Biserica salvată din calea apelor, care a devenit miezul unui oraş. Este situată în parcul Muzeului Naţional al Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Poiana din Slobozia, monument istoric FOTO zigzagprinromania.ro
Biserica Poiana din Slobozia, monument istoric FOTO zigzagprinromania.ro

Un impresionant momument de arhitectură veche ţărănească renaşte la Slobozia cu 2 milioane de lei. Biserica Poiana, situată în parcul Muzeului Naţional al Agriculturii, se află în restaurare şi consolidare.

Frumos prin simplitate şi impunător prin vechime, însă atipic pentru zona în care se află în prezent, lăcaşul de cult din inima Bărăganului are o vechime de 300 de ani. 

Bisericuţa din lemn din satul ialomiţean Poiana a fost comandată la Vâlcea. Moşnenii bogaţi din sat au vrut că lăcaşul lor de cult să semene cu bisericile din Moldova şi Ţara Românească. 

În jurul anilor 1800, satul Poiana a fost lovit de ape, iar lăcaşul de cult s-a inundat. Moşnenii au mutat biserica într-o zona ferită de ape, însă în scurt timp a fost părăsită.

În anul 2000 însă, autorităţile din Slobozia au adus biserica în oraş şi au recondiţionat-o. Biserica este construită din lemn de stejar, având un plan dreptunghiular, iar acoperişul este în totalitate din şindrilă. La scurt timp după ce a fost adusă în Slobozia, Ion Nicodim, supranumit şi „pictorul pânzei întinse“, a decorat bolta bisericuţei într-un mod aparte. Sunt ilustrate elementele specifice ale Bărăganului, spicele de grâu, vită de vie şi vinul.

Pelerini din toate colţurile ţării au fost atraşi de povestea lăcaşului de cult şi de arhitectură deosebită şi atipică pentru Bărăgan. Anual, bisericii îi trec pragul mii de turişti.

slobozia biserica poiana monument istoric foto zigzagprinromania.ro

Lăcaşul de cult din Bărăgan FOTO zigzagprinromania.ro

Lespedea de mormânt a boierului Răducanu Târca, de la 1747, menţionează că biserica era construită la acea dată. Documentul de înfiinţare, păstrat în arhive, consemnează că în biserică funcţiona o şcoala cu doi preoţi şi un dascăl. Aşezată iniţial în cimitirul satului, biserica a început să fie abandonată în preajma anului 1900, o intervenţie realizându-se în 1950, când s-a refacut acoperisul deteriorat de o furtună. Restaurată şi reamplasată în anul 1979, în acelaşi sat, dar într-o zona ferita de inundatiile râului Ialomita, biserica este stramutată din satul Poiana de Jos în municipiul Slobozia, în incinta parcului expoziţional al Muzeului National al Agriculturii, pe o platforma de pământ.

Muncitori din  Sighetul Marmaţiei lucrează la reabilitare

Autorităţile din judeţul Ialomiţa au anunţat că biserica va fi reabilitată cu peste 2 milioane de lei, fonduri europene. Monumentul istoric, aflat la Slobozia, în parcul din jurul Muzeului Naţional al Agriculturii, va deveni o atracţie turistică. Agenţia pentru Dezvoltarea Regională Sud Muntenia şi Consiliul Judeţean Ialomiţa au semnat contractul de finantare pentru conservarea şi protejarea patrimoniului cultural.

Recent a fost semnat un contract de achiziţii publice ce reprezintă un nou pas în realizarea proiectului de restaurare şi conservare a Bisericii de lemn „Sfântul Nicolae”, din Slobozia, cu finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.  Au fost contractate servicii în valoare 2.025.855,82 lei, fără TVA, fiind vizate, în principal, lucrări de restaurare şi conservare a construcţiei, mobilierului şi icoanelor, dar şi lucrări de amenajare a teritoriului. Durata de execuţie este de aproximativ 24 de luni.

slobozia lucrari de restaurare la biserica poiana foto facebook/cj ialomita

Biserica se află în plin proces de restaurare FOTO Facebook/CJ Ialomiţa

Monumentul istoric va fi supus unor lucrări de restaurare şi conservare, având în vedere vechimea sa şi starea de degradare a componentelor. Biserica este reabilitată de o firmă din Sighetul Marmaţiei, care are la activ peste 30 astfel de lucrări. 

„Nu ajunsesem în inima Bărăganului. Lucrarea nu prezintă dificultări mai mari decât celelalte 30 de biserici pe care le-am restaurat“, a explicat Gheorghe Tivadar, reprezentantul firmei care se va ocupa de lucrări.

Prin această iniţiativă ce vizează efectuarea de lucrări privind restaurarea, conservarea Bisericii de Lemn „Sfântul Nicolae” din municipiul Slobozia, amenajarea peisagistică, precum şi instalarea iluminatului arhitectural, administraţia judeţului Ialomiţa intenţionează să crească numărul de vizitatori cu peste 4.000 de persoane. 

Lăcaşul de cult, împodobit cu scoarţe vechi

Biserica „Poiana”, după numele satului de unde provine, este un document original şi autentic de istorie şi arhitectură, înscris pe Lista monumentelor istorice. Atestată în 1737, aşa cum arată lespedea de mormânt din piatră şi documentul din pristolul altarului, biserica a fost construită din bârne de stejar, late până la 70 cm, cioplite din bardă şi secure. Acoperişul din şindrilă este unic pentru toată clădirea, cu excepţia turnului – clopotniţă (probabil, o adăugire ulterioară).

slobozia lucrari de restraurare la biserica poiana foto facebook/cj ialomita

Lucrările sunt în grafic FOTO Facebook/CJ Ialomiţa

Iniţial în biserică au fost dale de piatră, care după strămutare au fost înlocuite cu duşumea de scândură de brad. Biserica este împodobită cu scoarţe vechi (covoare ţărăneşti datate 1926, 1932 etc.), ştergare şi feţe de masă primite prin donaţie. Patrimoniul bisericii cuprinde sfinte potire, discuri, copii, steluţe, tăvi, candele şi cădelniţe (aurite, argintate sau cositorite; sec. XVIII – XIX,), cărţi vechi de cult (sec. XVIII – începutul sec. XX), tetrapodul la care a slujit Sfântul Calinic de la Cernica, candelabrul dăruit de artistul plastic Ion Nicodim, în ultimele lui clipe de viaţă. În 1775, la biserică este menţionată documentar înfiinţarea unei şcoli cu doi preoţi şi un dascăl.

Abandonată şi apoi strămutată 

La sfârşitul secolului al XIX-lea, biserica a fost abandonată. În anul 1979, Răzvan Ciucă, director pe atunci la Muzeul Judeţean Ialomiţa, iniţiază, obţinând şi fonduri materiale, refacerea bisericii pe un alt amplasament: Poiana de Sus.

slobozia biserica poiana monument istoric foto ro.wikipedia.org

Biserica Poiana se află în parcul de lângă Muzeul Agriculturii Slobozia FOTO Muzeul Agriculturii

În anul 2000, acest impresionant document de arhitectură veche românească este strămutat la Slobozia, în parcul din jurul Muzeului Naţional al Agriculturii, prin iniţiativa lui Răzvan Ciucă şi cu sprijinul material al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Damaschin Coravu, şi al Consiliului Judeţean Ialomiţa. 

În prezent, biserica Poiana asigură toate serviciile religioase pentru parohia Buna Vestire. În jurul ei, şi în strânsă legătură cu Muzeul Agriculturii, se desfăşoară evenimente culturale.

Vă mai recomandăm şi:

 

Dosarul secret al Lagărului de prizonieri sovietici din Vulcan. Mărturii rare despre cum i-au tratat românii VIDEO

 

Peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca interzis în Italia, folosite deja în România. Ce se întâmplă cu restul

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite