Şi, totuşi, există o explicaţie: de ce facem bancuri cu blonde - părerile specialiştilor despre femeile cele mai dorite, dar şi bârfite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile blonde sunt asociate cu imaginea superficialităţii FOTO: blog.bijuterii-cassia.ro
Femeile blonde sunt asociate cu imaginea superficialităţii FOTO: blog.bijuterii-cassia.ro

Din cele mai vechi vremuri ale istoriei şi până astăzi, blondele au fost considerate cele mai frumoase femei. Această calitate a atras după sine şi numeroase comentarii ironice, blondele fiind considerate slabe şi superficiale.

Istoria demonstrează faptul că blondele au ocupat tot timpul un statut privilegiat în societate. Istoricii susţin că cele mai adorate curtezane erau blondele şi tot ele beneficiau de cea mai mare atenţie din partea regilor.

În secolul al XIV-lea, nobilii veneţieni, de exemplu, acceptau în somptuoasele lor palate doar femei minione si cu parul blond. Celelalte reprezentante ale sexului frumos, care aveau părul închis la culoare, erau considerate ca având moravuri uşoare şi erau tratate cu indiferenţă sau respinse.

Psihologii explică faptul că pasiunea pentru femeile cu părul deschis la culoare s-a perpetuat, iar în zilele noastre persistă un stereotip social, potrivit căruia blondele sunt cu adevărat cele mai frumoase femei.

„Există, dacă vreţi un stereotip social legat de frumuseţea blondelor. Societatea promovează blondele, pentru că se consideră că sunt într-adevăr frumoase” explică Victoriţa Dumitrache, psiholog şi preşedinte al Colegiului Psihologilor Ialomiţa.

Frumuseţe versus superficialitate

Potrivit explicaţiilor psihologilor, statutul de femei frumoase are urmări asupra blondelor, în sensul că acestea sunt în permanenţă asociate cu imaginea superficialităţii.

„Societatea merge pe ideea că, dacă eşti blondă, poţi obţine foarte uşor lucruri pentru care nu trebuie să depui eforturi pentru a le avea. Comparativ cu alţi oameni care se trezesc de dimineaţă, merg la serviciu, stau ore bune în picioare pentru un salariu, despre blonde se crede că au succes, datorită culorii părului” adaugă psihologul Victoriţa Dumitrache.

Iar acest lucru este uşor de demonstrat prin cel mai viu exemplu: acela al păpuşii Barbie. Psihologii consideră că păpuşa cu păr bălai este un adevărat prototip al femeilor care obţin uşor lucruri, al superficialităţii. „S-o analizăm puţin pe Barbie.Ea este o tânără blondă, cu un corp de invidiat care are absolut orice şi reuşeşte oricând fără să facă prea multe eforturi. Este un prototip al superficialităţii ” adaugă psihologul Victoriţa Dumitrache.

Acesta este şi motivul pentru care blondele sunt criticate şi ironizate printr-o sumedenie de bancuri şi glume urbane, referitoare la lipsa de cultură, infantilitate şi că ar persoanele care intră în cele mai penibile situaţii. Iar opiniile în această direcţie se regăsesc în nenumărate bancuri care circulă în societatea de astăzi. Câteva dintre ele pot fi citite mai jos:
 

1. „Două blonde stau de vorbă:
- Luna viitoare plec la Veneţia.
- Păi, la ce mai mergi că doar ai fost şi anul trecut?
- Da, dar atunci străzile erau inundate.”

2. „ Arde, arde! Veniţi repede! strigă o blondă la telefon.
- Şi cum ajungem la locul incendiului?
- Nu mai aveţi maşinile alea mari şi roşii?”

3. „Intră o blondă într-o farmacie şi întreabă:
- Aveţi ochelari?
- Pentru soare?
- Nu, nu, pentru mine!”



Citiţi şi:

Blonde sau brunete? Care sunt mai bune, în perspectiva bărbaţilor

 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite