Cum se creşte responsabil un copil. Abecedarul mămicii perfecte, predat de medic: „Bebeluşii au de suferit deseori din neglijenţa celor mari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii le sfătuiesc pe mame să fie reponsabile cu micuţii lor FOTO Shutterstock
Medicii le sfătuiesc pe mame să fie reponsabile cu micuţii lor FOTO Shutterstock

Într-un noian de informaţii şi sfaturi venite din toate părţile, proaspetele mămici trebuie să fie responsabile în ceea ce priveşte sănătatea bebeluşilor. Medicii le oferă câteva sfaturi practice pentru a-şi putea creşte copiii în siguranţă.

Pentru proaspetele mămici orice informaţie privind creşterea bebeluşilor este esenţială. De la leacuri băbeşti şi până la medicamentele „minune”, pe care acestea trebuie să le administreze copiilor, dacă aceştia plâng excesiv, fiecare mămică este învăţată ce trebuie să facă. Cu toate acestea, sumedenia de sfaturi pe care acestea le primesc pot afecta serios sănătatea copilului.

Medicii atrag atenţia cu privire la acest amalgam informaţional şi le explică mămicilor cum trebuie să-şi îngrijească responsabil bebeluşul. Anca Telehuz este medic specialist în medicină de urgenţă şi şeful Unităţii Primiri Urgenţe de la Slobozia.

De foarte multe ori a întâlnit situaţii în care părinţii au adus la spital copii foarte mici care au avut de suferit din cauza faptului că părinţii au omis să se informeze corespunzător cu privire la creşterea copiilor.

„În urgenţe ajung suficient de multe cazuri care implică şi copiii. De cele mai multe ori, din neatenţia celor mari cei mici au de suferit”, explică medicul. Tocmai de aceea s-a hotărât să le vorbească mamelor pe limba lor şi le transmite câteva ponturi pentru a-şi putea creşte bebeluşii responsabil.

Fără medicamente sau leacuri băbeşti

În opinia medicilor, cele mai nocive pentru sănătatea bebeluşilor sunt leacurile băbeşti sau medicamentele administrate de mame, fără a consulta un medic. Chiar dacă este vorba despre produse farmaceutice pe bază de plante sau banale ceaiuri, acestea pot dăuna stării de sănătate a copilului.

„Multe dintre astfel de leacuri se dovedesc ineficiente sau înrăutăţesc starea copilului. Preferabil ar fi ca părinţii să apeleze la medic. Doar specialistul poate prescrie un tratament şi stabili un diagnostic precis”, susţine medicul Anca Telehuz

Evitaţi alimentaţia excesivă

Supraalimentaţia este una dintre problemele care pot apărea în primele luni de viaţă. Mergând pe ideea că un copil trebuie să mănânce mult pentru a fi considerat sănătos, foarte multe mămici preferă să crească doza de lapte sau cereale pe care le oferă drept hrană copiilor.

Medici sunt de părere că această practică nu este eficientă şi are ca rezultat creşterea riscului de a avea un copil obez mai târziu.

Bebeluşii nu trebuie obişnuiţi în braţe

Foarte mulţi copii, chiar şi la vârste destul de avansate, 3 – 4 ani, se roagă de părinţi să fie luaţi în braţe. Acest comportament este cauzat de dorinţa excesivă a mamelor de a-i ţine permanent în braţe în primele luni de viaţă.

Medicii atrag atenţia cu privire faptul că un bebeluş trebuie învăţat să petreacă foarte mult timp în pătuţul lui, jucându-se.

Citiţi şi:

Cum riscăm să se omorâm prin automedicaţie. Până şi cea mai banală pastilă poate să ne fie fatală - explicaţiile medicilor

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite