Cum ne influenţează psihicul animalul de companie. Efectele medicale neştiute, explicate de un psiholog şi un veterinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele de companie pot fi un beneficiu pentru oameni FOTO: AP
Animalele de companie pot fi un beneficiu pentru oameni FOTO: AP

Animalele de companie pot avea efecte foarte bune asupra comportamentului uman. Datorită lor putem fi mai responsabili şi chiar mai creativi. Recent psihologii folosesc animalele în ceea ce se numeşte Terapia Asistată cu Animale (TAA), o modalitate de a depăşi mai uşor stările depresive şi de a putea interacţiona mai bine cu ceilalţi.

Indiferent dacă este vorba despre o pisică, un căţel, un papagal ţinut într-o colivie sau peştii dintr-un acvariu, animalele de companie reprezintă o modalitate inedită prin care putem să ne schimbăm în bine comportamentul. Interacţiunea intensă cu acestea are efecte benefice asupra temperamentului oamenilor. 

„Ceea ce am observat eu este faptul că oamenii care au acasă animale de companie sunt mult mai responsabili. Este şi firesc să fie aşa pentru că animalul are nevoie de îngrijire şi trebuie tratat cu atenţie. Mai mult, un animal de companie ajută foarte mult să ne dezvoltăm afecţiunea. Grija faţă de el determină să avem grijă şi de ceilalţi. Tocmai de aceea eu recomand oamenilor să aibă în preajma lor animale şi să le iubească, pentru a avea la rândul lor parte de dragoste şi înţelegere din partea celorlalţi”, explică medicul veterinar Adrian Mocioniu, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din judeţul Ialomiţa. 

Iar pentru ca efectele animalelor de companie asupra noastră să fie cele pozitive, ele trebuie îngrijite cu mare atenţie. 

Medicii veterinari susţin că niciun animal nu este foarte pretenţios în ceea ce priveşte îngrijirea. Stăpânii lor trebuie doar să le asigura hrana corespunzătoare, să le ferească de boli şi să se le arate un strop de afecţiune. 

„Animalele de companie trebuie în primul rând îngrijite din punct de vedere medical. De preferat este ca stăpânii lor să le aducă la un control medical de cel puţin 3 ori pe an, chiar dacă animalele nu dau semne de boală. De asemenea, la fel de importantă este şi hrana. Tot de preferat este ca , în cazul câinilor sau al pisicilor, stăpânii lor să le ofere mâncarea specială pentru animale”, recomandă medicul veterinar Adrian Mocioniu. 

Terapia cu animale, un beneficiu pentru om 

Încă din anii 1980, psihologii şi psihoterapeuţii din Statele Unite ale Americii au transformat relaţia dintre oameni şi animalele de companie într-un mijloc de tratament. Este vorba despre Terapia Asistată cu Animale (TAA) în care persoanele depresive sau cu probleme de integrale socială reuşesc să depăşească aceste stări cu ajutorul animalelor de companie. 

„Prin terapia cu animale, pacientul este învăţat să se comporte cu ceilalţi oameni la fel de bine şi de armonios cum o face cu animalul său de companie”, explică Simona Nedelcu, psiholog în cadrul unui cabinet privat din Feteşti, judeţul Ialomiţa. 

Specialiştii sunt de părere că animalele au un impact foarte puternic asupra stărilor noastre emoţionale, iar terapia cu animale vine să modeleze aceste stări într-un mod pozitiv. 

Studiile au arătat că pacienţii pe care a fost testată terapia cu animalele de companie şi-au îmbunătăţit stilul de viaţă, reuşind să se integreze în comunitate şi să gândească pozitiv. 

Terapia cu animale se realizează în trei stadii. Primul vizează interacţiunea dintre terapeut şi pacient, al doilea este reprezentat prin introducerea animalului în şedinţele de terapie pentru a se descoperi modalitatea prin care se comportă pacientul cu respectivul animal, iar ultimul vizează monitorizarea atentă din partea terapeutului a relaţiei care se dezvoltă între om şi animal. 

Citiţi şi:

Care sunt cauzele respiraţiei urât mirositoare şi cum le putem trata. Sfaturile medicilor

Legenda unei fântâni blestemate tulbură liniştea dintr-un sat ialomiţean. Părerile localnicilor sunt împărţite: „Am auzit voci“, „La noi în sat nu există aşa ceva“

Amintirile românilor din Cadrilater, la 75 de ani de la cedarea regiunii: „Toţi strigau în gura mare pe străzi: «Plecaţi, plecaţi! Daţi-ne ţara înapoi!»“

Secretele care fac animalele de companie să se simtă iubite. Sfaturile specialiştilor: „Câinii şi pisicile nu sunt nişte bibelouri“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite