De ce au construit austriecii şcoli în Bucovina: „Au constatat că au nevoie de un popor educat pentru a încasa taxe şi impozite“
0Dominaţia austriacă în Bucovina a avut şi părţi bune. Austriecii au întocmit impresionante hărţi cadastrale şi au construit şcoli. Educarea populaţiei făcea parte dintr-un plan de investiţii pe termen lung. Investitorii sperau să îşi recupereze banii, după impozitarea gospodarilor.
Arhitectul sucevean Viorel Blănaru, de la Direcţia pentru Cultură Suceava, ne-a declarat că austriecii au construit şcoli în Bucovina, începând cu anul 1775, pentru a educa populaţia.
„Pentru a putea încasa taxe şi impozite, aveau nevoie de un popor educat. Cum pot fi educaţi oamenii altfel decât printr-un sistem de învăţământ bine pus la punct. Au construit, în prima parte a sec XIX, în localităţile mai răsărite, şcoli cu patru clase. Aşa „cetăţenii împeriului” puteau să scrie şi să facă declaraţii de impunere privind numărul de vite şi alte animale din găspădărie, culturile agricole, sau puteau fi informaţi cu privire la deciziile şi hotărârile kaiserului. Benefic, pe de altă parte parte, a fost faptul că am avut un precedent care a arătat modul în care poţi „educa” un popor, fie şi ocupat vremelnic”, ne-a spus Blănaru.
Arhitectul Viorel Blănaru. FOTO: www.crainou.ro
Construcţia şcolilor în regiunea din Principatul Moldovei, care se afla sub dominaţie austriacă, a avut un puteric răsunet în regatul vecin. Aşa că spre sfârşitul sec XIX, "după întrarea în viaţa politică a matematicianului, pedagogului dar şi astronomului Spiru Haret, român de origine armeană, în calitate de inspector şcolar, la început, apoi ministru, responsabil cu şcolile şi învăţămâtul, încep să apară şcoli şi în regat".
„Astfel prin 1910 putem constata că s-au construit, în perioada cât a condus destinele învăţământului, în regat, peste 2.300 de şcoli, iar numărul tinerilor şcolarizaţi a crescut de la circa 90.000 la peste 300.000. Aşa s-au construit în zona noastră, în zona judeţului Suceava, care nu era sub ocupaţia imperială aproape,100 de şcoli. Puţine au mai rămas în picioare şi mult mai puţine în funcţiune ca şcoli. S-au păstrat şcolile de la Zvoriştea, Plopeni şi Suceava”, ne-a declarat arhitectul.
Bucovina a fost sub dominaţie austriacă timp de 144 de ani, începând cu anul 1774 până în 1918.