Fântâna lui Ceauşescu din Bărăgan, la care dictatorul a ajuns cu elicopterul pentru a-şi potoli setea. Sătenii spun că izvorul din Gheorghe Doja e miraculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fântâna lui Ceauşescu din Bărăgan are cea mai bună apă FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro
Fântâna lui Ceauşescu din Bărăgan are cea mai bună apă FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

Localnicii din satul ialomiţean Gheorghe Doja se laudă cu faptul că la ei în comună se bea cea mai bună apă din tot judeţul. Izvorul miraculos este în realitate o fântână, ridicată special pentru a-l impresiona pe Nicolae Ceauşescu.

Vizitele de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu prin ţară, unde toată lumea se pregătea până în dinţi şi oferea o imagine hiperbolizată a locurilor prin care dictatorul trecea, au început în Bărăgan. Mai exact, în Bărăganul ialomiţean, în mica localitate Gheorghe Doja. Se întâmpla într-o dogoritoare zi de iulie, când lui Ceauşescu i-a venit pofta să vadă cum se descurcă fermierii comunişti din cadrul Întreprinderii Agricole de Stat – Gheorghe Doja, una dintre cele mai renumite la vremea respectivă.

Zis şi făcut! Îşi ia dictatorul toată pleiada de consilieri comunişti, dă telefoane la regionala de partid, la Comitetul Central, pune pe jar secretarul de partid din judeţ şi o porneşte la drum.

„A venit cu elicopterul, domnule. L-a lăsat aici, la intrare în sat, apoi a venit cu maşina până la IAS. Noi nici nu văzusem elicoptere până atunci”, rememorează ziua în care Nicolae Ceauşescu a venit pentru prima dată în Bărăgan, bătrânul Ion Druncea (83 de ani).

Drum de asfalt şi fântână pentru dictator

Şi pentru a-l impresiona pe dictator, localnicii din Gheorghe Doja s-au gândit să-l primească  într-un mod cu totul inedit. Aşa că au asfaltat drumul de piatră care ducea către IAS şi au săpat o fântână. Drumul asfaltat se mai păstrează şi astăzi semn că în trecut lucrurile aveau mai multe rezistenţă decât cele din zilele noastre. La fel şi fântâna.

Aşezată sub umbra a doi nuci bătrâni, fântâna a fost prevăzută cu scripete de fier şi are un acoperiş de tablă, pe care localnicii îl mai vopsesc din când în când. Fântâna dedicată lui Ceauşescu cu 49 de ani în urmă este principala sursă de apă pentru întreaga comunitate. Ba vin chiar şi oameni din satele vecine să care apă din puţul aflat în mijlocul unui câmp întins.

sa

Localnicii din Gheorghe Doja cară apă cu căruţa de la fântână FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

O maşină străină opreşte aproape de fântână, iar un om între două vârste coboară şi aruncă găleata pe fundul puţului, după care o scoate încărcată de apă. „ E foarte bună domnule. Eu de la Slobozia la fiecare două zile să iau apă de aici. Facem mâncare şi o folosim pentru băut” spune misteriosul trecător, înainte de a închide uşa maşinii luxoase şi de a-şi vedea de drum liniştit.

 Aceeaşi părere o împărtăşesc şi localnicii din Gheorghe Doja. „Apa din fântâna lui Ceauşescu este cea mai bună de prin părţile noastre. Noi ne ducem cu căruţa să o luăm apă de acolo” spune Ivan Toma (35 de ani) din Gheorghe Doja.
 

Citiţi şi:

Cum a devenit un islaz din Bărăgan locul în care Nicolae Ceauşescu s-a urcat la bordul primului avion supersonic produs în România

Nicolae Ceauşescu dorea să transforme Slobozia într-o „perlă a Bărăganului” prin construcţia unui combinat chimic. Unitatea se luptă acum să supravieţuiască finaciar

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite