Potcoava, oraşul doar cu numele în judeţul Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea de ansamblu a localităţii Potcoava este cea a unei comune chiar şi la 11 ani de la căpătarea statutului de oraş
Imaginea de ansamblu a localităţii Potcoava este cea a unei comune chiar şi la 11 ani de la căpătarea statutului de oraş

Localitatea Potcoava este cel mai mic oraş din judeţul Olt. Până în anul 2004, aşezarea a fost o simplă comună, dar conducerea de la acel moment, din motive mai degrabă subiective decât obiective, a dorit cu tot dinadinsul ca localitatea să devină oraş. Şi a devenit. Din păcate, Potcoava a rămas practic şi în prezent o comună, neavând aproape nicio legătură cu regimul de viaţă dintr-un oraş.

Potcoava este o localitate veche, fiind atestată documentar de aproape 600 de ani. Aşezarea a cunoscut o perioadă deosebită până în 1965, când era reşedinţă de plasă şi, apoi, de raion, înfiinţat la 1 ianuarie 1956). Localitatea s-a dezvoltat în ultimii ani datorită zăcămintelor de ţiţei şi gaze, fiind declarată oraş în anul 2004. Conform ultimului recensământ efectuat în 2011, populaţia oraşului Potcoava se ridică la 5.743 de locuitori, în scădere semnificativă faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.111 locuitori. Oraşul este situat in partea de est a judeţului Olt, la aproximativ 30 km de capitala Slatina. Satele arondate localităţii Potcoava sunt: Fălcoeni, Potcoava, Valea Merilor, Trufineşti şi Sineşti, aşezate de-a lungul pârâului Plapcea. Oraşul este străbătut de calea ferată Craiova - Piteşti şi are două gări: gara CFR Potcoava şi gara CFR Sineşti.

Potcoava este o regiune cunoscută prin zăcămintele de ţiţei şi gaze naturale, care, dealtfel, i-au permis o dezvoltare relativă. Cercetările geologice au fost începute în anii 1942-1943 de societatea Astra Română şi Româno-Americană, prin măsurători seismice. Cu această ocazie a fost stabilită şi existenţa unor zăcăminte de petrol pe aliniamentul Balş - Optaşi. Prima sondă săpată a fost sonda “9 Optaşi”. Continuându-se cercetările seismice spre sud a fost săpată sonda 2 Ciureşti în anul 1958, unde s-a descoperit ţiţei din Sarmatian la o adâncime de 1 kilometru. Ulterior, a fost extinsă săparea sondelor în suprafaţă şi în adâncime, astfel că au apărut mai multe sonde. O întreprindere legată strict de extracţia de ţiţei este SNP Petrom, societate cu sediul în Piteşti, secţia Potcoava fiind înfiinţată în anul 1960.

În localitate există un liceu (“Ştefan Diaconescu”, n.r.), o sală modernă de sport cu 200 de locuri, trei şcoli, precum şi patru grădiniţe. Cei mici au la dispoziţie doar trei locuri de joacă. Din punct de vedere medical, în Potcoava există trei cabinete medicale, două cabinete stomatologice, două farmacii şi o secţie a Serviciului Judeţean de Ambulanţă. În cadrul acestor unităţi îşi desfăşoară activitatea un număr de şase medici şi şapte asistente.

Condiţii de comună, cu tarife de oraş

Singurul cămin cultural de pe raza urbei urmează a fi modernizat pentru a putea găzdui în bune condiţii evenimente cultural-artistice. Autorităţile locale se laudă cu câteva proiecte implementate sau aflate în curs de implementare la nivelul localităţii: o sală de sport cu nivel de practică sportivă competiţională locală, teren de handbal şi 150 de locuri pentru spectatori (proiect demarat în anul 2007 şi finalizat în anul 2009, în valoare totala de 3.670.900 lei); un bloc de locuinţe cu 24 de unităţi locative P+3E (19 apartamente cu 2 camere si 5 garsoniere închiriate persoanelor tinere din localitate, proiect demarat în 2007 şi finalizat în 2009 cu fonduri de la bugetul de stat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Într-o fază avansată (80% în prezent) de mai află construirea de punţi pietonale în zona peri-urbană a oraşului, ce presupune construirea a trei punţi pietonale în satele Fălcoeni – peste valea Dragomiru, Sineşti – peste pârâul Osica şi Potcoava – peste pârâul Plapcea.

image

 Finalizat în “oraşul-comună” Potcoava a fost un proiect referitor la colectarea selectivă a deşeurilor, pus în practică pe teritoriul localităţilor Scorniceşti, Potcoava şi comunelor Tătuleşti, Optaşi şi Coloneşti. În cadrul acestui proiect au fost înfiinţate mai multe puncte de colectare selectivă a deşeurilor dotate cu europubele, ridicate şi transportate săptămânal către locurile speciale de depozitare. Proiectul a fost finanţat prin programul “Phare 2004 – Programul de coeziune economică şi socială – Schema de investiţii pentru proiecte mici de gestionare a deşeurilor”.

În anul 2012 a fost terminată ranforsarea sistemului rutier cu lianţi bituminoşi DC 74 pe o lungime de 1,2 km., proiect în valoare de 752.790 lei şi finanţat de la bugetul de stat conform H.G. nr. 577/1997. Cu alte cuvinte, prin acest proiect a fost modernizată o porţiune de 1.200 metri din drumul ce leagă Potcoava de satul Trufineşti, care drum se afla anterior într-o fază avansată de degradare. În plină fază de derulare se află construirea unei baze sportive la marginea oraşului Potcoava, proiect demarat în anul 2011 şi evaluat la 575.356 lei, finanţat de la bugetul de stat prin O.G. nr. 7/2006. Autorităţile locale estimează că lucrarea va fi finalizată anul acesta.

Nu în ultimul rând, în oraş există un sistem centralizat de alimentare cu apă şi canalizare, dar acesta este realizat doar pentru un număr redus de beneficiari, respectiv aproximativ 1.050 de familii  Cu toate acestea, acum, toţi cei aproape 5.700 de locuitori ai “oraşului-comună” Potcoava plătesc impozite prevăzute de legislaţie pentru un oraş, deşi ei, practic, trăiesc tot într-o comună.
 

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

Cele mai mici oraşe din România. Nucet, oraşul cu trei străzi, mărginit de o plantaţie de nuci

Cel mai mic oraş din Braşov. Cum a ajuns Predealul de la o simplă comună la o staţiune care atrage sute de mii de turişti

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite