Vicepreşedintele Senatului, pe şantierul celui mai frumos conac al Bărăganului. În ce stadiu se află modernizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul Bolomey din inima Bărăganului, un imens şantier FOTO Facebook/M.P.
Conacul Bolomey din inima Bărăganului, un imens şantier FOTO Facebook/M.P.

Lucrările la Conacul Bolomey, cel mai frumos conac al Bărăganului, au ajuns aproape la jumătate. Marian Pavel, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a inspectat şantierul zilele trecute alături de Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului României.

„Lucrările au un progres vizibil, nivelul de realizare al acestora fiind în proporţie de 40%. După restaurare, Conacul Bolomey se va transforma în Centru Cultural şi Expoziţional Judeţean şi va intra în circuitul turistic drept unul dintre principalele obiective din judeţul Ialomiţa", a precizat Marian Pavel.

Recent, autorităţile au anunţat că reabilitarea ar putea fi finalizată înainte de sfârşitul anului 2023 

„Lucrările se desfăşoară conform proiectului şi continuă în ritm susţinut. Sperăm ca acest obiectiv să fie introdus în circuitul turistic înainte de sfârşitul anului viitor, exact aşa cum ne-am propus”, a precizat Adrian Ionescu, secretarul general al judeţului Ialomiţa. 

Consiliul Judeţean Ialomiţa a dat undă verde, pe 15 martie 2021, pentru începerea lucrărilor pentru reabilitarea monumentului istoric şi de arhitectură din localitatea Cosâmbeşti. 

„Am semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea Conacului Bolomey, proiect ce are ca obiectiv principal înscrierea locaţiei printre atracţiile turistice şi culturale, care să multiplice atractivitatea zonei şi transformarea conacului într-un brand al judeţului Ialomiţa", anunţa Marian Pavel, preşedintele CJ Ialomiţa. 

slobozia santier conacul Bolomey FOTO Faeb/M.P.

Robert Cazanciuc(în prim-plan), în vizită la conacul Bolomey, aflat în reabilitare FOTO Facebook/M.P.

Lucrările de restaurare, susţinute cu fonduri europene, se ridică la 18,7 milioane de lei. Proiectul are ca obiectiv principal înscrierea locaţiei printre atracţiile turistice şi culturale, care sa multiplice atractivitatea zonei şi transformarea conacului într-un brand al judeţului Ialomiţa. Valoarea totală a contractului este de 18.761.413,63 lei. 

Antreprenorul va reabilita complet locaţia prin ample lucrări de arhitectură, atât la interior cât şi la exterior, inclusiv prin lucrări de consolidare şi refacere a fundaţiei. După reabilitare, Conacul Bolomey se va transforma în Centrul Cultural şi Expoziţional cu parcul aferent, iar Anexa va adăposti ateliere de restaurare“, a anunţat Pavel. 

Casă de boier construită în 1898

La 1898, o familie de boieri, Gheţu, a ridicat cea mai mândră casă din Cosâmbeşti. Burghezul Constantin Bolomey a cumpărat domeniul, aflat la doar cinci kilometri de Slobozia, la sfârşitul anilor '30. L-a pierdut odată cu venirea comuniştilor la putere. 

slobozia santier conacul Bolomey FOTO Faeb/M.P.

Peste 18 milioane de lei costă modernizarea conacului din Ialomiţa FOTO Facebook/M.P.

Silueta impunătoare a construcţiei, definită de cele patru bovindouri deschise, aduce parcă aminte de legenda locală conform căreia, odată, acoperişul conacului era în întregime poleit cu aur. 

Structura de rezistenţă a conacului, construită în urmă cu 120 de ani, a avut de suferit în urma abandonului din 1982. Regimul instaurat după al doilea război mondial i-a conferit o exploatare care l-a degradat rapid, conacul deservind ferma din Bora, pe post de crescătorie de pui şi CAP-ul din Cosâmbeşti, ca depozit de legume şi îngrăşăminte.

slobozia santier conacul Bolomey FOTO Faeb/M.P.

Conacul Bolomey este restaurat cu fonduri europene FOTO Facebook/M.P.

În anul 1997 conacul Bolomey a intrat în programul de restaurare al Ministerului Culturii şi Cultelor, dar lucrările din 2001 au fost sistate din cauza lipsei de fonduri. Lipsa lucrărilor de restaurare au condus la pierderea în proporţie de 90% a acoperişului, fapt ce a antrenat degradarea rapidă a zidăriei (interioară şi exterioară) tuturor celor patru faţade, a întregii tencuieli desprinsă de pe aproape toată suprafaţa clădirii. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Moscova rămâne fără rachete sol-sol. 30% din populaţia locală nu trece de aşa-numita filtrare în teritoriile Ucrainei ocupate

Cum să-l baţi pe Putin cu armele lui. SUA trebuie să treacă la contraatac pentru a contracara propaganda Kremlinului

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite