Medicamentele „banale“ care ne pot face rău în asocieri nepotrivite. „Întreruperea tratamentului, chiar dacă au consumat băuturi alcoolice, este foarte periculoasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce combinaţii de medicamente, ce asocieri de alimente, ce obiceiuri culinare ne fac mult rău în perioada în care suntem expuşi exceselor am încercat să aflăm stând de vorbă cu medicul.

Sfatul medicilor, indiferent de specialitate, este să fim cumpătaţi în perioada Sărbătorilor, însă nu toţi îl şi putem pune în practică. Uneori considerăm că putem „fenta“ folosind anumite medicamente, însă în anumite situaţii ceea ce ar trebui să ne ajute ne face mai mult rău. Am încercat să aflăm, stând de vorbă cu un medic de familie, cu ce să nu combinăm medicamente pe care le considerăm banale şi aproape niciodată nu citim contraindicaţiile, sau de ce să ne ferim, în funcţie de afecţiunile de care suferim.

Asocierea mâncare multă–alcool = risc de pancreatită

Contraindicaţiile ţin cont de vârstă, de afecţiune, de obiceiurile alimentare, însă sunt câteva reguli generale de la care nu ar trebui să ne abatem.

Astfel, persoanele cu dislipidemii, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, vor avea probleme mari după consumul de produse foarte grase – piftie, tobă etc. Creşterea lipidelor în sânge poate duce la apariţia de cheaguri, plăci de aterom, care cu timpul duc la disfuncţia circulaţiei la nivelul organelor principale, apărând accidentele vasculare.

O combinaţie care poate fi letală este mâncarea multă şi consumul de alcool pe măsură. Se crează astfel, atrage atenţia specialistul, condiţiile pentru apariţia pancreatitei, o afecţiune până nu demult fatală în 80% din cazuri. Pancreatita este semnalată de apariţia durerii bruşte, în bară, la nivelul abdomenului mijlociu, cu transpiraţii, cu senzaţie de rău general, cu vărsături uneori, cu afectarea stării generale, simptome care trebuie să ne determine să solicităm ajutor de specialitate.

Diabeticii sunt de asemenea expuşi, în cazul lor şi mâncărurile, dar şi cea mai mare parte dintre băuturi punând probleme la un consum iraţional.

Pacienţii diagnostocaţi cu insuficienţă renală nu pot consuma mai multe proteine decât ceea ce le-a fost prescris de medicul nefrolog, în caz contrar se determină creşterea valorilor ureei şi a creatininei, cu apariţia de modificări pe hiperazotemie, care duce la modicifăcări de conştienţă şi agrevarea bolii renale de bază, spune medicul.

Şi hepatita cronică şi ciroza se pot decompensa în urma consumului de alimente în exces care nu pot fi, în mare măsură, digerate.

Colereticele şi pericolul pe care îl reprezintă în cazul litiazei biliare

Din „arsenalul“ de medicamente pregătit pentru sărbători nu lipsesc, de obicei, „banalele“ coleretice. Colebilul, de exemplu, ar trebui administrat cu precauţie în cazul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, din cauza conţinutului de paracetamol. Acelaşi medicament face mai mult rău decât bine dacă pacientul suferă de litiază biliară. „Foarte multă lume ia medicamente care să ducă la contracţia bilei şi dacă a pornit un calcul pe canalul coledoc face mai mult rău. Dacă există o litiază biliară ne ferim de medicamentele coleretice, pentru că atunci se contractă fierea şi ne vom trezi că ne îngălbenim, dacă apare şi o piatră. Când există litiaza biliară, mare atenţie să nu consumăm foarte multe ouă şi grăsimi saturate“, avertizează medicul.

Pacienţii diagnosticaţi cu reflux gastroesofagian trebuie să nu mănânce mult şi să-şi protejeze stomacul cu inhibitori ai producţiei de acid clorhidric din stomac.

Persoanele care suferă de afecţiuni psihice, de epilepsie, depresivii, cei diagnosticaţi cu  tulburări maniacale şi agitaţie psihomotorie au interzis consumul de alcool. Şi cei diagnosticaţi cu o cardiopatie ischiemică sunt expuşi pericolului de infarct, consumul de alcool determinând vasoconstricţia, asociată cu riscul de infarct miocardic.

Hipertensivii fac, în perioada sărbătorilor, o mare greşeală, a mai avertizat medicul, renunţând la medicamente, în favoarea consumului de alcool. Doar că cel din urmă creşte valoarea tensiunii arteriale, astfel că este indicat ca, deşi se consumă alcool, să nu se întrerupă tratamentul.

„Consumul de alcool la hipertensivi duce la creşterea tensiunii arteriale şi există obiceiul ca atunci când consumă băuturi să nu-şi mai ia medicamentele. Atenţionare specială să nu-şi întrerupă tratamentul în această perioadă, chiar dacă au consumat băuturi alcoolice. E bine să consume cu absolută moderaţie – un pahar de vin şi maxim un păhărel de ţuică, nu mai mult, pentru că se ştie că alcoolul creşte tensiunea arterială. O contraidicaţie specială este pentru cei care suferă de cardiopatie ischiemică, cu înfundarea arterelor coronare, să nu consume alcool mai mult de 25 grame pe zi, pentru că ajunge să conducă la vasoconstricţie, care să se asocieze cu infarctul miocardic“, a mai spus medicul, explicând, astfel, de ce numărul cazurilor de pacienţi care suferă infarct în această perioadă este crescut.

Ar trebui să nu uităm de mişcare în aceste zile şi mai ales să ne gândim să punem pe masă mâncăruri uşoare, înlocuind, eventual, carnea de porc cu cea de curcan, pregătind supe etc.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite