Cum îşi întindea baronul Ciupercă pălăria peste toată Ialomiţa. Firme de casă şi afaceri ilegale pe bani publici, în scandalul care a zguduit judeţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvian Ciupercă a fost arestat la solicitarea procurorilor DNA FOTO: mediafax.ro
Silvian Ciupercă a fost arestat la solicitarea procurorilor DNA FOTO: mediafax.ro

Presiuni asupra primarilor din Ialomiţa pentru încheierea unor contracte pe bani publici cu o firma de casă sau controale ministeriale comandate pentru decapitarea unor şefi de instituţii şi promovarea altora sunt doar două dintre „păcatele“ lui Silvian Ciupercă, şeful CJ Ialomiţa, aflat în arest preventiv.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au convis, în urmă cu o săptămână, pe judecători să-l aresteze preventiv, pentru 30 de zile, pe baronul PSD Silvian Ciupercă, cel care deţinea funcţia de şef al Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa.

Ancheta procurorilor scoate la iveală um mod infracţional uluitor, plin de abuzuri. Cercetaţi în acelaşi dosar sunt şi Cezar Vâlcan, şeful Direcţiei Achiziţii a CJI, Liviu Muşat şi Mariana Vişan, preşedintele şi vicepreşedintele ADR Sud Muntenia, Marius Dragoş Constantinescu, precum şi jurnalista Corina Trandafir.

Potrivit referatului în baza căruia DNA a cerut arestarea lui Silvian Ciupercă, acesta se face vinovat de comiterea a opt infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Aceleaşi acuzaţii au fost puse şi pe seama celorlalţi inculpaţi cercetaţi penal de DNA.

La finalul audierilor, în stare de arest preventiv au rămas Silvian Ciupercă şi Cezar Vâlcan, Liviu Muşat şi Mariana Vişan, preşedintele şi vicepreşedintele ADR Sud Muntenia, Marius Dragoş Constantinescu, precum şi jurnalista Corina Trandafir urmând să fie cercetaţi în stare de libertate, pe numele lor fiind impusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Păcate penale

În referatul de arestare, procurorii DNA descriu cu lux de amănunte cum şi-a folosit preşedintele Silvian Ciupercă influenţa pentru a schimba directorul celui mai mare spital din Ialomiţa şi pentru a-l determina pe un consilier din cadrul Ministrului Sănătăţii să ascundă detaliile cu iz penal din raportul de control realizat cu ocazia unui audit întreprins de minister la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

În descrierea probelor, procurorii apreciază faptul că, în ianuarie 2014, preşedintele Ciupercă a declanşat un control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean Slobozia cu scopul de a-l determina pe doctorul Vasile Olaru să nu participe la următorul concurs de manager. „Scopul urmărit de către Ciupercă Vasile Silvian era de a crea o imagine defavorabilă fostului manager Vasile Olaru, cu care se afla în conflict la nivelul PSD, filiala Ialomiţa, şi prezentarea într-o lumină favorabilă a noului manager interimar Adrian Berbece.

Pentru a nu-şi crea o imagine nefavorabilă în partid, în condiţiile în care Vasile Olaru era apreciat atât în partid, cât şi în rândul angajaţilor spitalului, şi pentru a nu stârni proteste de nemulţumire în rândul acestor angajaţi ai spitalului, Ciupercă Vasile Silvian a discutat  (...) mai multe strategii de urmat pe perioada derulării controlului”, se arată în referatul DNA.

Aceleaşi surse judiciare apreciază şi faptul că Ciupercă l-a determinat pe un consilier din cadrul Ministerului Sănătăţii să întocmească raportul de control în aşa fel încât să-i creeze o imagine denigratoarea medicului Vasile Olaru.

La un an distanţă, doctorul Vasile Olaru precizează faptul că nu se aştepta la o asemenea atitudine: „Nu vreau să comentez prea multe. Nu mă aşteptam să mi se întâmple aşa ceva. Domnul Ciupercă putea, pur şi simplu, să-mi spună că nu mai vrea să fiu în funcţie, iar eu renunţam. Oricum, acum mi-e mai bine acum, pentru că am timp de mine”.

Contracte cu firma unei protejate

De asemenea, potrivit aceloraşi documente ale procurorilor, baronul Ciupercă, fost profesor înainte să intre în lumea politică şi administrativă, este acuzat de faptul că a determinat mai mulţi primari să încheie relaţii contractuale cu o protejată a sa, jurnalista Corina Trandafir. Concret, Silvian Ciupercă a determinat un număr de opt primari din Ialomiţa să încheie contracte de consultanţă pentru obţinerea de bani pentru derularea de proiecte prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală cu firma protejatei sale Corina Trandafir, administrator în fapt al firmei Consult Invest.

În referat se precizează că Trandafir, cu sprijinul lui Ciupercă, a primit de la primăriile respective 957.000 de lei, bani plătiţi prin bilete la ordin până la ultimul leu, pentru consultanţa oferită la întocmirea proiectelor. În mare parte, acele proiecte vizau modernizarea de drumuri locale, precum şi construcţia de săli de sport.

Ministerul Dezvoltării, instituţia care gestionează fondurile acordate prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală, a respins însă majoritatea proiectelor care au primit consultanţă din partea Corinei Trandafir.

Actele de urmărire penală mai arată că Ciupercă i-a determinat pe Liviu Muşat şi pe Mariana Vişan, preşedintele şi vicepreşedintele ADR Sud Muntenia, să demareze o serie de verificări la un proiect realizat cu fonduri europene de aceeaşi Corina Trandafir. În valoare de 1,09 milioane de lei şi denumit „Dezvoltarea societăţii Consult Invest Amara prin înfiinţarea unei pensiuni turistice”, proiectul a debutat la data de 12.05.2012 şi ar fi trebuit să se finalizeze la 11.05.2014.

Poiectul a suferit, însă, o serie de întârzieri nejustificate, iar reprezentanţii ADR ar fi trebuit să ceară socoteală cu privire la aceste aspecte, însă intervenţia lor a fost blocată la insistenţele preşedintelui Ciupercă. Toate aceste acuzaţii apar şi într-o notă de control a Departamentului de Luptă Antifraudă al Guvernului, chemat să facă unele verificări.

Traseul lui Ciupercă de la catedră în arest

Deşi a considerat în permanenţă că Ialomiţa este a lui şi-i aparţine în totalitate, rădăcinile lui Silvian Ciupercă sunt departe de zonă. El s-a născut la Buzău, ajungând la Ţăndărei în urma căsătoriei cu Sabina Ciupercă.

Anii ‘70 îl prind student al Facultăţii de Matematică, iar timp de 18 ani, în perioada 1978 - 1996, face parte din corpul profesoral al Liceului Teoretic „Paul Georgescu” din Ţăndărei, instituţie de învăţământ pe care o şi conduce în ultimii săi ani de carieră didactică.

Viaţa la catedră a lui Vasile Silvian Ciupercă se încheie definitiv în anul 1996. Renunţă la viaţa de catedră înscriindu-se la alegerile locale pentru funcţia de primar al oraşului Ţăndărei, pe care le câştigă detaşat. Intrat în cursa electorală pe listele Uniunii Social Democrate PD (FSN) – PSDR a reuşit să obţină 31,30% din voturile valabil exprimate şi să obţină mandatul de primar.

Patru ani mai târziu, susţinut de PDSR, Silvian Ciupercă  îşi încearcă norocul şi candidează la alegerile parlamentare din anul 2000. Obţine, astfel, fotoliul de deputat în Parlamentul României pentru colegiul I Feteşti - Ţăndărei. Cariera parlamentară se termină în 2004, după un singur mandat, dată la care el este ales preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi preşedinte al Partidului Social Democrat Ialomiţa.
 

Citiţi şi:

Baronul PSD Silvian Ciupercă a fost arestat. Cum a reuşit un simplu profesor să confişte Ialomiţa: traseul de la catedră către DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a fost reţinut pentru 24 de ore. Procurorii DNA îl acuză pe Silvian Ciupercă de comiterea a opt infracţiuni

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite