Cod galben de ceaţă şi polei. Sfaturi pentru şoferi: Nu bruscaţi comenzile maşinii şi folosiţi frâna de motor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, avertizări nowcasting cod galben de ceaţă, valabile în orele următoare în zone din trei judeţe din partea de est şi sud-est a ţării, printre care şi Ialomiţa.

 Potrivit meteorologilor, până la ora 09.30, în judeţele Ialomiţa şi Brăila, ceaţa va persista şi va determina scăderea vizibilităţii, local sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri. De asemenea, sunt condiţii de producere a depunerilor îngheţate şi de producere a poleiului.

pentru a evita implicarea în accidente rutiere, poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei).

Recomandări pentru şoferi:

1. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul.

2. Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei.

3. Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.

4. Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare şi verificaţi periodic acumulatorul acestuia.

5. Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor.

6. În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz.

7. Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legala, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

8. Nu în ultimul rând, rugăm conducatorii auto începatori să evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, dată fiind experinta redusă şi riscul implicarii în evenimente rutiere nedorite.

9. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite