Reacţia ministrului Mediului privind interzicerea tăierilor masive: „Rolul unui ministru nu e să dea o lege care să interzică exploatarea pădurii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ministrul mediului

Ministrul Mediului, Costel Alexe, întrebat dacă îşi va asuma o lege prin care să se interzică explotarea masivă a lemnului în România, aşa cum au cerut mai multe ONG-uri, a dat un răspuns care exclude o astfel de asumare.

Problema buştenilor care iau calea străinătăţii în cantităţi enorme, zilnic, a dus la propunerea venită din partea organizaţiilor nonguvernamentale preocupate de protecţia mediului de a se interzice, pe termen determinat, exportul de buşteni, precum şi noi reglementări în vederea exploatării pădurii. Întrebat la Slatina dacă îşi va asuma o lege prin care timp de 5 ani în România să se procedeze doar la tăierea copacilor bolnavi, ministrul Mediului, Costel Alexe, a dat un răspuns neaşteptat:

„Rolul unui ministru, chiar şi al Mediului, nu este să dea o lege care să interzică exploatarea pădurii. Să protejăm noi pădurea care în mod normal n-ar trebui exploatată, să avem noi grijă de ceea ce în mod normal exploatăm, să dăm plus valoare prin toată industria astfel încât să nu fie nevoie să exportăm buştean sau cherestea şi credeţi-mă că această resursă, regenerabilă, de altfel, pe care o apreciază şi europenii, ar da condiţii şi de mediu, şi de viaţă şi, evident, dezvoltare economică. În momentul de faţă, singura mea grijă ca ministru este ca toate aceste păduri din jurul oraşelor care în mod normal ar trebui să aibă rol de protecţie să fie cu rol de protecţie, să nu fie explotate şi, ceea ce-mi doresc iarăşi, este ca pădurea din parcurile naţionale să nu fie explotată, că aşa spune legea, şi tot ceea ce se taie ilegal să nu se mai facă“, a declarat ministrul, apreciind, totodată, că actualele prevederi ale Codului Silvic sunt prea blânde pentru cei care exploatează ilegal.

Mai mult, se impune o înăsprire a legislaţiei, iar acest lucru ar urma să se întâmple, şi în domeniul managementului deşeurilor. Va deveni mult prea scump să arunci resturile (s-a discutat în special de deşeurile provenite din construcţii) pe oriunde, amenzule mari pe care le riscă cei care procedează astfel fiind cele care ar urma să-i disciplineze pe români şi să se reducă munţii de moloz întâlniţi în România la tot pasul, de la marginea drumurilor şi până la cursurile de apă sau intrarea în păduri.

Declaraţia ministrului a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, la Slatina, care a urmat unei vizite la producătorul de aluminiu ALRO S.A., cel mai mare beneficiar al schemei de sprijin acordată pentru 15 ramuri industriale şi şapte subramuri, pentru achiziţia de energie electrică.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite