Cele mai trăsnite metode prin care contrabandiştii introduc ţigări în ţară: ascunse prin borcane cu bulion, cutii cu bere, pungi cu biscuiţi sau cofraje cu ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigări de contrabandă găsite de poliţiştii de frontieră în borcane cu bulion. FOTO Poliţia de Frontieră
Ţigări de contrabandă găsite de poliţiştii de frontieră în borcane cu bulion. FOTO Poliţia de Frontieră

Poliţiştii de frontieră au întâlnit în munca lor, pe lângă metodele clasice de introducere a ţigărilor de contrabandă în ţară, şi unele de-a dreptul ingenioase. Contrabandiştii au ajuns să ascundă ţigările de contrabandă în produse alimentare: cutii cu bulion, cutii cu bere, biscuiţi, pufuleţi sau cofraje cu ouă. Metoda clasică folosită de contranbandişti rămâne ascunderea ţigărilor în diverse componente ale maşinii.

Poliţiştii suceveni de la frontiera Ucraina se confruntă aproape zilnic cu tentative de introducere de ţigări de contrabandă pe piaţa neagră din România. Cea mai afectată zonă de traficul cu ţigări netimbrate este nord – estul României, principalele ţări „furnizoare” fiind Ucraina şi Republica Moldova.

De-a lungul anilor, procurorii DIICOT au făcut sute de percheziţii şi au arestat liderii unor grupări infracţionale transfrontaliere, însă fenomenul nu a putut fi eradicat. Contrabandiştii care reuşesc să introducă în România milioane de pachete de ţigări pe an beneficiază de cele mai multe ori de complicitatea unor funcţionari români, astfel că în ultimii ani mai mulţi poliţişti de frontieră au ajuns să dea socoteală în faţa legii. Există totuşi şi cazuri mărunte de trafic de ţigări, cel mai adesea nostime, deoarece contrabandiştii folosesc tot felul de metode ingenioase pentru a trece ţigările peste graniţă.

Contrabandiştii dau dovadă de o imaginaţie bogată atunci când vine vorba de a introduce produse accizabile în ţară. Inventivitatea de care dau dovadă aceştia depăşeşte orice limită, spun poliţiştii din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava. Contrabandiştii nu mai folosesc doar metodele „clasice” de a introduce ţigări în ţară, ci găsesc tot felul de modalităţi care mai de care mai ieşite din comun pentru a-i pune la încercare atenţia poliţiştilor de frontieră.

Ascunderea ţigărilor în roata de rezervă, aripile maşinilor şi spaţiul dintre motor şi bord sunt cele mai frecvente metode pe care traficanţii le utilizează pentru a ascunde marfa de contrabandă de controlul făcut la trecerea graniţei. Chiar dacă aceste metode nu mai sunt o noutate pentru nimeni, poliţiştii de frontieră ştiind exact unde să caute produse accizabile, mai nou, contrabandiştii şi-au difersificat modul de operare. Cert este că, cele mai multe ţigări de contrabandă intră în România ascunse în autoturismele ce au locaşuri special confecţionate pentru transportul acestora.

Făcând un top, cele mai uzitate metode sunt cele în care ţigări de contrabandă sunt ascunse în componente ale autovehiculelor, în roata de rezervă, bara de protecţie, rezervor, banchete sau spătarele scaunelor, fiind de asemenea găsite ţigări în podeaua sau plafonul autoturismelor. Spre exemplu, în roata de rezervă a maşinilor încap undeva la 200 de pachete de ţigări. Ingeniozitatea contrabandiştilor nu are limite astfel că poliţiştii de frontieră au descoperit ţigări în produse alimentare, borcane cu bulion, cutii cu bere, biscuţi, pufuleţi sau cofraje cu ouă, sau chiar în cutiuţe de metal montate în talpa papucilor.

„Cele mai întâlnite metode de introducere a ţigărilor sunt cele clasice, de ascundere în cutii cu diferite produse sau în diverse componente ale autoturismului: rezervor, bară de protecţie, roată de rezervă. Dorinţa de a obţine venituri ilegale din comercializarea ţigărilor de contrabandă i-a determinat pe unii cetăţeni să facă modificări structurale la autoturisme, realizând, astfel, diverse locaşuri speciale pentru ascunderea acestora”, a declarat comisarul şef Ilie Poroch Seriţan, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Alte ştiri pe această temă:

Cât fură contrabanda cu ţigări din bugetul statului

Un şef din Poliţia de Frontieră, arestat într-un dosar DIICOT, cere să spună tot ce ştie. Pe cine ar putea viza denunţul

Poliţişti şi angajaţi de la Protecţia Consumatorului Vaslui, anchetaţi pentru participarea la o reţea de contrabandă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite