FOTO VIDEO Comoara din Cajvana. O femeie a strâns un tezaur mai bogat şi mai valoros decât al unui muzeu etnografic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Floarea Iliţoi a început să coase şi să ţese costume populare de la 10 ani. Acum, la 65 de ani, femeia se poate mândri cu câteva sute de piese. Colecţia include şi costume vechi chiar şi de peste 150 de ani. Femeia ar vrea să deschidă un muzeu etnografic în care să-şi expună costumele, dar nu a fost până acum sprijinită de autorităţi.

În oraşul Cajvana, localitate străjuită de cel mai bătrân stejar din Sud-Estul Europei, vechi de aproape 900 de ani, se găseşte o valorasă colecţie privată de costume populare.

Tezarului ocupă trei odăi din locuinţa Floarei Iliţoi, o femeie de 65 de ani. Femeia povesteşte că a început să coase şi să ţese costume populare încă de la mai puţin de zece ani. A învăţat meşteşugul de la mama ei, care îl învăţase de la bunică.

„Mi-a plăcut să cos, să ţes. Am făcut costume populare pentru că mi-a fost tare drag. Am început să cos încă de când eram fetiţă de 10 ani”, povesteşte femeia.

Floarea Iliţoi a absolvit şi cursurile Şcolii Artă Populară de la Gura Humorului. „Am făcut cursuri de croitorie şi cusături tradiţionale”, a precizat Floarea Iliţoi.

Cele câteva sute de piese ilustrează din plin diversitatea portului tradiţional din zona localităţii Cajvana. Pe lângă costumele populare femeieşti şi bărbăteşti, familia Iliţoi se poate lăuda şi cu o adevărată colecţie de ştergare tradiţionale, cusute cu motive populare.

Cămăşi vechi de 150 de ani.

Cele mai multe dintre costumele aflate în colecţia Floarei Iliţoi sunt produsul propriei munci. Unele au fost însă moştenite de la părinţi şi bunici.

Cea mai veche cămaşă are 150 de ani şi a aparţinut bunicii Floarei Iliţoi. La fel de valoros este şi costumul în care s-a măritat mama femeii, vechi de aproape o sută de ani.

„Toate sunt valoroase. Am câteva mai vechi. Am costumul în care s-a măritat mama mea. Cred că are aproape o sută de ani. O altă cămaşă pe care am moştenit-o de la bunica mea are cam 150 de ani”, a spus Floarea Iliţoi.

Femeii nu îi place doar să lucreze costumele populare. Floarea Iliţoi le îmbracă cu plăcere ori de câte ori are ocazia.

„Când mă duc la o nuntă, la o cumătrie, la biserică mă îmbrac cu costum popular”.

Planuri pentru un muzeu

Cămăşi, catrinţe, iţari, brâie şi bârneţe, toate sunt agăţate pe pereţi, sau înşiruite pe scaune, laviţe şi lăzi de zestre în trei odăi ale familiei Iliţoi. Floarea Iliţoi recunoaşte că dorinţa ei cea mai mare este să deschidă un muzeu în care să-şi expună costumele.

„Nu vând nimic. Păstrez toate costumele pentru muzeu. Vreau să deschid un muzeul al portului popular. Să vină turiştii şi să vadă portul tradiţional din comuna Cajvana”, a spus femeia.

Floarea Iliţoi spune că muzeul vrea să-l deschidă acasă pentru că nu poate să se despartă de costumele populare atât de dragi.

„Toată viaţa am făcut costume populare. Am ţesut şi am cusut. Nu mă pot despărţi de costumele populare, cu toate că poate dacă le-aş vinde aş face vreo doi bani. Dar nu pot să mă despart de ele”.

În muzeu, pe lângă costumele populare spune că ar vrea să includă şi toate uneltele necesare acestui meşteşug. Din păcate, până acum nu a fost în niciun fel ajutată în acest demers de autorităţile locale şi judeţene.

Alte ştiri din Suceava:

Masă cu 12 feluri de mâncare de post şi ceremonial de împărţire a oplatekului, tradiţie de sărbători a comunităţii polone

Crăciunul, izolat în Bucovina de noul şef al CJ Suceava

Şase bebeluşi, infestaţi cu un stafilococ auriu rezistent la antibiotice. Maternitatea Rădăuţi a fost închisă

Dosare penale pentru primar, medic, asistent social şi însoţitor, în cazul fetei de 19 ani şi 17 kilograme

Urmărit penal de DNA pentru afaceri necurate cu sediul Poliţiei, şeful PNL Câmpulung Moldovenesc a demisionat

Descinderi la magazinele de bijuterii din Fălticeni

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite