şi cultive calităţile vocale sub îndrumarea comisarului-şef Marian Teodoru.

„La Câmpina aveam şi activităţi extracurriculare. Iniţial mă încânta ideea de a evolua la formaţia de dansuri, doar că nu au avut suficienţi doritori, aşa că mi-am adus aminte de îndemnul coregrafului de la Suceava. Am început să cânt, am participat pe la concursuri, au trecut doi ani de şcoală, partea serioasă cu cântatul începând practic când m-am întors la Suceava”, a povestit Marius Zgâianu.

În toamna anului 2003, după ce a absolvit Şcoala de Poliţie,a revenit la Suceava, unde a început să lucreze la albumul său de debut. În perioada august – octombrie 2004, au avut loc înregistrările împreună cu orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava. După o muncă asiduă, la data de 15 iunie 2005, Marius Zgâianu a lansat albumul său de debut „De-aş fi foc, lumea aş arde!”, album ce a purtat amprenta orchestrală şi dirijorală a maestrului Viorel Leancă.

Marius Zgâianu. FOTO Arhivă personală

                 Marius Zgâianu, poliţistul ce promovează tradiţiile din Bucovina prin muzica sa                                                                                 FOTO Arhivă personală

A urmat o perioadă în care cariera sa a avut o pantă ascendentă, muncind din greu pentru noi albume. În luna decembrie 2008, solistul sucevean a lansat albumul „Sărbători în Bucovina”, alături de Ansamblul „Străjerii Bucovinei” din Pojorâta. Acest album prezintă atmosfera sărbătorilor de iarnă în Bucovina, din Ajunul Crăciunului şi până la Bobotează, orchestraţiile melodiilor fiind realizate de Viorel Leancă şi Ion Oloieru.

A primit „Discul de Aur” pentru albumul „Sărbători în Bucovina”

La data de 31 octombrie 2010, casa de discuri „Ana Sound” i-a oferit interpretului Marius Zgâianu „Discul de Aur”, pentru cele mai bune vânzări ale albumului „Sărbători în Bucovina”, care a fost vândut în peste 12.000 de exemplare.

„Albumul cu un succes răsunător este <<Sărbători în Bucovina>>, care a şi primit <<Discul de Aur>> pentru cel mai bine vândut album, mai ales că este un disc de sezon, ce se vinde timp de vreo trei săptămâni. Încurajat de succesul părţii audio, am realizat şi o parte video”, a explicat Marius Zgâianu.

Interpretul sucevean a realizat anul trecut un DVD intitulat „Paştele în Bucovina”, despre care spune că este „un material video inedit, amplu, grandios şi provocator, care stârneşte emoţie şi profunde trăiri”. Proiectul, care promovează Bucovina cu toate frumuseţile şi tradiţiile ei pascale, este alcătuit din două părţi. Prima parte este un documentar artistic cu durata de 75 de minute care aduce în prim plan tradiţiile şi obiceirile de Sfintele Paşte din Bucovina, iar a doua parte, însumând 62 de minute, se petrece „La masa de Paşte”, când gospodarii se întâlnesc la masa de sărbătoare cu cântec, joc şi voie bună, aşa ca în Bucovina.

Din 2005 şi până în prezent, Marius Zgâianu a lansat 11 albume, despre care spune el că s-au vândut foarte bine, semn că muzica sa prinde la public.

„Cel mai mare juriu este publicul şi dacă primeşti un premiu de la el este suficient, dacă eşti căutat, premiu mai mare nu există. Eu cânt pentru că asta îmi place şi pentru că îmi place să promovez tradiţiile bucovinene”, a precizat interpretul sucevean.

De peste 13 ani de zile lucrează la Poliţia municipiului Suceava

Începând cu anul 2003, Marius Zgâianu lucrează la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, unde munca sa este apreciată.

„În ultimii ani, nu mai ies în teren, mă ocup cu situaţii lunare, statistice, cu pontaje, cu hârtii, multă hârţogăraie. În general, toţi cei care s-au apucat de cântat, pentru că mai sunt în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, s-au dus din stradă, nu neapărat pentru că ar fi greu, deoarece aş prefera să ies, pentru că este mult mai aerisit decât la birou, însă este oarecum ciudat să te apuci să dai amenzi, mai ales când lumea te cunoaşte”, a precizat poliţistul Marius Zgâianu.

Marius Zgâianu. FOTO Arhivă personală

                  Marius Zgâianu, poliţistul ce promovează tradiţiile din Bucovina prin muzica sa                                                                                  FOTO Arhivă personală

Acesta a fost tentat de-a lungul timpului să renunţe la poliţie, însă niciodată nu a fost atât de decis încât să nu mai îmbrace hainele de poliţist.

„M-a mai bătut gândul să renunţ la meseria de poliţist, însă nu am ajuns la o concluzie foarte clară. Singurul motiv pentru care m-am gândit este acela că mai mereu sunt foarte obosit, nu că nu mi-ar plăcea ceea ce fac. Muzica populară şi meseria de poliţist practic nu au nici o legătură una cu cealaltă, dar după cum bine se ştie, extremele se atrag”, a ţinut să explice Marius Zgâianu.

Dincolo de toate, Marius Zgâianu este un om ca oricare dintre noi. Pasiunile sale sunt folclorul, muzica anilor 1950 – 1980, acvaristica, poveştile lui Ion Creangă, poeziile lui Ion Minulescu şi ale lui Octavian Goga, patinajul artistic, lectura, plimbările în natură, filmele în care joacă Whopy Goldberg, etc.

Interpreţii săi preferaţi sunt Mădălina Manole, Tudor Gheorghe, Sofia Vicoveanca, Mina Pâslaru, Margareta Clipa, Gică Petrescu, Loredana Groza, Anca Parghel, Dan Spătaru, Laura Stoica, Louis Armstrong, Leo Sayer şi lista poate continua.

Alte ştiri pe această temă:

Anca şi Darie Borcilă, parteneri şi pe scenă, şi acasă. Povestea a doi poliţişti de frontieră care cântă împreună

Povestea suceveanului ajuns pictorul oficial al Armatei Franceze. A luptat 15 ani în Legiunea Străină înainte de a renunţa la arme în favoarea pensulelor

Ce înseamnă să fii artist criminalist. Aurelian Bădulescu a făcut din talent, o meserie: „Dumnezeu creează prin mâinile mele“  

    

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite