De ce trebuie să ne închinăm la icoane - explicaţiile preoţilor. „Icoana este pentru văz ceea ce este Evanghelia pentru auz“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica ne învaţă cum să e închinăm la icoane
Biserica ne învaţă cum să e închinăm la icoane

Biserica ortodoxă atribuie sfintelor icoane un rol deosebit în formarea atitudini creştinilor. Teologii explică importanţa închinării la icoane prin faptul că acestea deschid calea credincioşilor către Dumnezeu, într-o manieră artistică.

Sinodul al VII-lea ecumenic a stabilit ca regulă de bază pentru creştinii din toată lumea închinarea la icoane, refuzul oamenilor de a face acest gest fiind considerat un păcat.

Oricât de comentată ar fi importanţa sfintelor icoane, teologii susţin că într-adevăr aceste reprezentări artistice ale sfinţilor, Mântuitorului sau Macii Domnului au rolul de a forma atitudinea creştinilor faţă de Dumnezeu, în sensul apropierii acestora de Împărăţia Cerurilor.

„Temeiul de facto al cinstirii sfintelor icoane îl reprezintă întruparea Mântuitorului Iisus Hristos. Dacă Dumnezeu a îngăduit să fie văzut de om, cu chip de om înseamnă că a îngăduit să fie cinstit şi ca chip. Acesta este practic temeiul esenţial al cinstirii sfintelor icoane”, explică părintele Dragoş Stanciu, preot paroh în municipiul Slobozia. 

Simbolul sfintelor icoane

Cu toate acestea, teologii susţin că nu orice imagine cu subiect religios poate fi o icoană. În primul rând, respectiva imagine trebuie să fie sfinţită într-o biserică, de către un preot. Slujba de sfinţire a icoanei are şi valoarea unei confirmări a canonicităţii imaginii transpusă pe sticlă sau lemn. 

Mai mult, imaginea cu subiect religios trebuie realizată în tehnica specifică icoanelor. Ea poartă denumirea de erminie picturală şi reprezintă o colecţie de reguli de pictură, referitoare la modalitatea de realizare a icoanelor. „Erminia picturală reprezintă un set de reguli referitoare la culorile folosite pentru reprezentarea veşmintelor sfinţilor sau poziţia pruncului Iisus”, explică preotul Dragoş Stanciu. Una dintre cele mai cunoscut reguli care intră în alcătuirea erminiei picturale este cea a lui Dionisie din Fruna, cel care a impus normele artei bisericeşti în spaţiul bizantin ortodox. 

  

Învăţăminte bisericeşti 

Teologii susţin că, atunci când se închină sfintelor icoane, credincioşii nu cinstesc materialul din care acestea sunt confecţionate, ci reprezentarea sfinţilor din ele. „Învăţatul Paul Evdochimov defineşte icoana ca fiind o fereastră spre infinit. Ne deschide o perspectivă plastică asupra Împărăţiei lui Dumnezeu. Ceea ce este cuvântul Evangheliei pentru auz, este icoana pentru simţul ochilor”, mai spune preotul Dragoş Stanciu.

Biserica ortodoxă îi învaţă pe credincioşii săi cum trebuie să se închine în faţa sfintelor icoane. În primul rând, creştinii trebuie să dea sărut evlavios sfinţilor reprezentaţi. 

Acest aspect presupune sărutarea mâinilor şi a picioarelor sfinţilor în faţa icoanelor cărora ne închinăm.  De asemenea, este necesară aprinderea de candele sau lumânări, pentru că astfel creştinul recunoaşte icoanele ca fiind izvor de lumină. 

„Modalităţile de cinstire a sfintelor icoane nu diferă faţă de cele ale sfintelor moaşte. Oamenii trebuie să se închine sfinţilor cu sufletul deschis”, adaugă preotul Dragoş Stanciu. 

Citiţi şi:

Secretele spovedaniei şi ce reprezintă, de fapt, mărturisirea păcatului: „Nu este un rechizitoriu. Oamenii trebuie să regrete atât răul făcut, cât şi binele nefăcut


Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite