Hotărârea care-i lasă pe săteni fără apă dacă critică primăria a ajuns la Prefectura Suceava. Decizia juriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Hotărârea adoptată de Consiliul Local al comunei sucevene Forăşti, care îi lasă pe săteni fără apă la robinete dacă critică primăria, nu îndeplineşte condiţiile de legalitate. Juriştii Prefecturii Suceava cer revocarea acesteia.

Aşa cum era de aşteptat, Prefectul judeţului Suceava, Iulian Cimpoeşu, a confirmat că Hotărârea Consiliului Local nu îndeplineşte condiţiile de legalitate şi din acest motiv compartimentul de specialialitate din cadrul instituţiei a cerut revocarea acesteia. Printre motive nu se numără însă şi încălcarea dreptului constituţional la liberă explimare.

„Referitor la HCL nr. 20/2021, vă solicităm revocarea pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare, respectiv: 1. În condiţiile în care apărarea drepturilor nepatrimoniale a persoanelor fizice şi juridice este reglementată în titlul V, art. 252-257 din Codul Civil, măsură instituită în art.1 din actul administrativ analizat este inutilă. Mai mult decât atât, modul în care este formulată lasă loc echivocului, întrucât nu rezultă cine este beneficiarul acestei măsuri: primarul, funcţionarii angajaţi în Primăria comunei Forăşti sau Consiliu Local şi nici în ce condiţii poare fi intentată acţiunea în instanţă”, se arată în răspunsul formulat de juriştii Prefecturii pentru Primăria Forăşti.

Criticile nu-i lasă pe abonaţi fără apă

Şpecialiştii Compartimentului Juridic au desfiinţat şi cel de-al doilea articol al HCL pe motiv că există o lege care reglementează clar condiţiile în care beneficiarii pot fi debranşaţi de către furnizorii de utilităţi publice. 

Criticile justificate sau nejustificate nu-i pot lăsa pe abonaţi fără apă la robinet. „Măsura debranşării de la reţeua de apă este o sancţiune care se aplică în condiţiile contractului de furnizare şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare al serviciului de apă şi canalizare. În niciun caz legislaţia în vigoare nu permite luarea măsurii debranşării pentru exercitarea dreptului la libera exprimare cu încălcarea valorilor intrinsenci personalităţii umane. Mai mult decât atât, art. 2 din actul administrativ analizat nu stabileşte măsurile pregătitoare şi teremenele pentru constatarea situaţiei rău-platnicilor, măsuri obligatorii prevăzute de legislaţia în domeniu”, sunt de părere juriştii Prefecturii. 

Secretarul general al Primăriei Forăşti are la dispoziţie un termen de 5 zile ca să comunice Prefecturii Suceava măsurile adoptate pentru intrarea în legalitate.

hotarare consiliul local forasti

FOTO: Oana Şlemco

Cine este primarul care a vrut să le pună pumnul în gură sătenilor

Brăduţ Avrămia conduce Primăria Forăşti de peste 20 de ani. Acesta a fost ales de săteni pentru a VI-a oară în 2020. Este drept că mandatul anterior a fost întrerupt de fostul prefect al judeţului Suceava, Constantin Harasim, care l-a suspendat pe primar din funcţie, la cererea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). În vara anului 2014, Brăduţ Avrămia, a fost depistat în conflict de interese. „În exercitarea mandatului de primar, a emis, încheiat şi semnat acte administrative şi juridice în baza cărora primăria a vândut soţiei acestuia un teren în suprafaţă de 811 mp, teren aflat în proprietatea privată a comunei, încălcând, astfel, prevederile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI. Primarul a contestat atunci raportul ANI, dar fără folos, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabilind defintiv că a fost în conflict de interese.

Soţia primarul a participat la o licitaţie organizată de Primăria Forăşti unde a achiziţionat un teren care, potrivit primarului suspendat, l-ar fi dorit cumnatul său care lucrează de 15 ani în Anglia. După ce a rămas fără mandat, Brăduţ Avrămia a fost angajat pe funcţia de administrator public al primarului şi, aşa cum susţin sătenii, tot el era cel care conducea administraţia locală.

Descurajaţi să critice

În luna martie a acestui an, Consilul Local al comunei Forăşti, din zona Fălticeni a judeţului Suceava, a aprobat Hotărârea nr. 20/2021 care prevede sancţionarea cetăţenilor care critică serviciile acordate de primărie şi în mod special serviciul de furnizare a apei. Actul administrativ a fost iniţiat de primarul comunei, Brăduţ Avrămia (PSD). 

Primele două articole ale acestuia sunt un atentat la dreptul privind libera exprimare, garantat de Constituţie. Textele au fost formulate asemenea legilor comuniste pentru sancţionarea disidenţilor, care erau atât de generale şi interpretabile încât lăsau loc de abuzuri.

„Art 1. Se aprobă acţionarea în instanţă şi solicitarea de daune materiale persoanelor care denigrează în mod nejustificat serviciile oferite de Consiliul Local. Art.2. Se aprobă debranşarea de la reţeaua de apă a abonaţilor care denigrează nejustificat serviciul oferit şi a celor care sunt restanţieri după 30 de zile de la ultima citire a apometrelor”, se arată în Hotărâre. 

Iniţiatorul nu a explicat însă şi cine va decide dacă criticile aduse de cetăţeni sunt sau nu justificate şi mai ales ce înseamnă denigrare nejustificată.

Iniţiatorul a explicat că a luat această decizie pentru că Primăria a întâmpinat dificultăţi privind încasarea sumelor de bani de la beneficiari din cauza unor cetăţeni care au denigrat serviciile Consiliului Local, pe reţelele de socializare. 

Primarul Brăduţ Avrămia susţine că  unii săteni au scris pe Facebook că apa de la robinet ar duce la deces, nu ar fi potabilă şi din acest motiv a fost nevoit să adopte măsuri ferme. Primarul nu crede că a încălcat dreptul cetăţenilor la exprimare. El a spus că a transmis Hotărârea la Prefectura Suceava pentru controlul de legalitate şi va acţiona mai departe în funcţie de răspuns.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Păcatele Înalt Prea Misoginului Teodosie, un arhiepiscop cu convingeri de Evul Mediu

Preşedintele CNCD, despre afirmaţiile controversate ale lui Teodosie: „Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe”


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite