Duhovnicul din temniţele roşii. Cum binecuvânta preotul Casian din Bărăgan sufletele deţinuţilor de la Gherla şi Aiud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat la închisoare pentru că nu a vrut să colaboreze cu Securitatea, preotul Petruş Casian (89 de ani) din Misleanu, judeţul Ialomiţa, a fost duhovnic pentru colegii săi din celulele temniţelor de la Aiud şi Gherla. A supravieţuit anilor grei de detenţie doar pentru că s-a rugat lui Dumnezeu.

Rugăciunile l-au trimis la  închisoare

În toamna anului 1950, pe vremea când se afla la mânăstirea Rohia, preotul Petruş Casian din Misleanu, judeţul Ialomiţa, avea să fie închis pentru insubordonare de Securitate. El a refuzat să le ofere securiştilor detalii despre un grup de cinci tineri fugari, pe care i-a adăpostit în curtea mânăstirii şi i-a binecuvântat prin spovedanie. Respectivii erau consideraţi o ameninţare pentru regimul comunist.

„M-au anchetat ore bune şi voiau să le spun ce mi-au zis la spovedanie acei tineri fugari. Cum puteam să le spun aşa ceva? Taina spovedaniei este sfântă!Procesul a fost unul fabricat. Mi-au dat un avocat care să mă apere, însă avocatul era tot dintre ai lor. Îmi repeta întruna să recunosc, pentru că voi scăpa mai uşor. Ce să recunosc, dacă eu nu greşisem cu nimic?!“, mărturiseşte preotul. Din beciurile anchetatorilor a fost dus la tribunal, iar judecătorii l-au trimis la închisoare sub acuzaţia de tăinuire.

casian 1

Preotul Petruş Casian în faţa bisericii din satul ialomiţean Misleanu FOTO: M.S.

Şapte ani de detenţie

Pe parcursul a şapte ani, preotul Petruş Casian a fost purtat în cele mai groaznice temniţe comuniste din România. Vorbim despre penitenciarele de la Gherla şi Aiud, considerate temniţele cu cel mai dur regim de detenţie. De el a avut parte însuşi preotul, fiind bătut şi pus la munci grele pe toată perioada celor şapte ani de detenţie. Un lucru l-a ţinut în viaţă: credinţa în Dumnezeu.

casian 3

Celulă din penitenciarul Gherla FOTO: ataconline.ro

După zeci de ani de la drama pe care a trăit-o preotul Casian din Misleanu îşi aminteşte de momentele în care propovăduia credinţa în celulele închisorii. „În curtea de la Aiud, unde ne scoteau la muncă, era un morman mare de saltele stricate. Mă duceam acolo şi mă rugam şi făceam liturghii. Deţinuţii veneau pe rând după mine şi le vorbeam despre Dumnezeu“, îşi aminteşte Petruş Nifon Casian.

În timpul detenţiei de la Gherla, ţevile care treceau dintr-o celulă într-alta erau singurul mijloc de comunicare. Preotul a reuşit să creeze un sistem prin intermediul căruia ştia că un deţinut vrea să se roage pentru el. „Îmi bătea de trei ori în ţeava care trecea prin cameră şi eu ştiam că e cineva care vrea să mă rog pentru el. Era ca un fel de codul Morse“, mai spune preotul.

Duhovnicul deportaţilor

Eliberat din închisoare în 1957, preotul Casian a fost trimis în Bărăgan pentru a le fi duhovnic deportaţilor bănăţeni, din satul Fundata. De atunci şi până astăzi, preotul le-a alinat sufletele celor pe care regimul comunist i-a considerat o adevărată ameninţare.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Părintele Arsenie Papacioc, „spitalul de urgenţă al sufletelor

Viaţa părintelui Arsenie Papacioc, duhovnicul de la malul mării, într-o expoziţie emoţionantă la muzeu


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite