Se întâmplă doar în Ialomiţa: 30 de elevi, obligaţi să meargă opt kilometri pe jos ca să ajungă la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii merg în pas de marş pe un pod dezafectat către şcoală FOTO: Mădălin Sofronie
Elevii merg în pas de marş pe un pod dezafectat către şcoală FOTO: Mădălin Sofronie

Peste 30 de elevi din satul ialomiţean Patru Fraţi sunt obligaţi să meargă în fiecare zi la şcoală pe jos, preţ de opt kilometri. Situaţia s-a creat după ce autorităţile locale au retras microbuzele şcolare şi-i obligă pe părinţii copiilor să încheie abonamente cu o firmă privată de transport. Elevii ratează mereu primele ore de curs.

Elevii din satul Patru Fraţi  învaţă în cadrul şcolii dintr-o localitate învecinată, Dridu, aflată la opt kilometri distanţă de casele lor.

Autorităţile locale din comuna unde copii merg la şcoală asigurau transportul micuţilor cu microbuzele unui transportator privat, costurile fiind suportate de administraţia locală.

În urmă cu două săptămâni, consilierii locali ai localităţii au decis să întrerupă finanţarea, în valoare de 10.000 de lei pe lună, iar transportatorul privat i-a obligat pe părinţii celor 30 de copii să încheie contracte de abonament.

elevi 5

Părinţii arată preţurile impuse de firma de transport FOTO: M.S.

Preţul unui contract este de 140 de lei, oamenii refuzând să facă acest lucru din cauza condiţiilor modeste pe care le au acasă. „De ce să plătim? În primul rând că nu avem cu ce, iar în al doilea rând pentru că nu este normal. Învăţământul este gratuit!” susţine Mariana Sandu, mamă a doi copii.

Opt kilometri pe jos, în drum spre şcoală

De câteva zile, în semn de protest, părinţii au hotărât să-i ducă pe cei mici la şcoală pe jos.Drumul este destul de anevoios, în condiţiile în care copiii sunt obligaţi să treacă peste un pod, ridicat peste râul Prahova, dezafectat, iar apoi să meargă pe un drum judeţean plin de gropi, care taie o pădure.

elevi 4

Elevii sunt obligaţi să tracă pe lângă liziera unei păduri FOTO: Mădălin Sofronie

„Este foarte periculos, mai ales când trecem pe lângă pădure. Nu o dată am văzut mistreţi şi vulpi” adaugă Ionela Vică, mama micuţei Alexeia.

Fetiţa este în clasa a V-a şi începe să plângă, iar astăzi a ratat testul pe care trebuia să-l susţină la Limba şi Literatura Română. „ Eu vreau să merg la şcoală. Nu o să mai pot da testul la Limba Română” spune copila cu ochii în lacrimă.

Situaţie fără scăpare

După ce şi-au lăsat copiii la şcoală, revoltaţi, părinţii au bătut din nou la poarta autorităţilor locale din Dridu. Primarul nu era la serviciu, oamenii fiind întâmpinaţi de viceprimarul localităţii Dridu. Aşa cum era de aşteptat, acesta a nu oferit o soluţie pertinentă la problema oamenilor.

elevi 6

Microbuzul privat îi însoţeşte pe elevi FOTO: Mădălin Sofronie

„Eu nu am ce să vă spun despre aceste aspecte. Cel mai bine ar fi să încheiaţi aceste contracte şi totul va fi în regulă” le-a răspuns Marian Petre, viceprimarul localităţii.

În replică, părinţii au precizat faptul că abonamentele pe care le-ar putea încheia nu sunt decontate decât într-o porţie destul de mică. Acest aspect, a fost confirmat chiar şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa.

 „Într-adevăr abonamentele nu sunt decontate în întregime. Nicăieri în ţară nu se întâmplă aşa” a declarat Ileana Condruţ, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa.
 

Citiţi şi:

FOTO Se întâmplă doar în Ialomiţa: 200 de indicatoare rutiere într-un sat. Primarul: „Le-am pus ca să se sature poliţiştii!“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite