FOTO Aparatură medicală second-hand la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia reclamă faptul că folosesc aparatură medicală veche FOTO: adevarul.slobozia.ro
Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia reclamă faptul că folosesc aparatură medicală veche FOTO: adevarul.slobozia.ro

Cel mai mare spital din judeţul Ialomiţa acordă îngrijiri medicale de mîna a doua. Totul din cauza dotărilor de care dispune unitatea. Cele mai noi aparate au împlinit recent vârsta de 20 de ani, iar cele mai vechi datează încă de pe vremea înfiinţării Spitalului Slobozia.

Aparatură veche în procent ridicat

În urmă cu o săptămână medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia au susţinut o conferinţă de presă, în urma căreia şi-au exprimat intenţia de a demisiona în bloc.

Revolta halatelor albe de la Slobozia are drept motiv dotarea proastă a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Potrivit declaraţiilor managerului unităţii medicale, 95% din aparatura spitalului este veche de peste 20 de ani. „Stăm foarte prost cu dotările materiale. Avem 95% din aparatură veche, pe care medicii tineri nu o pot folosi. Ei sînt învăţaţi cu tehnologii moderne, aşa cum îi învaţă la şcoală. Noi nu avem bani pentru a face aceste investiţii. Sperăm ca Ministerul Sănătăţii să ia act de cerinţele noastre, altfel sîntem în pragul de a ne da demisiile„ a declarat public medicul chirurg Vasile Olaru, managerul celei mai mari unităţi medicale din judeţul Ialomiţa.

Cele mai vechi aparate din Spitalul Slobozia se află la Secţia Fizioterapie-Recuperare. Acestea datează încă de la înfiinţarea spitalului, din anul 1963. Pe lista vechiturilor au fost trecute incubatoarele de la Pediatrie sau aparatele cu ajutorul cărora se efectuează radiografii, de pe secţia Radiologie. De asemenea, tomograful spitalului foloseşte o tehnologie care era considerată modernă în urmă cu un deceniu...

Spitalul Slobozia a ratat şansa modernizării

Singura investiţie vizibilă efectuată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a fost executată de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi a constat în reabilitarea structurii de rezistenţă a unităţii medicale.

În valoare de peste 8 milioane de lei, fonduri publice, lucrarea a constat în încorsetarea clădirii cu două cadre metalice. La momentul recepţiei lucrărilor, experţii apreciau că a crescut gradul de siguranţă al spitalului, astfel încât clădirea poate rezista unui cutremur puternic.

În ciuda declaraţiilor cu privire la oportunitatea „investiţiilor în Sănătate”, administraţia Ciupercă acţionează în sens invers.

Preşedintele Silvian Ciupercă a fost implicat într-un scandal public în primele luni ale acestui an după ce oficiali din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia au dezvăluit faptul că unitatea a pierdut accesarea de fonduri europene din cauza administraţiei defectuoase a Consiliului Judeţean.

Este vorba despre un proiect cu finanţare europeană, constând în modernizarea şi dotarea Spitalului Slobozia cu aparatură medicală de ultimă generaţie, în valoare de peste 30 milioane de euro.

„Ştiţi de 10 ani de zile că spitalul este subfinanţat şi n-aţi făcut nimic! Aţi ratat o finanţare de 30 milioane de euro care ar fi permis şi Spitalului Judeţean să nu se mai zbată în datorii, cum se întîmplă acum. La Brăila a fost posibil, la Călăraşi a fost posibil. Până şi la spitalul din Lehliu se pare că e posibil. Numai la Slobozia nu, că nu vreţi dumneavoastră! Nu-i nimic. Spitalul Judeţean va veni în sprijinul Consiliului Judeţean cu proiecte proprii, pentru reabilitare şi extindere, în viitorul ciclu financiar, respectiv 2014-2020!” i-a reproşat public managerul Vasile Olaru preşedintelui Silvian Ciupercă.

Spitale dotate şi fără medici

În cazul celorlalte unităţi medicale din judeţul Ialomiţa, Spitalul Municipal „Anghel Saligny” Feteşti, Spitalul Orăşenesc Ţăndărei şi Spitalul Municipal Urziceni, problema o reprezintă lipsa medicilor specialişti.

Deşi unităţile beneficiază de aparatură medicală modernă, acestea se confruntă cu lipsa de a specialişti care să utilizeze respectiva aparatură. „Nu avem medici suficienţi. Spitalele au nevoie de specialişti. Nu e doar o problemă locală, e o problemă generală a întregului judeţ” susţin reprezentaţi ai Spitalului Municipal „Anghel Saligny” Feteşti.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite