Ştiţi cine sunt „Ionel Sugaru”, „Bulică”, „Ăl al Porcului Mare” sau „Haplea Nedelcu”? Ciudata Ciochina, comuna cu 2.000 de săteni şi 2.000 de porecle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascunsă în inima Bărăganului, pe drumul vechi spre mare, comuna ialomiţeană Ciochina este locul unde oamenii se cunosc după porecle. Multe dintre nume sunt hazlii şi stârnesc râsul oricui. Mai mult, purtătorii poreclelor nu se sinchisesc să întoarcă privirea pe stradă dacă sunt strigaţi după numele pe care le au în buletin, pentru că nu se mai identifică demult cu ele.

Mânat de vremea frumoasă de afară, Ion Constantin (65 de ani) stă la soare pe o bancă ruginită amplasată în curtea grădiniţei din Ciochina. A venit cu treabă la Poştă, dar pentru că e coadă îşi aşteaptă cuminte rândul. Numele său real îl ştie doar el şi familia. 

În rest, tot satul îl cunoaşte după porecla sa: „Ionel Sugaru”. A moştenit-o din copilărie în momentul în care mama lui le-a povestit prietenilor de joacă, drept pedeapsă că era tare poznaş, faptul că a cerut piept până în ziua în care a mers la şcoală.

De peste 60 de ani, în toată Ciochina oamenii au treabă şi vor să vorbească doar cu „Ionel Sugaru”, în niciun caz cu „Ion Constantin”.

„Mi-o făcu mama când eram mic. Într-adevăr eram nebun şi ea ca să mă pedepsească le-a zis tuturor că am supt sân până când m-a dat la şcoală. Şi aşa mi-a rămas numele «Ion Sugaru». Oamenii de aici din sat nici măcar nu mă ştiu după numele real. Dacă le zici că-l cauţi pe Ion Constantin, toţi se uită crucişi. Dar, dacă le spui că-l cauţi pe «Sugaru», vei afla imediat unde stau”, mărturiseşte bătrânul plin de încântare. 

image

 „Nicu Sugaru” (foto stânga) aşteaptă vremuri mai bune pe o canapea 

2000 de oameni şi tot atâtea porecle 

   

La o răspântie de drumuri, Nicolae Preda (58 de ani) , alias „Nicu lu Şandru”, trece agale mergând pe lângă o bicicletă. Omul spune că este o tradiţie ca la Ciochina localnicii să aibă câte o poreclă. Multe dintre ele sunt moştenite de la străbunici şi transmise mai departe fiilor sau nepoţilor. Aşa se face că cei 2000 de oameni din comunitate sunt cunoscuţi după porecle precum „Pisică”, „Al lui Iepure”, „Ciulică” , „Bulică”, „Al Porcului Mare”, Mihai „Borş“, Nedelcu „Haplea“ sau Gheorghe „Cizmaru“, iar lista poreclelor din Ciochina poate continua. 

image

În toată Ciochina, oamenii se cunosc după porecle 

În cazul său, bărbatul susţine că a moştenit porecla de bătrânul Şandru, un ungur aciuat prin ţărâna Bărăganului în timpul Marelui Război, după ce casa pe care o avea în zona Braşovului a fost distrusă de un obuz, iar de agoniseala sa s-a ales praful şi pulberea.

„Pe bunică-meu îl chema Şandru şi venea din Ardeal. Apăi după el tot neamul este cel «al lui Şandru». Ni s-a dus orice urmă de ungur din noi, dar tot satul crede că suntem, de fapt, unguri. Pe mine nu mă deranjează acest lucru, m-am obişnuit cu porecla asta. Şi la anii mei, altele sunt aşteptările. Vreau să-mi văd nepoţii mari şi aranjaţi la casele lor, să fiu eu sănătos şi asta e tot ceea ce mai contează” spune bărbatul, iar apoi se urcă pe bicicletă şi se îndreaptă către vatra satului. 

Povestea Vicăi „a lui Găină”

Cu braţele încărcate de pâine proaspătă Vica Badea (62 de ani), iese dintr-un magazin sătesc şi se îndreaptă către casă. Cu mai bine de 40 de ani în urmă s-a căsătorit cu Ştefan Badea, cunoscut sub numele de „Găină” şi de atunci ea a devenit „Vica lui Găină” sau „Vica a lu Fană Găină”.

Etimologia poreclei este destul de uşor de intuit. Soţul său a lucrat în tinereţe la o fermă avicolă şi se ocupa cu creşterea găinilor. Fiind pasionat de munca sa, oamenii din Ciochina au zis să-l poreclească „Fană Găină”. La fel ca şi ceilalţi purtători de porecle, femeia este mai puţin cunoscută după numele real, din buletin.

image

„Vica lui Găină” a moştenit porecla de la soţul său

 „Toată lumea ne ştie de neamul lui «Fană Găină». Eu sunt «Vica Găină» nevastă-sa. Aşa e porecla noastră aici în sat şi ne mândrim cu ea. La fel ca şi în cazul altor oameni cu porecle, nici pe mine nu mă cunoaşte nimeni după numele meu din buletin. Dar m-am obişnuit să fiu «Vica Găină». Ne amuzăm copios acasă când auzim că ne strigă la poartă copiii «tanti Găină» sau «nenea Găină»” spune femeia râzând.

Pe cea mai bună prietenă a sa o cheamă „Aneta a lui Raţă”, poreclă pe care femeia a moştenit-o tot de la bărbatul său care s-a făcut de râs după ce a încercat să taie o raţă, iar pasărea i-a fugit din mâini. În realitate, pe femeie o cheamă Antoaneta Paraschiv. 

image

Localnicii din Ciochina sunt foarte ospitalieri 

Viaţa lui Matei „Tichină”

În mijlocul  bătăturii Matei Mihalcea (63 de ani) şi-a aliniat nepoţii şi-i îndeamnă să cureţe ograda de uscături, iar apoi să le dea foc. În sat nimeni nu-l cunoaşte după numele real, ci după poreclă el fiind „băiatul lui Tichină” sau „Matei al lui Tichină”.

A trecut atâta timp de când are această poreclă, încât a şi uitat de la ce vine. „Ehehe! E veche din moşi strămoşi. Tatăl străbunicului, apoi bunicul, tatăl meu şi eu, toţi am fost «ai lui Tichină». Nu ştiu exact de unde vine porecla asta, dar ştiu clar că s-a transmis din trecut, de la ăi mai bătrâni din neamul nostru, al lui Mihalcea. Suntem oameni simpli şi gospodari, care iubim să muncim” spune „băiatul lui Tichină”. Omul se întoarce apoi în curte şi pleacă să le ajute nepoţilor care sunt puşi serios pe treabă. 

Citiţi şi:

FOTO „Las Fierbinţi“, oraşul transformat într-un platou de filmare

FOTO Se întâmplă doar în Ialomiţa: 200 de indicatoare rutiere într-un sat. Primarul: „Le-am pus ca să se sature poliţiştii!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite