FOTO Mărirea şi decăderea imperiului Hermes de la Slobozia. Poveşti din Dallas-ul unicului J.R. din România capitalistă

FOTO Mărirea şi decăderea imperiului Hermes de la Slobozia. Poveşti din Dallas-ul unicului J.R. din România capitalistă

Ilie Alexandru alături de actorul Larry Hangman, în timpul vizitei acestuia din anul 1994 FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

Replică în miniatură a celebrei ferme Southfork din Dallas, domeniul Hermes de la Slobozia se zbate să ajungă la strălucirea pe care o avea la mijlocul anilor '90. Rămas fără „J.R.“ –ul Ilie Alexandru, răpus de un accident vascular în urmă cu trei ani, parcul de vacanţă îşi aşteaptă timid vizitatorii.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Cum să devi J.R. de Bărăgan...

Ilie Alexandru a făcut primii paşi în lumea afacerilor cu „impresionanta“ sumă de 80 de dolari, imediat după Revoluţie, atunci când a ales bişniţa cu produse aduse din Turcia şi comercializate în prima consignaţie din oraş, aparţinând, evident, fostului miliardar. La consignaţie, găseai absolut orice: de la sugativă, la ciocolată. Uşor, uşor, Ilie Alexandru şi-a lărgit orizontul şi a trecut la bişniţă cu diverse produse importate din Grecia sau din Ungaria.

Primul patron din Bărăganul post-revoluţionar, Ilie Alexandru, a investit primul milion de dolari obţinut din bişniţa cu te-miri-ce în ceea ce avea să devină Imperiul Hermes. Au urmat investiţii în mezeluri, televizoare, hoteluri, totul culminând cu un sat de vacanţă, în care miliardarul a „aşezat“, printre altele, o grădină zoologică, un teatru de vară, o copie după celebra fermă Southfork din serialul „Dallas“, dar şi o replică în miniatură a turnului Eiffel.  De aici, i s-a tras şi pseudonimul de „J.R.“ de România, întucât Ilie Alexandru s-a crezut în permanenţă un fel de J.R. Ewing al Bărăganului.

Cu o avere estimată la vremea aceea la 80 de milioane de dolari, Ilie Alexandru avea să fie încătuşat pentru înşelăciune, în 1997. După doi ani, J.R. Ewing de România avea să fie eliberat. Ilie Alexandru a gustat libertatea doar doi ani, în 2001 fiind arestat şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune. Acesta a fost începutul sfârşitului pentru Imperiul Hermes, care avea să fie devastat de bănci, diverşi investitori sau cămătari, toţi încercând să recupereze sau, după caz, să profite de pe urma miliardarului de carton.

După opt ani de detenţie, fostul miliardar Ilie Alexandru a fost eliberat pentru bună purtare. Fost stăpân peste imperiul Hermes, Ilie Alexandru şi-a trăit ultimele luni din viaţă doar dintr-o pensie lunară de 600 de lei, într-un apartament obişnuit din Slobozia, alături de soţia sa. Uitat de mulţi, miliardarul de carton avea să se stingă din viaţă vineri, în urma unui accident vascular.

 
Foto
Foto


Mărirea şi decăderea Hermesului

Construit după modelul fermei Southfork, dar şi cu Turnul Eiffel în prim-plan, parcul Hermes a reprezentat o emblemă a judeţului Ialomiţa. Din 2003 şi-a schimbat proprietarul şi a intrat într-un amplu proces de renovare, care se zăreşte pe ici pe colo.

Mulţi dintre cei care tranzitează Ialomiţa se opresc măcar câteva minute pentru a admira rezultatul grandomaniei celui supranumit JR-ul Bărăganului. Parcul de vacanţă Hermes se află situat la doi kilometri de Slobozia, pe Drumul Naţional 2A, ce leagă Constanţa de Bucureşti. Încă de la intrarea în fermă ai impresia că te afli în Texas, la celebra fermă Southfork.

Pe partea dreaptă se află grajdurile de cai şi hipodromul, în timp ce prima clădire ce îţi apare în cale, hotelul Dallas, este copia fidelă a conacului Ewing, din celebrul serial american.

„Firma noastră a cumpărat satul de vacanţă în anul 2003. Din 1998, de când a fost arestat Ilie Alexandru şi până am cumpărat-o noi, ferma a schimbat vreo trei proprietari. Ce am găsit aici pare incredibil... Cei care deţinuseră parcul până atunci au furat până şi tabla de pe clădiri. Au luat mobilierul, covoarele, obiecte de decor şi multe altele. Nu mai zic de starea deplorabilă în care am găsit toate imobilele, iar peste tot vedeai numai bălării. A fost o muncă fenomenală şi o investiţie de câteva milioane de euro pentru a putea să redăm faţa fermei Hermes“, declară noii proprietari ai satului de vacanţă Hermes.

În acest moment, în Parcul Hermes funcţionează hotelurile Western şi Dallas, restaurantul Cerbul şi terasa Vânătorul. Grajdurile de cai şi ponei, precum şi turnul Eiffel reprezintă alte puncte de mare interes pentru vizitatori. În fiecare an, satul de vacanţă organizează concursuri chinologice şi de echitaţie.

„Vedeta clubului sportiv Hermes este armăsarul Corradosch. Are 13 ani şi a participat la nenumărate concursuri naţionale şi internaţionale. Valoarea lui, în acest moment, depăşeşte 30.000 de euro“, susţin aceleaşi surse din cadrul noii adiministraţii.

Parcul de Vacanţă Hermes a fost vizitat de numeroase personalităţi. Printre oamenii cu stare care s-au perindat pe la porţile imperiului construit de Ilie Alexandru a fost şi fiul preşedintelui american George Bush, Neil Bush. Vizita a avut loc în primăvara anului 1994.

Vizita magnatului american a coincis cu momentul cele de-a treia căsătorii a lui Ilie Alexandru cu frumoasa Mirela Şerban, care avea la vremea respectivă doar 25 de ani. Ilie a declarat că americanul a venit special pentru a participa la nunta sa şi că sunt prieteni foarte buni.Totodată, el s-a lăudat că Neil Bush i-a fost naş spiritual la ceremonie.

Lucrurile nu au stat însă aşa. Magnatul american a venit în ţara noastră la invitaţia Guvernului de atunci pentru a discuta despre afaceri cu întemeietorul imperiului Hermes.
 

Ilie Alexandru, fondatorul imperiului Hermes de la Slobozia FOTO: libertatea.ro

Imagini din aceeasi galerie
  • Ilie Alexandru, fondatorul imperiului Hermes de la Slobozia FOTO: libertatea.ro
  • Intrarea în parcul de vacanţă Hermes de la Slobozia FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro 
  • Intrarea în celebra fermă South Fork de la Slobozia FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro
  • Replica turnului Eiffel de la Slobozia FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro 
  • Sicriul în care a fost depus trupul neînsufleţit al lui Ilie Alexandru FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro
  • Mormântul din cimitirul Bora al fondatorului Hermesului FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro 
Distribuie imaginea
citeste totul despre: